Política

Torra reivindica haver posat el país “en marxa” després del 155

El president de la Generalitat culpa l’Estat de fer impossible el diàleg

Quim Torra lamenta que el darrer any hagi estat marcat per la “judicialització de la política”

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha qualificat de “positiu” el primer any del seu mandat i ha reivindicat que ha posat el país “en marxa” després del 155 i que l’ha deixat “a punt”.

En una roda de premsa per fer balanç del primer any de legislatura, Torra ha assegurat que el Govern ha “reactivat” el país després de l’aturada de la suspensió de l’autogovern i ha destacat la continuat de la dinamització econòmica. “El país ha fet front a la crisi amb més dinamització, més exportacions i creant ocupació”, ha indicat.

El president català ha defensat la “mà estesa” del seu Govern i ha culpat el govern espanyol de Pedro Sánchez de no fer possible el diàleg. “Algú es va aixecar de la taula i no hem estat nosaltres”, ha criticat.

D’altra banda, ha lamentat que el darrer any hagi estat marcat per la “judicialització de la política” i ha citat el que considera “ obstacles permanents ”.

Informe final de la Fiscalia al Suprem

I és que, al seu entendre, l’informe final de la Fiscalia en el judici del procés al Tribunal Suprem aquest dimarts és “un relat magnífic de la judicialització de la política quan hauríem d’estar parlant de la radicalitat democràtica en la vida pública”. En aquesta línia, ha insistit que el seu govern ha practicat “des del primer moment” la política del “diàleg amb l’Estat”.

El president de la Generalitat ha descartat, a hores d’ara, convocar eleccions a la Generalitat i dissoldre el Parlament com a resposta al moment actual ni a una possible sentència condemnatòria del judici de l’1-O.

Sense descartar que aquesta o altra pugui ser la decisió final, Torra prefereix centrar-se en les certeses que té ara, tot just abans de començar la ronda de contactes amb partits i entitats que defensen el dret a l’autodeterminació.

“No tinc plantejat convocar eleccions. I tal i com vaig dir al discurs d’investidura, aquesta legislatura la plantegem fins a la Constitució catalana. Però hi ha un punt d’inflexió que és la sentència. I per això obro una ronda de contactes per trobar una unitat estratègica”, ha afirmat, en ser preguntat.

Dit això, ha considerat que l’informe final on la Fiscalia de l’Estat ha presentat les seves conclusions sobre el judici de l’1-O ha estat una “oportunitat d’or” perduda.

Preguntat per aquest escrit durant el balanç del seu primer any com a president, Torra ha lamentat que el fiscal no hagi “demanat l’alliberament immediat dels presos, com ho va fer l’ONU”, en relació a l’informe del grup de treball que recomanava la seva posada en llibertat.

A més, ha acusat el ministeri públic d’haver actuat “amb venjança, persecució política i incompliment la legalitat internacional”. “Això porta l’Estat i la justícia espanyola a una deriva de falta de credibilitat que no es pot permetre; els seus indicadors de percepció estan sota mínims”, ha dit.

El president ha insistit que el judici que ara està a la seva recta final “no hauria d’haver existit mai”, i ha tornat a esperar “una sentència absolutòria”. Amb tot, ha considerat de nou que “l que cal és seguir les paraules de Jordi Cuixart i ‘acusar l’Estat’. Nosaltres denunciarem aquest fet arreu i també aquest judici farsa; i estarem al costat dels nostres companys sempre”, ha afegit, per a concloure amb una frase que ve repetint des que va començar el judici de l’1-O: “Si votar és delicte, jo sóc culpable. Em sento sent jutjat com ells”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia