Política

la crònica

O Fernández o la suma ‘anti-155’, a Palafrugell

Malestar, al PSC, per no haver debatut en un acte de l’ANC amb els grups independentistes, però amb un desgast estalviat

Els partits de Palafrugell van tancar ahir una campanya que, sobretot entre els dos grans aspirants, Juli Fernández (PSC) i Josep Piferrer (ERC), es pot dir que havia començat ja l’endemà dels comicis del 24 de maig del 2015. Dins del cara o creu que va deixar prefigurat aquell resultat, la resta de formacions que surten de més avall van optar per arriscar en el darrer debat, dijous a la nit, davant el posat més prudent del socialista i del republicà.

En el debat, la principal preocupació veïnal, la imatge de brutícia als carrers, no va ser una arma llancívola. Per a això ja hi ha el WhatsApp o les altres xarxes socials. Miquel Puig (Palafrugell en Comú) vol municipalitzar el servei; Josep Salvatella (JXCat), una brigada específica, i Joan Farré (Cs), suprimir els tancats de fusta, entre altres idees. Les dificultats del comerç i el nivell magre de pensions, salaris i atur va ser un altre dels temes, introduït per Joan Vigas, de Som Gent del Poble (SGdP), en coincidència amb els altres aspirants, però l’industrial, que si obté representació podria ser decisiu per decantar l’alcaldia d’una o altra banda, va destapar que aposta per un pacte de govern per la República i sense partits del 155.

Abans de la campanya, SGdP apostava per l’autodeterminació, però en l’escenari polaritzat del país ha acabat virant cap a les posicions d’ERC i JXCat: parteixen del sector crític de l’antiga CiU local i saben on hauran de pescar més vots. Però això també limita les possibilitats a Fernández, que ha plantejat la cita de demà a mode de plebiscit entre Piferrer –amb la suma anti-155– o ell, que a més va esgrimir que no pactarà amb qui qüestioni el model lingüístic o el d’acollida de migrants. La previsió d’un consistori fragmentat li posen difícil arribar a la majoria absoluta, i el seu gran objectiu, que va deixar entreveure en el debat, és ser el cap de la llista més votada, i per això ja va demanar preventivament dijous a Piferrer si la respectaria.

El front anti-155 va posar el colofó a la quinzena preelectoral al Museu del Suro, ahir al vespre, per escenificar el suport a la carta de l’ANC local que reivindica acords entre formacions favorables a un consistori que continuï treballant per la independència. A l’acte hi havien convidat també el candidat de Palafrugell en Comú, Miquel Puig, que va declinar la invitació perquè la convocatòria coincidia amb l’acte de tancament de campanya de la formació, i amb malestar d’alguns militants perquè s’havia inclòs el cap de llista com a participant abans que ho confirmés, fet que l’ANC atribuïa a un problema amb l’enviament de la convocatòria.

Des del PSC, molestos pel fet que no haguessin comptat amb la seva llista per debatre la qüestió, manifestaven que en el fons el debat contribueix a afermar les dues alternatives, i fins i tot a aprofundir en diferències i esquerdes en el bloc independentista que ja s’havien començat a obrir en plena campanya. Piferrer, en el debat, va rebre alguns retrets de Salvatella, i tot plegat es va sumar a la sospita del republicà que el cap de llista de JXCat era al darrere dels comerciants que havien amenaçat amb una vaga de persianes abaixades, en plena campanya, per l’acumulació d’obres al centre, l’adquisició de càmeres i els rumors que alguns carrers, entre els quals el de Tarongeta, canviarien de sentit. El govern d’ERC i PDeCAT va desmentir el pla la setmana passada. I l’aturada es va frenar.

Ahir, però, la guerra freda entre JXCat i ERC va continuar pujant de to. Salvatella va llançar una carta oberta a Facebook, al migdia, en la qual demanava en certa manera pel desmarcatge en campanya respecte a l’acció de govern conjunta amb ERC dels edils del PDeCAT, al llarg de la campanya i especialment en el debat. Argumentava que no li farien d’“escuders”. I Piferrer, tot i mantenir la correcció, en l’acte convocat per l’ANC al costat de Salvatella i Vigas, es va mostrar molt més proper a l’empresari –amb el qual recordaven que es coneixen des dels anys de l’escola i jugaven plegats de marrecs– que a l’hereu dels seus socis.

Tots tres van refermar, amb l’exhibició del compromís signat, que no formaran govern amb el PSC, Cs o el PP, però Piferrer va tornar a evocar la situació del 2015, quan, tot i l’adhesió dels convergents, es va reeditar l’acord entre el PSC i CiU: “No hem fallat mai i el que signem ho complim.” Salvatella, malgrat mantenir el to crític i distant, li va assegurar que garantiran “que el pròxim govern de Palafrugell sigui independentista”. I l’alcaldable republicà va aprofitar per respondre en diferit a Fernández, sobre el respecte a la llista més votada, que “l’alcalde serà independentista si la majoria de vots són independentistes”. Vigas, per la seva part, va mantenir el to conciliador de les darreres setmanes, i va advocar pel “diàleg i construcció” en una política municipal amb més participació veïnal.

Pel que fa la campanya formal, els partits s’han centrat molt en la feina de carrer, paradetes i la discreció del porta a porta, a banda de la feina en les xarxes socials. No hi ha hagut profusió de grans actes, tot i que sí diversos debats i acaraments en què el candidat del PP, Ángel Vila, no s’ha deixat veure, amb una campanya molt discreta que algunes fonts atribueixen a les dificultats de conciliar l’activitat política amb la laboral.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona