Política

Puigdemont sobre la iniciativa europea per sancionar Espanya: “Ara és el moment de demostrar el poder de la ciutadania”

El president a l’exili assegura que “no és una proposta contra l’Estat” i el que pretén és “reforçar” la seva democràcia

El president Carles Puigdemont ha defensat que la presentació d’una Iniciativa Ciutadana Europea que demana a la Comissió Europea que iniciï un procés sancionador contra Espanya pretén “reforçar” la democràcia a l’Estat. “Ara és el moment de demostrar el poder de la ciutadania”, ha reivindicat en la roda de premsa de presentació de la proposta de l’ANC i del Consell per la República. L’expresident ha matisat que “no és una proposta contra l’Estat”. La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha explicat que l’objectiu és que la CE activi l’article 7 dels tractats que contempla la suspensió del dret a vot dins la UE a un estat membre per “la manca de compliment de normes del dret” europeu per part d’Espanya. En aquest sentit, ha assenyalat com a exemples d’això “l’escàs respecte als drets de les minories” o “la politització” de les altes instàncies judicials a l’Estat.

Un cop les entitats presentin la iniciativa a la Comissió Europea, aquesta tindrà dos mesos per decidir si la registra. Per fer aquest primer pas la CE ha de considerar que aquesta proposta no queda fora de les seves competències, no és abusiva, frívola o vexatòria ni és contrària als valors europeus. Si Brussel·les nega el seu registre, les entitats ja han avançat que recorreran la decisió al Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

En canvi, si passés aquest primer filtre i la CE registrés la proposta, l’ANC i el CpR tindrien un any per recollir 1 milió de firmes a favor de la iniciativa en almenys 7 estats membre de la UE.

L’executiu de la UE no té obligació d’impulsar cap proposta encara que aconsegueixi els suports necessaris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia