Política

Aval unànime del TC al 155 pels fets d’octubre del 2017

El tribunal rebutja els recursos del Parlament i Podem i dona suport al tema més qüestionat pels juristes, la dissolució de la cambra autonòmica

La intervenció del DOG i el BOP, inconstitucional

El 155 es va aplicar de forma correcta a Catalunya, malgrat tots els dubtes jurídics que va comportar l’abast d’aquest mecanisme d’intervenció estatal en les autonomies. Així ho va comunicat ahir el Tribunal Constitucional a través d’una nota de premsa en què avançava la conclusió de la sentència sense incloure encara els arguments i fonaments jurídics. El tribunal ha desestimat pràcticament tots els recursos presentats pel Parlament i pel grup polític de Podem, i només ha declarat inconstitucional l’apartat en què el govern espanyol s’atorgava la potestat, avalada pel Senat, d’intervenir els diaris oficials de la Generalitat i del Parlament.

L’aplicació, per primera vegada en la història, de l’article 155 de la Constitució arran dels fets d’octubre del 2017 a Catalunya, i més concretament per la celebració del referèndum de l’1-O i la declaració simbòlica d’independència del 27-S, va fer aflorar tot un conjunt de dubtes sobre l’abast d’aquest mecanisme d’intervenció estatal. Un dels punts més polèmics va ser la dissolució de la cambra autonòmica i també, però en menor intensitat, el cessament de tot un executiu. Totes dues accions, però, van ser correctes, la qual cosa reforça el poder i l’arbitrarietat que suposa que un govern pugui intervenir sobre el govern d’una comunitat sense cap més aval que el Senat, per afrontar una crisi que pugui posar en risc la Constitució. Els juristes alertaven que les mesures excepcionals que es posaven en marxa per primer cop podien posar en risc la mateixa Constitució i les lleis que n’emanen, com ara l’Estatut d’Autonomia. I més encara quan l’aplicació d’aquest mecanisme d’excepció es posa en marxa sense que existeixi o s’hagi avaluat jurídicament una autèntica situació de risc per a la Carta Magna ni s’hagi determinat, com així va ser, la seva temporalitat, una qüestió que en l’àmbit econòmic, amb el control de la caixa per part d’Hisenda, encara perdura.

En espera de conèixer el contingut de la sentència ahir ja van expressar-se algunes veus polítiques i judicials alertant del que pot implicar d’abús aquest aval del TC a les maneres com el govern del PP va aplicar el 155.

Ahir, dimarts, era la primera vegada que el tribunal abordava els recursos sobre el 155 i al llarg del matí ja es va aconseguir l’aval unànime de tots els magistrats per decretar constitucional la intervenció de l’Estat en les institucions catalanes arran de l’1-O i el 27-S.

Tancament de delegacions

La sentència del TC es donava a conèixer conjuntament amb la petició del govern espanyol al TSJC perquè tanqui cautelarment les delegacions de la Generalitat a Berlín, Londres i Ginebra, en considerar que estan “al servei d’un projecte secessionista inconstitucional”. L’escrit argumenta que l’activitat de les delegacions excedeix les competències de la Generalitat en matèria de relacions internacionals i que tenen una finalitat “inconstitucional, com és la creació d’una estructura d’estat al servei d’un projecte de transició nacional de caràcter secessionista inconstitucional”. Segons el Ministeri d’Exteriors, les delegacions suposen un “greu perjudici per a la política exterior d’Espanya” i són “nocives per als interessos de l’Estat”. Com a resposta, el conseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch, va recordar que l’acció exterior catalana és “legítima” i que hi ha sentències que reconeixen les competències de la Generalitat per obrir delegacions.

LES FRASES

La revisió d’una norma excepcional com el 155 demostra el bon funcionament de l’estat de dret
Dolores Delgado
Ministra de justícia en funcions

LA XIFRA

La raó d’estat s’ha imposat dins el TC. Una altra clatellada a la Constitució territorial del 78
Jaume Asens
diputat i portaveu d’en comú podem al congrés
3
delegacions
, les de Londres, Berlín i Ginebra, estan en el punt de mira del Ministeri d’Exteriors.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona