Política

“Podem aplicaria el 155?”

Sánchez torna a posar Catalunya d’excusa per evitar un govern de coalició amb Podem i pregunta a Iglesias si ara donaria suport a la mesura

Qüestiona que hi pugui haver ministres que considerin que hi ha presos polítics

A només dues setmanes del debat d’investidura, les negociacions entre el PSOE i Podem continuen bloquejades. Els líders de les dues formacions, Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, respectivament, van tornar a parlar per telèfon ahir a la tarda, però només va servir per constatar la falta d’acord i que estan molt lluny d’entendre’s. El que els separa són diferències en temes d’estat, segons havia explicat al matí el president del govern en funcions i candidat socialista a la investidura, en una entrevista al programa Los Desayunos de TVE. Unes diferències, però, que es redueixen a una sola: Catalunya, pel contingut de l’entrevista.

Sánchez continua posant el tema català com a excusa per evitar un govern de coalició amb Podem, alhora que l’utilitza per posar pressió a la formació morada.

Després que Iglesias hagués mostrat “lleialtat” a Sánchez en el seu “lideratge” sobre la crisi catalana i hagués assegurat que la seva formació no fixarà cap “línia vermella” sobre el referèndum d’autodeterminació, el dirigent socialista va anar un pas més enllà. Sánchez va desafiar Iglesias a dir si donaria suport a l’aplicació de l’article 155. “Estem a les portes de la sentència del Tribunal Suprem en breus mesos, amb els independentistes que no han renunciat a la via unilateral i que diuen que ho tornarien a fer”, va destacar el candidat a la investidura durant l’entrevista. I es va preguntar: “Si ho tornen a fer, Unides Podem donarà suport al govern en l’aplicació hipotètica, que no desitjo, del 155? Estaria en un govern que donés suport al 155?”, i tot seguit va recordar que fa dos anys els d’Iglesias van dur la imposició d’aquesta mesura repressiva al Constitucional. Sánchez va dir que no desitja aplicar el 155 perquè, segons es va definir ell mateix, és un “president que vol resoldre la qüestió catalana i que no ha renunciat al diàleg en els límits que marca la Constitució”. Aquest no va ser l’únic exemple que va posar Sánchez sobre les “diferències d’estat” que el separen de Podem, i de nou Catalunya.

Aquesta vegada es va qüestionar que hi pugui haver ministres que considerin que hi ha presos polítics a l’Estat espanyol. Va dir que per Podem els independentistes empresonats són presos polítics, la qual cosa els socialistes no comparteixen de cap manera, perquè per ells són polítics presos. Tot i aquestes diferències, que semblen insalvables, Unides Podem continuen sent els socis preferents de Sánchez per a la formació d’un govern progressista, de cooperació, va insistir, i no de coalició, com defensen els d’Iglesias. Un govern progressista, va insistir, però que no depengui dels independentistes catalans, raó per la qual va fer una crida a la responsabilitat al PP i Cs. Els va demanar que s’abstinguin i li facilitin la investidura per després fer l’oposició que considerin oportuna i es va mostrar disposat a reunir-se amb el líder de la formació taronja, Albert Rivera, les vegades que ell ho consideri oportú.

Diputació Permanent

D’altra banda, els diferents grups parlamentaris van tancar ahir un acord per a la composició de la Diputació Permanent, l’òrgan rector del Congrés en els períodes inhàbils. El PSOE i Unides Podem es van assegurar el seu control en tenir 33 dels 69 membres, inclosa la presidenta Meritxell Batet, mentre que el bloc de les tres dretes –PP, Cs i Vox– sumen 29. Per obtenir la majoria absoluta el bloc d’esquerres, el suport d’ERC amb 3 representants, i el del PNB amb 1 seran determinants o el dels tres del grup mixt.

LES FRASES

Si l’independentisme ho torna a fer, Unides Podem donarà suport al govern d’Espanya en l’aplicació hipotètica del 155?”
Necessitem un govern progressista que no depengui de les forces independentistes
Estarien [Unides Podem] en un govern que creu que no són presos polítics, sinó polítics presos
Tinc les portes obertes per reunir-me amb Rivera les vegades que ell ho consideri oportú
Pedro Sánchez
president espanyol en funcions

Reforma de la Constitució

El president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, es va comprometre ahir a promoure una reforma de l’article 99 de la Constitució espanyola un cop sigui investit per evitar situacions de “bloqueig” com l’actual. Aquest article és el que regula el sistema de majories –absoluta en primera votació i simple en la segona– perquè s’aprovi una investidura, i fixa el mecanisme de repetició d’eleccions en el cas que no prosperi. Segons Sánchez, després de tres eleccions consecutives i l’amenaça d’unes quartes ha quedat demostrat que el mecanisme “no funciona i cal reformar-lo”. “Tots sabem que quan es convoca un ple als ajuntaments aquest dia hi ha govern, i no dic que sigui la fórmula per a la governabilitat”, va dir. Sobre la taula alternatives que funcionen en el altres punts com el País Basc, on s’escull directament el candidat que obté més vots a la cambra, o com la de Grècia, on el partit que guanya les eleccions obté una prima de 50 diputats. Aquesta és la fórmula que defensa el líder del PP, Pablo Casado, que a la reunió que va mantenir amb Sánchez li va proposar que s’aprofiti el marge que permet la Constitució per ampliar el nombre d’escons a 400 i donar aquesta prima de 50 escons al partit guanyador.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona