Política

Borràs fa escoltar al rei la veu de la presó i de l’exili

La portaveu de JxCat infligeix a Felip VI la cita més incòmoda citant els presos polítics, lliurant-li la carta de Sànchez i reprotxant-li el 3-O

El rei defensa el discurs del 2017 i Asens també li ho retreu

L’existència al seu regne de presos polítics, el dia a dia de Soto del Real i Alcalá Meco i dels familiars dels presos, l’exili, l’enuig pel discurs del 3 d’octubre... Felip VI no havia rebut mai a La Zarzuela ningú que li acostés aquesta realitat, i això és el que la portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, va fer ahir en els cinquanta minuts que va durar la cita més incòmoda de la tanda de contactes per forjar una investidura i del seu regnat. “Els catalans no tenim rei”, li va etzibar.

Tot i que el jutge Manuel Marchena va sortir al seu rescat impedint la sortida de Jordi Sànchez de Soto del Real, i evitant-li així la fotografia amb un pres polític, el rei no es va estalviar d’escoltar la veu de la presó i de l’exili. “No ha estat una visita de cortesia. Jo anava a parlar al rei de l’¡a por ellos!, i ho feia per ells, pels presos polítics. He anat a La Zarzuela per ser la seva veu, per actuar de portaveu i també per fer d’altaveu de les veus que pretenen silenciar des de la presó”, va dir Borràs, que preferia incomodar el rei en lloc de plantar-lo com ERC.

“Dona i votant de l’1-O”

Tot i el to cordial i parlar d’obres com Èdip rei, Borràs va dir al rei que el visitava com a “votant de l’1-O i de part dels més de dos milions” de votants “violentament reprimits”. “He mirat als ulls el monarca espanyol per dir-li el que potser mai havia sentit de llavis d’una dona catalana, perquè tampoc es va voler reunir amb la presidenta Forcadell”, va dir. Felip VI va descobrir que els mots que Marchena li va evitar de viva veu li venien per escrit; Borràs li va lliurar una carta de Jordi Sànchez i també el comentari de Carles Puigdemont. “Em va dir «digues-li que m’agradava més de príncep de Girona que de rei», i jo li ho he dit, i ell ha rigut i ha dit que també li agradava més el Puigdemont alcalde de Girona que el president”, va relatar Borràs.

El torn següent era de Jaume Asens (En Comú), i ell li va retreure el discurs del 3-O com va fer Borràs. “No fa autocrítica, segueix compartint el contingut del discurs del 3-O”, va dir Asens. El diputat d’En Comú va traslladar a Felip VI de part de Jordi Cuixart que es reuneixi amb la Plataforma Som el 80 i escolti el clam d’un referèndum.

Els jutges del Suprem, al seu torn, no resoldran fins a la setmana vinent si permeten a Joaquim Forn i a Oriol Junqueras anar a l’ajuntament de Barcelona i davant la JEC al Congrés per acreditar-se com a europarlamentari.

LA FRASE

Puigdemont em va dir «digues-li que m’agradava més de príncep de Girona que de rei», i ell ha rigut
Laura Borràs
portaveu de jxcat al congrés

Sánchez aspira a la investidura

Un cop acabada la tanda de contactes a La Zarzuela, Felip VI va complir l’article 99 de la Constitució i va dir el seu “vengo en proponer...” per proposar Pedro Sánchez com a candidat a la investidura. El president en funcions citarà la setmana vinent Pablo Casado (PP), Albert Rivera (Cs) i Pablo Iglesias (Podem) i prou per saber si faciliten o veten la investidura, tot i que la suspensió de quatre diputats presos fa que depengui d’Unió del Poble Navarrès per ser elegit per majoria simple en la segona votació. “No hi ha alternativa. O governa el PSOE o governa el PSOE”, va desafiar Sánchez a Iglesias, que li exigeix compartir un govern de coalició per por que busqui Cs. “Que Sánchez busca el suport de Rivera és evident”, advertia Iglesias.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona
política

Crida dels comuns a frenar la dreta com a les generals del juliol passat

l’hospitalet del llobregat
política

Puigdemont avisa que la “divisió” de l’independentisme “ajudarà Illa a ser president”

barcelona
POLÍTICA

Per la CUP, el Baix Empordà és “una mena de parc temàtic turístic”

la bisbal d’empordà
política

ERC reivindica el seu esperit de resistència i lluita a Ginebra en un emotiu acte amb exiliats

barcelona
Regne Unit

Un diputat conservador i exministre de Sanitat es passa al Partit Laborista

Barcelona
Guerra a Europa

Un nou atac rus amb drons destrossa un hotel a Mikolàiv

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona