Política

Els refugiats, al nucli del debat de candidats a presidir la CE

El PP europeu i els socialistes defensen la gestió de Brussel·les davant l’arribada de demandants d’asil

L’ecologisme guanya terreny en les propostes dels aspirants dels principals partits

Les famílies polítiques més grans a Europa van mesurar ahir per primer cop les seves forces en un debat de precampanya electoral. La gestió de la migració, l’auge dels populismes xenòfobs i el canvi climàtic van centrar la discussió entre els candidats a presidir la Comissió Europea (CE) pel que fa als democratacristians, els socialistes, els liberals i els ecologistes. Dos alemanys, un holandès i un belga van ser els encarregats de contraposar els seus models polítics per a un projecte europeu estancat els últims anys.

Els dos partits que ara controlen l’eurocambra, però que perdrien la seva hegemonia segons les enquestes, van apostar per un dur discurs contra els populismes i van avisar dels perills que representen aquests moviments per al projecte europeu.

Amb un discurs continuista, el candidat del Partit Popular Europeu (PPE), Manfred Weber, va reivindicar la feina feta per l’executiu sortint de la seva formació, especialment les polítiques de l’austeritat, i va demanar el vot per no perdre els guanys aconseguits.

El socialista i actual vicepresident de la Comissió Europea, Frans Timmermans, va navegar entre la defensa de l’acció de Brussel·les els últims anys, sobretot en qüestions com ara la immigració, i les crítiques moderades en d’altres, com ara la política fiscal i econòmica. Així, sobre la crisi de refugiats, Timmermans va donar valor al fet que la Comissió Juncker posés “sota control” el que estava “fora de control” i va citar com a exemple que el nombre d’immigrants que arriben ara a Europa és “molt més baix”. Per ell, el problema ha residit en els estats membres, incapaços de crear un sistema “més just” i basat en la “solidaritat” que distingeixi “clarament” les persones amb dret d’asil.

El líder dels liberals, Guy Verhofstad, es va expressar en una línia similar en assegurar que “la crisi migratòria a Europa és la incapacitat dels estats” per posar-se d’acord.

De fet, aquest va ser un dels retrets més freqüents de Verhofstad a la manera d’afrontar els problemes a la UE i va destacar en el debat per insistir en una major integració del bloc.

Algunes de les seves propostes estel·lars van ser la creació d’un exèrcit europeu i la potenciació del mercat únic en l’àmbit digital.

Canvi climàtic

L’ecologisme està de moda i ahir va aconseguir fer-se un lloc en el debat, principalment a través de l’única dona candidata que hi va participar.

La líder dels Verds, Ska Keller, va aprofitar l’empenta de les últimes manifestacions juvenils pel clima arreu del vell continent per alertar que aquest s’enfronta a una “crisi” que cal combatre.

Per això va defensar fer-hi front combinant la justícia social i la climàtica. En aquest sentit, va proposar, per exemple, un impost sobre els combustibles fòssils que es basi en un model redistributiu, de manera que pagui més qui guanyi més i emeti, alhora, més C02. També els socialistes es van apuntar al carro de l’ecologisme i van reivindicar una “economia més sostenible i de caràcter circular”.

LES FRASES

L’única manera d’enfrontar-se a Donald Trump és estar units
Frans Timmermans
CANDIDAT DEL PSE
Hem de garantir als nostres fills i nets un medi ambient en el qual puguin viure
Ska Keller
CANDIDATA DELS VERDS
Fa deu anys que discutim sobre l’austeritat i no actuem
Guy Verhofstadt
CANDIDAT DELS LIBERALS


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona