Política

Eufòria a ERC per la victòria de Maragall a Barcelona

El republicà està en disposició d’assolir l’alcaldia a la capital, on assegura que parlarà amb Colau i visitarà Forn

Els republicans, que també guanyen a Lleida, triomfen en vots i regidors al país

Eufòria desfermada a ERC per la victòria d’Ernest Maragall en les eleccions municipals a Barcelona, que el deixa en la millor disposició d’assolir l’alcaldia de la capital, el gran objectiu que el partit s’havia marcat ahir. Maragall, això sí, obté els mateixos 10 regidors que els comuns d’Ada Colau, amb qui es va mostrar ahir disposat a parlar ara, i caldrà veure quins suports busca per governar, ja que en tot cas sembla que no tindrà alternativa. La cúpula dels republicans compareixia en ple vora tres quarts d’una de la matinada entre crits de “Llibertat” i “Independència!” dels centenars de simpatitzants aplegats a l’Estació del Nord de Barcelona. “Bona nit, Barcelona repubilcana! ERC ha guanyat les eleccions a Barcelona i a Catalunya!”, proclamava el seu president adjunt, Pere Aragonès, que dedicava el triomf als presos i exiliats. Maragall també tenia un record especial per al candidat de JxCat Quim Forn i anunciava que en els propers dies l’anirà a visitar a la presó. A més, lamentava que la CUP no entrés, però els allargava igualment la mà.

L’altra gran fita dels republicans, situar dos eurodiputats a Brussel·les amb l’Ara Repúbliques liderada pel pres polític Oriol Junqueras, també es va assolir, tot i que es van haver de conformar amb ser tercera força a Catalunya, on havien guanyat les europees el 2014. ERC va rebre ahir uns 735.000 vots al país (21,2%) i es va ressentir d’una notable fuga cap al Lliures per Europa de Carles Puigdemont i Toni Comín, mentre l’efecte Pedro Sánchez també es va notar per situar els socialistes en segon lloc. Des dels republicans, tanmateix, ja s’era conscient que era molt difícil revalidar la victòria davant l’empenta de Puigdemont, i donaven els resultats per bons, ja que Diana Riba, número 3 de la llista i parella de Raül Romeva, també va poder entrar. Tot plegat ho van aconseguir gràcies en bona part als grans resultats dels socis de Bildu i el BNG, amb qui van sumar més d’1,25 milions de vots. Els bascos van ser segona força a Euskadi amb 246 .000 i els gallecs s’enfilarien fins al tercer lloc al seu territori amb 168.000. A més, ERC va rebre més de 20.000 vots a les Illes i 12.000 al País Valencià.

A nivell local, la de Barcelona no va ser l’única alegria ahir dels republicans, que arrabassen en gran part l’hegemonia històrica de CiU al país. Així, les seves llistes aconsegueixen uns 800.000 vots en les municipals, 60.000 més que el PSC, i 3.067 regidors, també 300 més que JxCat. Els republicans guanyen en 255 municipis amb majoria absoluta, on per tant tenen l’alcaldia assegurada -tot i que en això els supera JxCat amb 298-, i en 82 més per majoria simple, per a un total de 337 victòries, per les 372 dels de Puigdemont.

De fet, ERC creix a gairebé tots els grans ajuntaments del país. Ahir hi havia eufòria per la històrica victòria a Lleida, fins a cert punt inesperada, i pels grans resultats a Tarragona, on van empatar a regidors i estan en disposició d’arrabassar l’alcaldia al PSC amb un pacte sobiranista. Els republicans, que superen JxCat a Manresa per11 vots, també pugen per ser segona força a Badalona, Sabadell, Mataró, Reus, Sant Cugat, i tercera a Terrassa. En canvi, a Girona cauen de la segona a la quarta plaça.

LES FRASES

Hem guanyat amb el millor resultat des del 1931; la nostra no ha de ser una victòria de partit sinó de país
Pere Aragonès
presiden adjunt d’erc
Barcelona tindrà un alcalde republicà i progressista per primer cop des del 1939
Ernest Maragall
alcaldable d’erc a barcelona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona