Política

Centenars de catalans davant l’Eurocambra per reivindicar els escons de Junqueras, Puigdemont i Comín

El Consell per la República espera que més de 6.000 persones es concentrin davant el Parlament Europeu després de viatjar amb 80 busos i 3 vols xàrter

Centenars de catalans ja han arribat davant el Parlament Europeu, a Estrasburg (França). Convocats pel Consell per la República, s’espera que més de 6.000 persones es concentrin a les portes de l’Eurocambra per reivindicar els escons dels eurodiputats Oriol Junqueras, Carles Puigdemont i Toni Comín.

Des de les 7:50 hores ja s’escolten crits de “llibertat presos polítics” dels concentrats, coincidint amb l’entrada a l’edifici dels primers eurodiputats. Els manifestants s’hi han desplaçat després de viatjar amb 80 busos i 3 vols xàrter. D’altres ho han fet amb vehicles particulars.

L’entorn de Puigdemont no confirma a hores d’ara si els dos eurodiputats electes de Lliures per Europa participaran en els parlaments de la convocatòria. Per altra banda, l’organització també preveu reproduir un vídeo de Junqueras, president d’ERC empresonat a Lledoners, a través d’un missatge de vídeo, i que parli, entre altres, l’eurodiputat Ivo Vajgl, portaveu de la plataforma de Diàleg UE-Catalunya.

A més, s’espera que també hi participi el president de la Generalitat, Quim Torra, a través d’un vídeo, després que aquest dilluns al matí decidís quedar-se a Catalunya per la situació de risc d’incendis.

El conseller d’Exteriors, Alfred Bosch, encapçala la representació de l’executiu. A la mobilització també hi haurà la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, i la vicepresidenta d’Òmnium Marina Llansansa, a més d’altres representants de les entitats sobiranistes.

La concentració comença a les 9 hores i l’acte central tindrà lloc a partir de les dotze del migdia, i comptarà amb diversos parlaments.

Rebuig de les cautelars

Pel que fa a l’esfera judicial, el Tribunal General de la Unió Europa va rebutjar ahir a la tarda les mesures cautelars que van demanar Puigdemont i Comín, divendres passat, per ocupar l’escó d’eurodiputats a la sessió de constitució de l’Eurocambra d’avui.

Amb aquesta decisió el president d’aquesta instància judicial europea s’ha negat a permetre de forma “provisional” que tots dos puguin assistir a la inauguració de la legislatura com a eurodiputats.

En concret, el tribunal argumenta que Puigdemont i Comín ja han interposat un recurs davant els tribunals espanyols per l’exigència de jurar la Constitució per esdevenir eurodiputats i que el cas “està pendent”. Per tant, afirma que aquesta qüestió ha de ser resolta “per les autoritats nacionals”.

Creuar o no a França

L’expresident Carles Puigdemont és a Alemanya i està valorant amb els seus advocats si creuar a França per participar aquest dimarts a la manifestació ‘Omplim Estrasburg’ davant del Parlament Europeu.

Segons ha confirmat l’advocat de Puigdemont Gonzalo Boye, en aquests moments encara “no han decidit” si entrar a França perquè el risc d’una detenció és “molt elevat”.

“Estem fent les últimes valoracions”, ha afirmat, indicant que tenen informacions fiables que hi ha “policia espanyola esperant” per detenir Puigdemont si trepitja territori francès.

Segons l’advocat, els agents espanyols poden arrestar el líder de JxCat si França els permet actuar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El jurat del judici a Trump no assoleix un veredicte en el seu primer dia de deliberació

barcelona
guerra a europa

Finlàndia permet a Ucraïna usar les seves armes per a atacar objectius en territori rus

barcelona
Àsia

Corea del Nord llança globus amb brossa sobre el sud

Barcelona
estats units

El jurat del judici penal contra Trump comença a deliberar si és o no culpable

barcelona
Guerra a Gaza

Sánchez rep el primer ministre palestí a la Moncloa

Barcelona
Guerra a Gaza

Les bombes llançades contra el camp de Rafah eren de fabricació nord-americana

Barcelona
amèrica llatina

Aproven a Colòmbia un projecte de llei que prohibeix les corrides de toros

barcelona
guerra a gaza

Israel fa cas omís del Tribunal de l’ONU i preveu almenys set mesos més d’atacs

Barcelona
judicial

Vist per sentència el cas sobre les despeses del procés un dia abans de l’aprovació de l’amnistia

barcelona