Política

Mor Alfredo Pérez Rubalcaba

L’ex-vicepresident espanyol estava ingressat a l’hospital des de dimecres després de patir un ictus

La capella ardent s’obrirà aquest divendres a dos quarts de nou del Vespre al Congrés dels Diputats

L’ex-vicepresident del govern espanyol Alfredo Pérez Rubalcaba ha mort aquest divendres, segons ha informat l’Hospital Puerta de Hierro de Madrid, on estava ingressat des de dimecres després de patir un ictus. Rubalcaba tenia 67 anys i s’havia retirat de la política el 2014.

El PSOE ha confirmat pocs minuts després el decés del qui va ser el seu secretari general entre el 2012. La formació ha destacat que “ens deixa un home bo i brillant en tots els sentits. Un home d’Estat que va treballar per la pau i el benestar de tots i totes ”.

En la mateixa línia, el seu successor com a líder socialista i actual president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha definit Pérez Rubalcaba com un “home d’Estat i socialista compromès” que va dedicar “una vida sencera a servir el seu país”. Segons Sánchez, “la fi d’ETA i tots els grans avenços socials duen la seva firma”. “Tots, Espanya i el PSOE, estarem sempre en deute amb tu”, ha assegurat .

“Hem perdut un amic i un gran dirigent socialista”, ha assegurat el primer secretari del PSC, Miquel Iceta. El líder socialista català ha recordat Pérez Rubalcaba com un “magnífic servidor públic en diverses etapes i responsabilitats de govern”. Segons Iceta, va ser “decisiu en la derrota d’ETA i “defensava l’Espanya plural i federal”. “No l’oblidarem!”, ha expressat.

L’exministre del govern espanyol durant l’època de Zapatero va ingressar a l’hospital madrileny a les 19.15 hores de dimecres després de patir un infart cerebral al seu domicili. Va ser atès pels servei d’urgències mèdiques i traslladat al centre hospitalari, a la unitat de cures intensives (UCI) en “estat greu”. El seu estat de salut va empitjorar dijous quan fonts de l’hospital universitari ja van anunciar que estava en situació “d’extrema gravetat”.

La família socialista s’havia bolcat en les últimes hores en l’evolució de l’exministre i en acompanyar la seva família, ja que tot feia preveure el fatal desenllaç. Destacats socialistes com els expresidents del govern espanyol Felipe González i José Luís Rodríguez Zapatero van visitat la seva família a l’hospital.També el president de l’executiu espanyol, Pedro Sánchez, va abandonar abans d’hora la cimera de líders europeus de Romania el dijous i ha anul·lat la presència al míting del PSOE a Barcelona, previst per aquest divendres a la tarda. Tampoc hi assistirà la ministra de Política Territorial en funcions, Meritxell Batet.

Capella ardent al Congrés

Les restes de l’exdirigent socialista han estat traslladades aquesta tarda al Congrés dels Diputats, on s’ha instal·lat la capella ardent perquè ciutadans i responsabilitats públiques poden donar l’últim adéu al difunt. El fèretre ha arribat a la seu parlamentària poc abans de dos quarts de vuit del vespre, on l’han rebut familiars i personalitats de tot l’espectre polític.

Dol oficial

El govern espanyol ha aprovat aquest divendres un reial decret pel qual decreta un dia de dol oficial per la mort de Rubalcaba. El decret ha estat signat pel rei Felip VI, que aquest divendres mateix visita la capella ardents instal·lada al Congrés dels Diputats.

El dol oficial entra en vigor a les 20 hores d’aquest divendres i s’allarga fins les 24 hores de dissabte. Durant aquest període les banderes onejaran a mig pal a tots els edificis públics i bucs de l’armada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia