Política

Fre a la campanya des de la presó

JxCat considera una revenja que la Junta Electoral veti la participació de Forn en una roda de premsa

Junqueras i Romeva enregistren un vídeo davant la prohibició d’una videoconferència

Indignació i preocupació entre les forces independentistes per la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) de retallar, per ara, la participació política en campanya dels presos polítics Oriol Junqueras i Quim Forn. La junta ha frenat les aparicions dels dos candidats, el primer a les llistes per Europa i el segons a l’alcaldia de Barcelona, després de rebre les peticions dels partits fins al 12 de maig. La junta al·lega incompatibilitat d’horaris i impediments per fer ús de la sala d’audiovisuals al centre penitenciari madrileny de Soto del Real en l’horari sol·licitat. Sí que ha acceptat tres entrevistes de Junqueras a mitjans de comunicació, entre aquestes la que El Punt Avui Televisió li farà demà.

Junts per Catalunya considera que la decisió de la JEC respon a una actitud de “revenja”. La candidata número dos per Barcelona, Elsa Artadi, creu que el vet de la JEC a la roda de premsa que volia oferir el cap de llista, Quim Forn, des de Soto del Real per videoconferència en connexió amb la seu de l’agència ACN és una “represàlia” després de dues setmanes de “ridícul” intentant impedir que Carles Puigdemont es pogués presentar a les europees. “Quan han vist que ni el contenciós, ni el Suprem, ni el Constitucional els donaven la raó, i que no poden aturar Puigdemont a Europa, han dit: «Anem a veure si podem fer mal a la candidatura de Puigdemont a Barcelona, que és JxCat»”, va censurar l’exconsellera de la Presidència, que va recordar que Forn és l’únic dels presos polítics candidats que no ha tingut l’oportunitat de parlar en roda de premsa des de la presó, com van fer Oriol Junqueras i Jordi Sànchez per al 28-A. En aquest sentit, Artadi va criticar que la JEC no deixi a JxCat competir “en igualtat de condicions” amb la resta de candidatures. Es dona la circumstància que els neoconvergents no han pogut repartir les paperetes electorals de les europees pels entrebancs de la JEC.

“S’ha prioritzat l’antidemocràcia”, va insistir a l’ACN en el lloc de Forn. En tot cas, la formació continuarà insistint per trobar, per exemple, la manera de connectar el cap de llista per Barcelona amb Puigdemont a Waterloo. En la campanya anterior el president exiliat va poder parlar per videoconferència amb Sànchez.

Des del govern, la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, també va carregar contra la decisió d’aquest òrgan. “La JEC continua amb aquesta manera de fer que, més enllà de criteris legals, n’utilitza de polítics per prendre decisions, que són totalment arbitràries”. Budó reprova que la junta “prengui unes decisions en unes eleccions i, en unes altres, les contràries”, en referència als actes de campanya que Junqueras i Sànchez sí que van poder fer com a candidats al Congrés.

Amb un escenari de candidats que alhora són presos polítics, la JEC s’ha convertit en un dels protagonistes de les campanyes electorals. Ahir la decisió de posar fre a les aparicions de Junqueras i Forn arribava poc després de rectificar el vet a Puigdemont, Ponsatí i Comín, que finalment també podran ser candidats a la llista de Lliures per Europa.

Des de les files republicanes es mantenien més prudents a l’hora de valorar la decisió de la JEC. Això sí, les peticions d’ERC a la junta perquè Junqueras participi en la campanya inclouen una quarantena d’actes que encara no han obtingut permís. Abans de començar l’acte d’inici de campanya dels republicans a Girona, es va denunciar la decisió de la JEC amb el següent missatge projectat en la pantalla gegant: “La Junta Electoral torna a silenciar Oriol Junqueras. Ara mateix havia de ser amb nosaltres a través d’una videoconferència però ho han prohibit”. Tot i el veto, el president d’ERC i candidat a les europees va participar en el míting a través d’un vídeo gravat ahir a Soto del Real. Acompanyat del senador electe Raül Romeva, Junqueras va voler enviar un missatge al centenar de militants aplegats a la plaça del Mercadal de Girona en el que apel·lava a la transcendència del vot pels republicans el 26-M. Per Junqueras, les eleccions europees són una “oportunitat que no s’ha de desaprofitar per explicar el projecte republicà i independentista” davant les institucions. “Ens hi juguem tant que ens ho juguem pràcticament tot”, va reblar Junqueras. En aquest sentit, el cap de llista de les europees va assenyalar que, si es tenen “totes les eines d’un estat”, Catalunya estarà “en millors condicions per defensar els drets i les necessitats de cadascun dels ciutadans”. En el vídeo, Junqueras va definir el projecte d’ERC “com un projecte de dignitat i d’esperança” que “s’ha de fer des dels municipis catalans fins al Parlament Europeu”. Romeva va demanar el vot “als qui pensen que votar no és només un dret, sinó també la solució”. Tant l’eurodiputat i candidat Jordi Solé, com l’alcaldable d’ERC a Girona, Quim Ayats, van acusar la JEC de “silenciar” Junqueras. El president del Parlament, Roger Torrent, va recordar que ERC té tradició “independentista però també europeista” i l’objectiu el 26-M és “portar un pres polític al Parlament Europeu”.

El tàndem de Junqueras a Europa, Diana Riba, va anunciar, després de visitar-lo a la presó, que ERC deixarà buit el seu escó a l’eurocambra si no obté la llibertat provisional. “Si al cap de 15 dies que Junqueras hagi estat nomenat eurodiputat no ha estat posat en llibertat provisional, tindrem una cadira buida que representarà la repressió”, va avançar la parella de Romeva.

LES FRASES

Més enllà de criteris legals, n’utilitza de polítics per prendre decisions que són totalment arbitràries
Meritxell Budó
portaveu del govern
Estem veient una revenja després de setmanes fent el ridícul intentant impedir que Puigdemont es presenti
Elsa Artadi
Número 2 per Barcelona de JxCat
Ens ho juguem tot: si tenim totes les eines d’un estat, Catalunya defensarà en millors condicions els drets dels ciutadans
Oriol Junqueras
cap de llista d’ERC a les europees

Maragall inicia la campanya amb Junqueras

El candidat d’ERC a l’alcaldia de Barcelona, Ernest Maragall, va voler dedicar el primer dia de campanya a visitar els presos polítics a Soto del Real. Maragall, acompanyat de Diana Riba, es va reunir amb Oriol Junqueras i Raül Romeva. En sortir del centre, Maragall va assegurar que tots dos li havien indicat que esperaven la seva victòria. Una victòria que, per Maragall, serviria perquè Barcelona “sigui el bastió principal de la democràcia i la llibertat”. El candidat d’ERC va lamentar que no s’havia pogut veure amb el de Junts per Catalunya, Joaquim Forn, però va avançar que ho tornarà demanar perquè s’hi vol reunir “com a ciutadà i candidat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat francès

La policia entra en la Sorbona per a expulsar els estudiants propalestins

barcelona
política

ERC recorre a la JEC contra l’ús electoralista de l’“exhibició mediàtica” de Sánchez

barcelona
estat espanyol

El CIS diu que el 44,5% d'enquestats volia que dimitís o hi hagués eleccions

barcelona
BLANES

La CUP reclama actuar amb urgència per protegir el delta de la Tordera

BLANES
estat espanyol

Feijoo acusa Sánchez d’haver pres el pèl als espanyols

Barcelona
política

Allau de crítiques des de Catalunya a Sánchez per la seva “comèdia”

barcelona
escòcia

Yousaf dimiteix com a primer ministre escocès i accentua la crisi de l’SNP

barcelona
estat espanyol

La Comissió Europea evita pronunciar-se sobre la decisió de Sánchez

barcelona
estat espanyol

El PSOE diu que amb la continuïtat de Sánchez “guanya la democràcia”

barcelona