Política

Congrés i Senat acullen una sessió constitutiva històrica per la presència dels presos electes

La Mesa de les dues cambres tindrà sobre la taula la decisió de suspendre els parlamentaris empresonats, tot i que primer demanarà un informe als serveis jurídics

  • VÍDEO: Sessió constitutiva del Congrés
  • Una sessió al Congrés dels Diputats ACN.
  • Rull, Turull i Sànchez, al Congrés EFE.

El Congrés dels Diputats i el Senat donen el tret de sortida a la legislatura aquest dimarts amb una sessió de constitució històrica marcada per la presència dels presos independentistes, que han arribat al Congrés cap a les 8.40h. Oriol Junqueras (ERC), Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull (JxCat) ocuparan els seus escons a l’hemicicle de la cambra baixa envoltats d’una gran expectació i sota vigilància policial. Serà el primer cop en la història de la democràcia que polítics en presó preventiva prenen possessió com a parlamentaris. Per la seva banda, Raül Romeva (ERC) també sortirà de Soto del Real per assistir a la sessió plenària al Senat. En la sessió d’aquest dimarts es votarà la composició de les meses de les dues cambres i els diputats i senadors electes prendran possessió dels càrrecs acatant la Constitució. La socialista catalana Meritxell Batet serà escollida presidenta del Congrés i el també socialista català Manuel Cruz farà el mateix al Senat. Un altre element que afegeix expectació a la sessió és que coincidirà amb la campanya electoral de les municipals, autonòmiques i europees del 26 de maig.

La sessió constitutiva d’ambdues cambres arrencarà a les deu del matí. Els cinc presos electes seran el centre d’atenció des de primera hora quan la Guàrdia Civil els traslladi en furgonetes des de la presó de Soto del Real fins al pàrquing de Congrés i Senat. Després de passar per la comissaria, agents de paisà de la policia espanyola els acompanyaran fins a l’hemicicle. Serà un dispositiu similar al d’aquest dilluns quan els polítics en presó preventiva han anat a les cambres a tramitar les actes de diputats i senador.

Llibertat de moviments dins d’hemicicle

Junqueras, Sànchez, Turull, Rull i Romeva no aniran emmanillats i podran seure als seus escons. En la primera sessió, els llocs no estan assignats i els seus companys de grups els reservaran un escó, ja que els presos seran els últims d’accedir a l’hemicicle. El Congrés preveu que tinguin llibertat de moviments a dins de l’hemicicle, tot i que totes les portes d’accés a la sala estaran custodiades per membres de les forces de seguretat. Al Senat el dispositiu serà calcat i a les tribunes hi haurà familiars dels presos i també càrrecs de la Generalitat i representants dels partits.

Pendents de tots els detalls

A banda, Junqueras va anunciar que no descarta aprofitar la sessió constitutiva del Congrés per parlar amb el president espanyol, Pedro Sánchez. Hauria d’aprofitar durant la sessió –que es preveu que sigui llarga- ja que el Suprem va ordenar que se la policia els retorni “sense dilacions” a la presó un cop acabi el ple.

Tots els ulls estaran posat en els gestos que facin els presos i la reacció que puguin generar en d’altres grups, especialment en els 24 diputats d’extrema dreta de Vox, que s’estrenen a la cambra baixa.

Els cinc presos electes només podran assistir a la sessió de constitució i no podran reunir-se amb els seus grups parlamentaris ni fer declaracions als mitjans de comunicació, segons també ha determinat el Suprem, que és qui els ha autoritzat la sortida de la presó. Tanmateix, aquest dilluns s’han pogut expressar a través de missatges gravats amb els mòbils i publicats a les xarxes socials. Durant aquests dos dies, el Suprem ha aturat el judici de l’1-O, que es reprendrà dimecres amb els últims testimonis i les primeres pericials.

Nomenament de la Mesa

En la sessió d’aquest dimarts, Meritxell Batet serà nomenada presidenta del Congrés i Manuel Cruz president del Senat. És l’aposta de Pedro Sánchez de situar dos catalans al capdavant de les Corts, ratificada divendres per l’executiva del PSOE. La Mesa hauria de quedar constituïda amb tres cadires per als socialistes, dues per a Podem i les quatre restants per a PP i Cs -dues per cada partit-, segons l’acord per repartir-se la Mesa de la cambra baixa al qual van arribar els socialistes amb Podem. La formació lila tindrà la vicepresidència primera, que ostentarà Gloria Elizo, i la secretaria primera, per a Gerardo Pisarello. Per part del PSOE, els acompanyaran Alfonso Rodríguez de Celis i Sofía Hernanz.

El PP ha confirmat que vol que l’actual presidenta del Congrés Ana Pastor repeteixi a la Mesa, aquest cop com a vicepresidenta. També sona el nom d’Adolfo Suárez Illana com a secretari popular. Des de Cs, han anunciat que repetiran a la Mesa Nacho Prendes i Patricia Reyes. Tanmateix, tant PP com Cs han assegurat que presentaran candidates a la presidència del Congrés alternatives a Batet, tot i no tenir majoria. En el cas del PP Ana Pastor i de Cs Sara Giménez. Pel que fa al Senat, el PSOE tindrà tres membres, el PP tres més i un el PNB.

Jurament o promesa del càrrec

Una de les incògnites de la jornada serà la fórmula que triïn els diputats per jurar o prometre el càrrec L’anterior legislatura, diputats de Podem ja van utilitzar fórmules alternatives i caldrà veure de quina manera ho fan els diputats independentistes. Tanmateix, estan obligats a acatar la Constitució per poder adquirir la condició de diputats. A partir d’aquí, podrien afegir-hi referències polítiques als presos o la república catalana.

Des d’ERC, el portaveu, Gabriel Rufián, ja ha avançat que faran servir una fórmula similar a la que van usar el juny de l’any passat Joan Margall i Carolina Telechea quan van assumir l’escó i van pronunciar: “Per la llibertat de les preses i exiliades, per la república catalana, per imperatiu legal, sí prometo”.

Suspensió com a parlamentaris

La Mesa del Congrés es reunirà entre dimarts a la tarda i dimecres amb la decisió de què fer amb els presos electes sobre la taula. Des de Cs, ja han anunciat que un cop estigui constituïda la Mesa registraran un escrit sol·licitant que se suspengui de funcions tots els parlamentaris presos “de manera immediata”.

En la interlocutòria de la setmana passada, els magistrats de la Sala Penal ja apuntaven que existeix al Reglament del Congrés l’article 21 que regula quan cal suspendre de drets i deures un diputat. En l’apartat 2, recull que un cop tramitat el suplicatori, amb una interlocutòria ferma de processament i amb en situació de presó preventiva, el diputat queda suspès de funcions mentre duri la mesura de privació de llibertat.

Per tant, un dels primers temes que tindrà sobre la taula la nova Mesa serà abordar aquesta situació. La Mesa haurà de demanar un informe sobre la suspensió als lletrats de la cambra baixa. A més, els partits independentistes hauran de valorar si, un cop es produeixi la suspensió, els seus diputats renuncien a l’acta de diputat (fet que faria córrer la llista i fer entrar un substitut) o, si per contra, mantenen l’acta tot i estar suspesos.

Si es dona aquesta segona situació, es podria produir una rebaixa de la majoria absoluta de 176 a 174 vots. El fet pren més importància encara perquè es podria produir enmig de la votació de la investidura de Sánchez. Si la majoria absoluta baixés a 174 podria facilitar la investidura del candidat socialista que no necessitaria ni el suport ni l’abstenció dels independentistes.

  • 14:43 Junqueras i Sànchez marxen de l'hemicile aplaudits pels seus companys
  • 14:42 Els diputats d'ERC aplaudeixen Junqueras, que com Rull, Turull i Sànchez s'acomiaden dels diputats del seu grup
  • 14:41 Junqueras, Turull, Rull i Sànchez saluden els diferents diputats que passen pel seu costat mentre es va buidant l'hemicicle
  • 14:37 Mertixell Batet acaba la seva intervenció: "Declaro constituït el Congrés dels Diputats i es comunicarà al rei, al Senat i al govern. S'aixeca la sessió".
  • 14:35 .@jordialapreso promet el càrrec: "Des del compromís amb el diàleg i amb lleieltat al mandat de l’1-O, com a pres polític, ho prometo"
  • 14:34 Batet: "Ningú de nosaltres representa en exclusiva a Espanya ni a cap territori". "Només podem exigir el respecte a l'altre"
  • 14:32 L'acatament de @joseprull: "Com a pres polític i amb lleialtat al mandat democràtic i al poble de Catalunya, per imperatiu legal, ho prometo"
  • 14:31 Batet defensa que ha de ser "imparcial" però no sempre "neutral".
  • 14:30 Batet es dirigeix als diputats al Congrés en el seu primer discurs. Agraeix la "confiança" que li han donat. "Formar part de la Mesa del Congrés és un honor i una responsabilitat que tots agraim"
  • 14:29 Rivera considera que els presos polítics electes "han vingut a humiliar la cambra". Batet li diu que tot s'ha fet segons la normativa i que "no s'ha incomplert l'essència de l'acatament, que és el compromís de respecte a la constitució"
  • 14:28 Albert Rivera demana la paraula. Diu que s'ha incomplert un article de la cambra perquè s'ha parlat de presos polítics
  • 14:27 A Josep Rull tampoc se l'ha sentit dir res pel soroll de Vox i Ciutadans i els aplaudiments
  • 14:25 Jordi Turull també ha estat cridat a acatar la constitució entre aplaudiments i soroll. No s'ha escoltat què ha dit
  • 14:23 Jordi Sànchez també ha fet l'acatament, tot i que no s'ha escoltat res pel soroll, sobretot dels escons de Vox
  • 14:21 La promesa de @junqueras al Congrés dels Diputats: "Per compromís republicà, com a pres polític i per imperatiu legal; sí, prometo"
  • 14:11 En el torn d'Oriol Junqueras s'han escoltat aplaudiments però també cops a la bancada
  • 14:00 Albert Rivera demana la paraula després que diputats d'ERC i JxCat hagin promès per la llibertat dels presos i exiliats. Meritxell Batet li ha dit que no interrompia el jurament
  • 13:58 Alonso-Cuevillas ha intentat prometre "per la lleialtat del mandat de l'1-O, pel poble de Catalunya, pels presos i exiliats i per imperatiu legal", però el crit de diferents diputats no ho ha deixat sentir
  • 13:56 Comença el "jurament general". Els diputats seran cridats i se'ls demana que se sotmetin a dret i que jurin o prometin. Gerard Pisarello crida els diputats. El primer és Santiago Abascal: "Per Espanya, juro"
  • 13:53 La presidenta del Congrés, @meritxell_batet, anuncia que ara els membres de la Mesa prometen o juren acatar la Constitució. Primer ho ha fet ella mateixa.
  • 13:50 El secretari primer de la Mesa és Gerardo Pisrello, la secretària segona és Sofia Hernanz, el tercer, Adolfo Suárez i la quarta, Patricia-Isaura Reyez. Els membres de la Mesa recent escollits ocupen els seus llocs
  • 13:47 Sánchez i Junqueras s'emplacen a dialogar en una breu conversa al Congrés
  • 13:45 Acaba el recompte de vots per a les secretaries de la Mesa del Congrés.
  • 13:44 El nou president del Senat, Manuel Cruz: "La nostra complexitat com a país, és també la nostra riquesa"
  • 13:43 El nou president del Senat, Manuel Cruz: "El Senat ha d'obrir-se encara més a aquesta era de transformacions. Apel·lo a tothom, però en especial als més joves"
  • 13:40 El nou president del Senat, Manuel Cruz: "Aquesta presidència comparteix amb les presidències anteriors el reclam de la reforma del reglament"
  • 13:39 El nou president del Senat, Manuel Cruz, intervé i apunta: "Des de la paraula i el respecte al marc constitucional, totes les idees i projectes polítics són legítims"
  • 13:27 .@raulromeva promet al Senat: "Fins a la República Catalana, sempre compromès amb la llibertat, la igualtat i la fraternitat, com a pres polític, i per imperatiu legal, prometo"
  • 13:22 Els senadors de JxCat prometen acatar la constitució per "la lleialtat del mandat de l'1-O, en fidelitat al poble de Catalunya, per la llibertat dels presos i el retorn dels exiliars i per imperatiu legal"
  • 13:14 Junqueras i Rull han anat fins a l'escó de Meritxell Batet per felicitar-la com a presidenta del Congrés. De camí, el líder d'ERC ha tornat a parlar amb Pedro Sánchez i amb diversos ministres socialistes
  • 13:11 Jami Matamala promet acatar la Constitució "pel mandat de l'1-O, pels presos i exiliats, per imperatiu legal"
  • 13:01 Els vicepresidents de la Mesa del Congrés són vicepresidenta primera, Gloria Elizo, vicepresident segon, Alfonso Rodríguez, vicepresidenta tercera, Ana Pastor, i vicepresident quart, José Ignacio Prendes. Ara s'escolliran els quatre secretaris de la Mesa, també per votació amb urna
  • 12:48 Els senadors d'ERC prometen "per la llibertat dels presos i preses polítiques, pel retorn dels exiliats i exiliades, per la República catalana i per imperatiu legal"
  • 12:43 "1.000.000 de gràcies per fer-ho possible. No defallirem mai", el tuit de @junqueras des del Congrés
  • 12:34 Al Congrés, s'està fent l'escrutini de la votació per decidir els quatre vicepresidents
  • 12:31 El president del Senat, Manuel Cruz, ja seu a la cadira de la Mesa i crida els senadors a prometre o jurar acatar la constitució
  • 12:12 Ara es votaran quatre vicepresidents del Congrés, també a través de paperetes en urna. Comença la crida dels diputats a votar
  • 12:10 Acaba l'escrutini de vots de la presidència al Congrés, El resultat és 165 a favor de Meritxell Batet, que queda proclamada presidenta del Congrés dels Diputats
  • 12:09 Al Senat s'està fent l'escrutini de la votació dels quatre secretaris
  • 12:04 Mentre se celebra la sessió constituent al Congres, @Albert_Rivera torna a demanar a la Mesa que actui i suspengui els presos electes. "És una ofensa al poble espanyol que ocupin un escó"
  • 11:56 Els diputats i senadors d'@Esquerra_ERC mostren la papereta amb la paraula "Llibertat" que han dipositat en la votació a la presidència del Congrés i del Senat
  • 11:49 Acaba la segons votació a la presidència del Congrés. Comença l'escrutini dels vots
  • 11:43 Cristina Narbona i Pío García-Escudero, escollits vicepresidents del Senat
  • 11:25 Es torna a fer una crida dels diputats perquè votin. Comença la segona votació
  • 11:25 El resultat de la votació ha estat de 175 a favor de Meritxell Batet, que no aconsegueix la majoria absoluta. Per tant, s'ha de tornar a fer una votació entre els que han obtingut més votacions: entre Meritxell Batet i Ana Pastor
  • 11:23 Els quinze diputats d'ERC han escrit la paraula 'Llibertat' amb un llaç groc a les paperetes de la votació de la presidència de la Mesa del Congrés. També han fet el mateix els senadors d'ERC a la votació a la cambra alta. Els vots dels grups parlamentaris d'ERC a les dues cambres s'han considerats nuls.
  • 11:11 Durant aquesta estona de votació de la presidenta del Congrés hi ha hagut també una encaixada de mans i breu salutació entre Oriol Junqueras i Pedro Sánchez a l'hemicicle. Josep Rull i Jordi Sànchez també s'han saludat amb el president espanyol, mentre Turull ha evitat passar-hi per davant
  • 11:10 Meritxell Batet necessita 176 vots per ser escollida presidenta del Congrés per majoria absoluta en la primera votació.
  • 11:07 Junqueras ha saludat només entrar Pablo Iglesias, mentre Inés Arrimadas ha fet dos petons a Turull, Rull i Sànchez. Durant la votació de la presidència de la Mesa del Congrés, els presos electes han parlat amb altres diputats i membres del govern del PSOE
  • 11:03 Ara, al Senat s'esculliran dos vicepresidents. Hi ha tres candidatures. També es fa votació amb papereta
  • 11:00 Al Senat s'ha acabat la votació. Queda escollit president del Senat, Manuel Cruz, que ha obtingut majoria absoluta de vots
  • 10:54 El president de la Mesa d'Edat, Agustín Javier Zamarrón (PSOE), comença l'escrutini dels vots emesos en veu alta.
  • 10:51 Ara porten l'urna fins on es troba Echenique perquè dipositi el seu vot. Ara votaran els tres membres de la Mesa d'Edat i començarà el recompte
  • 10:48 Jordi Sànchez també ha dipositat el seu vot, un dels últims de votar
  • 10:46 Al Senat ja s'està fent el recompte de vots per escollir la presidència
  • 10:44 Jordi Turull també acaba de dipositar el seu vot. La crida als diputats ja ha acabat. Només falta que acabin de dipositar els vots i després fer-ne el recompte.
  • 10:39 També ha votat Josep Rull. El president de la Mesa d'Edat interromp de nou i repeteix: "Per favor, senyors diputats, millorin el fluxe. Tornin als escons"
  • 10:36 Oriol Junqueras ja ha votat
  • 10:34 El president de la Mesa d'Edat torna a aturar la crida a votar la presidència del Congrés pel col·lapse de diputats que hi ha al centre de l'hemicicle
  • 10:32 L'acumulació de diputats per anar a votar fa que el president de la Mesa d'Edat aturi uns instants la votació per dir als parlamentaris que intenti retornar als seus llocs per no col·lapsar l'hemicicle
  • 10:30 A la sessió constitutiva del Senat, també s'està relitzant la votació per als membres de la Mesa
  • 10:22 Es crida un a un els diputats i diputades perquè votin. Comença la votació.
  • 10:21 Ara comença l'elecció dels membres de la Mesa del Congrés. Primer, serà escollit la presidenta de la cambra. El vot és secret i amb paperetes i urna
  • 10:20 Acaba la lectura de la llista de diputats. Ara, pren la paraula Marta Rosique per anunciar que no hi ha cap recurs presentat
  • 10:15 Ara és la segona secretària de la Mesa d'Edat, Lucía Muñoz (Podem), la que continua amb la lectura de la llista de diputats de la nova legislatura
  • 10:13 La portaveu de JxCat al Congrés dels Diputats, Laura Borràs, ha assegurat que els presos electes de JxCat estan "plenament convençuts" que la Mesa del Congrés no el suspendrà
  • 10:08 Marta Rosique, d'ERC, llegeix el reial decret de convocatòria i la llista de diputats. Porta una samarreta amb una estelada i el lema "Acció Antifeixista. Països Catalans"
  • 10:05 Comença la sessió constitutiva amb la Mesa d'Edat
  • 10:04 Entrada també de Pedro Sánchez al Congrés, aplaudit pels diputats socialistes
  • 10:03 Aplaudiments en l'entrada dels presos electes, que saluden alguns diputats
  • 10:02 L'hemicicle del Congrés ja està ple, però encara no han entrat els presos electes
  • 09:51 La sessió constitutiva al Congrés estarà presidida per la Mesa d'Edat, formada pel diputat més gran,Agustín Javier Zamarrón (PSOE), i les dues diputades més joves de la cambra, Marta Rosique (ERC) i Lucía Muñoz (Podem).
  • 09:47 Pedro @sanchezcastejon ha negat que s'hagi escollit Meritxell Batet i Manuel Cruz com a presidents del Congrés i del Senat respectivament per la seva condició de catalans. "Són catalans al servei d'Espanya i són espanyols al servei de Catalunya"
  • 09:45 El vicepresident, Pere Aragonès, alerta que "suspendre a qui ha guanyat les eleccions a Catalunya seria suspendre el resultat" del 28-A
  • 09:25 Jocs de cadires: En la sessió constitutiva no estan repartits encara els escons per cada grup parlamentari. El primer que arriba, s'asseu on vol. Vox ha ocupat dues files habitualment del PSOE. I el socialista José Zaragoza (segon per l'esquerra) s'ha assegut entre els diputats del grup d'extrema dreta, al costat d'Abascal
  • 09:21 Una de les imatges de la sessió d'aquest dimarts al Congrés és la presència de Vox. El seu líder, Santiago Abascal, i els seus companys de partit s'han assegurat als escons que habitualment ocupen els socialistes
  • 09:18 Pedro Sànchez està fent intervenció en la reunió del grup parlamentari prèvia a la sessió constitutiva del Congrés, en què ja ha presentat algunes de les línies d'actuació que marcaran la XIII Legislatura, entre les quals un pes important serà Catalunya
  • 09:16 Els presos electes ja han arribat a l'edifici del Congrés. Raül Romeva ha arribat també al Senat
  • 09:15 A les 10h comencen les sessions constitutives del Congrés dels Diputats i el Senat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona