Política

Torra vol ressò diplomàtic de la decisió de l’ONU

El president de la Generalitat es desplaça a Brussel·les i demana als delegats a l’exterior que facin arribar “a tots els parlaments i governs” el dictamen que reclama l’alliberament dels presos polítics

Primer menyspreu i negació, després gir de truita i acusacions. Aquesta va ser la reacció del govern espanyol al dictamen d’un organisme de Nacions Unides que li exigia l’alliberament dels independentistes en presó preventiva, amb la qual esperava refredar la plantofada i ficar-la en un calaix.

El president de la Generalitat, Quim Torra, va aplegar ahir a Brussel·les el seu petit exèrcit de diplomàtics per encomanar-los la missió d’escampar pels despatxos polítics d’arreu del món la decisió del Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries vinculat a l’ONU, un ens que el Tribunal Europeu de Drets Humans considera una “instància internacional” vàlida.

Juntament amb el conseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch, Torra va demanar als delegats del govern que facin arribar “a tots els parlaments i governs” la resolució del grup d’experts independents per tal que tinguin constància de la seva posició respecte a l’empresonament preventiu dels nou independentistes processats en el cas de l’1-O. “Us demano que sigueu altaveus de la llibertat, dels drets civils i polítics de tots els catalans”, va reclamar Torra directament als delegats presents en la reunió i que havien viatjat fins a la capital belga per tal de trobar-se amb el president.

Ja que les autoritats espanyoles no han fet cap senyal de voler implementar aquest dictamen, el govern vol que almenys la comunitat internacional tingui coneixement del cas omís que fan a un organisme de l’ONU. “Tenim el deure de fer conèixer aquest informe arreu”, va assegurar. En la mateixa línia que Torra, Bosch també va dir que el govern complirà amb allò que estan “facultats” per complir, que és que es faci arribar “al màxim d’actors” i se’n faci “una àmplia difusió”.

On sí que reconeixen el treball d’aquest òrgan internacional és a Estrasburg. El Tribunal Europeu de Drets Humans, amb seu a la ciutat francesa, va rebutjar ahir un cas de presó preventiva a Turquia aplicant, precisament, jurisprudència pròpia que valida el Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries vinculat a l’ONU com “una instància internacional”. En concret, l’alt tribunal, on els independentistes col·loquen les seves esperances per alliberar els presos, va assegurar que no podia pronunciar-se sobre un empresonament d’aquest tipus perquè l’organisme en qüestió ja havia dictaminat que aquest era “arbitrari” i vol evitar “multiplicar procediments internacionals dels mateixos casos”.

Amb jurisdicció als països signants de la Convenció Europea de Drets Humans, el tribunal d’Estrasburg reconeix el Comitè de Drets Humans de l’ONU –amb jurisdicció als que han subscrit la Convenció Internacional de Drets Civils i Polítics– com una instància internacional a la qual els particulars poden recórrer. Però a més, en decisions prèvies a la d’ahir, el TEDH va determinar que el grup sobre les detencions arbitràries té procediments “similars” al comitè de l’ONU i que, per tant, també té aquest rang com a òrgan que vigila l’aplicació de tractats internacionals de drets humans.

Futur impacte

Si el TEDH rebutjaria també totes, algunes o cap de les peticions dels independentistes sobre la presó preventiva és una incògnita oberta. Els experts de l’ONU només s’han pronunciat sobre el cas de Jordi Sànchez, Jordi Cuixart i Oriol Junqueras, que encara no han presentat demanda a Estrasburg per aquesta qüestió. De moment, només l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha portat la seva presó preventiva al tribunal d’Estrasburg, que encara no s’ha pronunciat sobre el cas.

“Però què és això de qüestionar, ridiculitzar i ofendre organismes internacionals oficials quan el que hauria de fer l’Estat espanyol és complir?”, es preguntava ahir perplex Alfred Bosch en la reunió amb els delegats, en què va recordar que els experts del Grup sobre Detencions Arbitràries “depèn del Consell de Drets Humans de l’ONU”. Per això, el conseller va tornar a criticar Madrid per haver recusat els membres del grup de l’ONU en comptes de fer cas a la seva decisió. Així, va reiterar que les queixes sobre els experts les “hauria d’haver fet abans” del pronunciament i no quan va veure un text que li anava en contra. “Nosaltres complim amb les Nacions Unides i el sistema d’organismes internacionals”, va afirmar el conseller d’ERC. Abans de tornar cap a Barcelona, Torra va demanar als delegats que siguin “defensors” de “la radicalitat democràtica, la llibertat, el diàleg i els drets humans i civil, inclòs naturalment el dret a l’autodeterminació”.

Putin demana “diàleg i debat” en el conflicte català

El president de Rússia, Vladímir Putin, es va referir ahir al conflicte polític de Catalunya i la seva relació amb Espanya i va assegurar que Rússia no té “gens d’interès en la desintegració de països europeus”. En una trobada amb agències de notícies internacionals, Putin va assegurar que Espanya “ha de decidir com conviure amb els territoris problemàtics, amb Catalunya i, al nord, amb el País Basc”. Segons l’agència de notícies russa TASS, Putin indicava que fins ara aquests problemes s’havien resolt i que esperava que Espanya ho torni a fer ara amb l’independentisme català “amb diàleg i debat” i basant-se “en decisions legítimes”. Putin, però, es va manifestar favorable a la preservació de “la integritat territorial”. Putin també es va referir a les recents declaracions del ministre d’Exteriors en funcions, Josep Borrell, en què afirmava que Rússia tornava a ser “una amenaça”. El líder rus va qualificar aquestes paraules de “disbarat” i va recomanar a Borrell “pensar en com construir relacions per al bé” dels seus països, i va assegurar que Rússia té “bones i àmplies” relacions amb Espanya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona
política

Crida dels comuns a frenar la dreta com a les generals del juliol passat

l’hospitalet del llobregat
política

Puigdemont avisa que la “divisió” de l’independentisme “ajudarà Illa a ser president”

barcelona
POLÍTICA

Per la CUP, el Baix Empordà és “una mena de parc temàtic turístic”

la bisbal d’empordà
política

ERC reivindica el seu esperit de resistència i lluita a Ginebra en un emotiu acte amb exiliats

barcelona
Regne Unit

Un diputat conservador i exministre de Sanitat es passa al Partit Laborista

Barcelona
Guerra a Europa

Un nou atac rus amb drons destrossa un hotel a Mikolàiv

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona