Política

El ministre d’Ecologia francès plega per l’ús de fons per a sopars de luxe

De Rugy denuncia els “atacs” del mitjà que va destapar el cas amb rumors i fotografies robades

És la quarta dimissió d’un ministre d’estat de Macron

L’estiu torna a ennuegar-se-li, al president francès, Emmanuel Macron. Si l’any passat el cas Benalla –el primer gran escàndol del seu mandat– es va revelar a mitjan juliol, aquesta vegada ha sofert un nou cop polític en ple període estival: la dimissió del ministre de la Transició Ecològica, François de Rugy. Aquest exdirigent dels verds francesos, convertit al macronisme el 2017, va abandonar ahir el càrrec després que el diari digital Mediapart informés sobre una sèrie de pràctiques poc exemplars, com ara haver pagat amb fons de l’Assemblée Nationale sopars de luxe amb familiars i amics de la seva esposa.

“Des de l’inici de la setmana passada, Mediapart m’ataca a través de fotografies robades i rumors”, va defensar-se ahir De Rugy en una publicació en el seu compte de Facebook en què va confirmar la seva dimissió, presentada pocs minuts abans que aquest mitjà destapés un altre escàndol. Aquest últim cas tractava sobre el fet que entre el 2013 i el 2014, quan era diputat dels verds, havia utilitzat les despeses de representació per pagar factures personals, com ara les cotitzacions al seu partit (7.800 euros). Una pràctica prohibida el 2015, però que aleshores ja era desaconsellada èticament pel Parlament francès.

L’exministre de la Transició Ecològica ja estava contra les cordes des de la setmana passada. Mediapart va destapar, primer, que entre el 2017 i el 2018, quan presidia l’Assemblée Nationale, va celebrar nombrosos sopars de luxe amb familiars i amics de la seva esposa, la periodista del cor Séverine Servat de Rugy, a la residència oficial del president del Parlament francès en què menjaven llamàntol i bevien ampolles de vi de més de 500 euros. Ho pagaven amb diners públics, encara que els actes no tinguessin aparentment cap vincle amb la seva activitat oficial.

També va revelar-se que amb fons públics havia realitzat unes obres de remodelació per un total de 63.000 euros del seu apartament ministerial. I que tant ell com la seva excap de gabinet disposaven d’habitatges de protecció oficial, tot i que no complien els requisits.

De Rugy és el quart ministre d’estat –l’equivalent d’un vicepresident– que abandona el govern durant el mandat de Macron. El ja exministre s’havia incorporat a l’executiu el setembre passat, després de la dimissió de Nicolas Hulot. Aleshores, aquest activista ecologista va deixar el càrrec per l’escassa ambició de Macron, segons ell, en la lluita contra el canvi climàtic.

LA XIFRA

500
euros
o més costaven les ampolles de vi amb què De Rugy regava els àpats de llamàntol a càrrec del Parlament.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona