Política

JxCat fa una crida a refer la unitat estratègica independentista

Puigdemont diu que l’èxit a Europa ha estat per haver inclòs gent de fora de la “tradició política” del partit

Insta Junqueras a unir les veus per “eixamplar la base” al món

Recuperar la unitat estratègica de l’independentisme després del triple cicle electoral. Aquest va ser, de nou, el missatge que va llançar ahir a ERC el president de la Generalitat a l’exili, Carles Puigdemont, eurodiputat electe de JxCat. Al seu parer, aquesta és l’estratègia guanyadora que ha de servir per poder-se “defensar no només de la repressió”, i per aquest motiu va demanar, un cop analitzats els resultats, i ja “al marge de les pressions de la competició electoral”, posar-se d’acord, un camí que ja van enfilar “en el passat” i que els va “donar grans èxits”.

Puigdemont va defensar l’estratègia de la unitat avalat pels resultats a Europa de JxCat, que va obtenir més d’un milió de vots, ja que considera que han “predicat i practicat” aquesta idea de l’esperit de l’1-O amb la incorporació de Toni Comín i Clara Ponsatí, gent que no provenia “de la tradició política” del partit. Pel president, donar en propietat els vots a JxCat o a la seva persona és “ser molt injustos amb els votants i miops amb la realitat”.

I per continuar consolidant l’espai independentista que ha obtingut “el percentatge més alt de la història”, va instar el líder d’ERC, Oriol Junqueras, a compartir “el mateix espai polític” i el mateix grup al Parlament Europeu –una opció podria ser integrar-se a l’Aliança Lliure Europea (ALE)– i completar així les negociacions que ja havien mantingut abans dels comicis. “Res em faria més feliç, i seria potentíssim, que poder treballar braç a braç amb l’Oriol”, deia Puigdemont, amb vista a adreçar-se al món, ja que, segons ell, “allà sí que cal eixamplar la base”.

El 2 de juliol, a l’eurocambra

L’eurodiputat electe va assegurar que no tenia cap dubte que el 2 de juliol estaria assegut a l’eurocambra: “Jo ja tinc l’acta; la donen els ciutadans i les urnes.” Tot i que les autoritats només l’han de tramitar administrativament, ja té clar que l’Estat espanyol hi posarà impediments, però va subratllar: “Ja tenim precedents de batalles jurídiques i sabem com podem guanyar-les.”

Pel que fa als resultats de les municipals, en les quals van perdre 15.190 vots, va reconèixer que són un camp molt difícil en què intervenen diverses variables, però també va deixar clar que el problema a l’àrea metropolitana és de tot l’independentisme. El director de les campanyes, Albert Batet, va destacar que han guanyat en un 40% dels municipis i que són els que tenen més majories absolutes (305) i relatives (75). El president del PDeCAT, David Bonvehí, feia autocrítica, demanava una reflexió profunda i recordava que JxCat és una bona marca, consolidada “gràcies als candidats del PDeCAT”.

LA FRASE

Defensem el mateix projecte de país i treballarem per trobar més aviat que tard la unitat estratègica
Carles Puigdemont
PRESIDENT DE LA GENERALITAT A L’EXILI I EURODIPUTAT ELECTE

Artadi reitera l’oferta a Maragall

La regidora Elsa Artadi, candidata de JxCat a Barcelona, va reiterar ahir la satisfacció pel fet que la capital torni a tenir “un alcalde independentista” arran de la victòria del republicà Ernest Maragall, però va recordar que s’ha imposat només amb deu regidors i, per això, amb un “allà ens tindrà”, va defensar que hi hagi un govern de coalició que aposti pel canvi i “la renovació completa” del consistori amb un projecte “que sigui 100% independentista”. En aquest sentit, va explicar que ja han parlat amb el cap de llista, Joaquim Forn, que també s’havia intercanviat missatges amb Maragall ahir al matí. Després de perdre fins a cinc regidors respecte als deu que tenia CiU el 2015, Artadi va lamentar també que s’hagi passat de 18 a 15 regidors independentistes al consistori i va tornar a llançar la idea d’unitat, ja que gairebé 60.000 vots independentistes –els que sumarien la CUP i Primàries Barcelona– no han aconseguit representació al consistori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aragonès fa una crida a concentrar el vot d’esquerres

barcelona
guerra a gaza

El govern de Netanyahu decideix tancar Al Jazeera a Israel

barcelona
itàlia

Més de 400 migrants arriben a Lampedusa en 48 hores

barcelona
bolívia

Morales avisa que serà candidat a les presidencials “de grat o per força”

barcelona
guerra a gaza

Desenes de milers d’israelians insten insten Netanyahu a pactar una treva

barcelona
Salvador Illa
Candidat del PSC al 12-M

“Junts no és l’opció amb més afinitat per governar”

Barcelona
Eloi Badia
Cap de llista dels Comuns a la circumscripció de Girona a les eleccions catalanes

“Cal invertir en transport públic perquè sigui efectiu”

Girona
Política

La campanya arriba al pic amb crides als indecisos

Barcelona

Garantit el 2% a la cultura

Barcelona