Política

L’oci nocturn i l’extrema dreta atien el foc a Blanes

La presència dels debutants Unidos Sí i Vox provoca les protestes de part del públic del debat amb els deu alcaldables

Els efectes de l’activitat d’una discoteca generen una gran discussió sobre les possibles solucions

L’oci nocturn i les formacions d’ultradreta que es presenten diumenge a les eleccions municipals van atiar el foc (i el debat) en la trobada d’alcaldables de Blanes. Els comportaments incívics dels clients d’una discoteca dels Pins, i com resoldre’s d’una vegada, van copar bona part del debat. La crispació i les esbroncades van augmentar quan intervenien Unidos Sí i Vox, dues forces contràries al procés i al referèndum de l’U d’Octubre, que qualifiquen de “cop d’estat”.

L’oci dels Pins va generar opinions d’uns i altres en el debat d’ahir al Teatre Municipal. L’incivisme d’alguns clients de les discoteques del barri, sobretot l’Arena, va fer que sortissin propostes perquè a l’hivern aquests locals siguin traslladats fora de la zona residencial. Ho va dir el regidor del PP, Salvador Tordera, i hi va estar d’acord Joan Rota (CUP).

Se’n va la llum

Abans del debat, que va estar interromput uns deu minuts al principi perquè se’n va anar la llum, integrants de la nova plataforma Per uns Barris Segurs van fer palesa la seva protesta per les actituds incíviques als Pins i a la Plantera, amb una protesta fora del Teatre Municipal. Després d’haver-ho fet diumenge al passeig, la plataforma recollirà signatures de suport el 2 de juny a la Plantera. Els veïns es queixen de baralles, trencadisses de retrovisors i d’elements de les entrades als edificis, a banda que alguns dels joves que surten de festa fan actes sexuals al mig del carrer.

Jordi Urgell (Blanes En Comú Podem), emmirallant-se en Barcelona i Altafulla (Tarragonès), va lamentar que l’equip de govern encapçalat pel PSC no ha demanat assistència jurídica per tancar locals, cosa que sí que han fet aquestes dues ciutats. Urgell va criticar també l’intent dels socialistes d’aprovar un projecte en el tram final per fer una nova comissaria de policia.

El cap de llista del PSC i alcalde des de fa un any i mig, Mario Ros, va reconèixer que l’Ajuntament no pot tancar, de manera unilateral, un local. Va admetre que hi ha un “problema d’ordre públic fora de la discoteca”.

‘Fora feixistes’

L’èxit de convocatòria del debat, que es podrà seguir a El Punt Avui Televisió, va ser evident. Quatre-centes persones van voler conèixer les opinions dels deu alcaldables, que es presenten molt obertes. El debat, organitzat per l’Ajuntament i aquest diari, va provocar la reacció dels contraris a les forces d’ultradreta. Cada cop que intervenien, una cinquantena d’espectadors exhibien cartells amb el lema Fora feixistes.

Elena Díaz (Unidos Sí) va explicar, només de començar, que havia acceptat fer el pas “després del cop d’estat” de l’U d’Octubre de 2017. Pedro Bayonas (Vox) va insistir en la seguretat, el control de la immigració i la llibertat.

Moderat pel periodista Marc Romero, el bloc sobre el procés va estar ple d’interrupcions i protestes. Bayonas va defensar l’aplicació de l’article 155 i va ser defensat per Sergio Atalaya (Ciutadans), que va dir: “Hi ha molt de feixisme en aquesta sala.”

El turisme també va generar molt de debat. Rota (CUP) va criticar el suport a la C-32, que la Generalitat vol allargar des de Tordera (Maresme) fins a Lloret de Mar. Urgell i el mateix Rota van coincidir a voler potenciar les activitats al delta del riu Tordera, ara que el nou planejament urbanístic ha restringit part dels càmpings Bella Terra i Blanc d’Eivissa per haver-se establert en sòl agrícola.

Urgell va reclamar que part dels terrenys a prop del delta puguin ser per al sector primari i per potencial els productes de quilòmetre zero. El socialista Ros va proposar que hi pugui haver creixement de la zona hotelera (als Pins), Àngel Canosa (ERC) va fer referència a les potencialitats de l’antiga SAFA per captar empreses i augmentar els llocs de treball i Xavi Lozano (Agrupació Participativa Blanes) va admetre que “la pedra filosofal” del futur de Blanes són els terrenys on havia d’anar l’Illa Isozaki, a prop del pavelló vell.

L’habitatge

En habitatge, Canosa (ERC) va proposar multar bancs que tenen pisos buits per incentivar l’accés a l’habitatge. Urgell va parlar que el 30% dels edificis siguin per a lloguer social; Mia Ametller (Junts), d’un banc social de lloguer, i Joan Rota (CUP), de fomentar les cooperatives. Rota, que va criticar el recent acord de la Generalitat per fomentar el lloguer, va recordar que el 2011 hi havia 2.000 habitatges buits al poble.

A Blanes es coneixerà diumenge els vint-i-un nous representants del poble a l’Ajuntament. És probable que la fragmentació del ple –ara hi ha vuit forces– continuï.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona