Política

Clam per aclarir el 17-A

investigació · Govern, partits, alcaldessa i víctimes exigeixen la veritat i l’assumpció de responsabilitats cni · El servei secret espanyol hauria seguit les activitats de la cèl·lula dels atemptats catalans fins al dia de la tragèdia

El CNI no va esborrar l’imam de confident fins l’endemà del 17-A

El govern espanyol ha d’aclarir la relació entre el Centro Nacional de Inteligencia (CNI) i el cervell dels atemptats del 17 d’agost del 2017 a Barcelona i Cambrils, l’imam Abdelbaki Es Satty, i depurar responsabilitats si cal. Ho demanaven ahir el govern, els partits catalans, el Síndic, l’alcaldessa de Barcelona, la presidenta de la Diputació o una associació d’ajuda a víctimes, com a reacció a les informacions del diari Público que demostren que els serveis secrets espanyols feia temps que seguien les activitats de la cèl·lula dirigida per l’imam de Ripoll –que era al mateix temps confident del CNI– en desplaçaments dins i fora de l’Estat i que coneixien les seves intencions.

El diari revela l’existència d’una adreça de correu electrònic que un agent secret hauria usat per comunicar-se amb l’imam de Ripoll a través del sistema de bústia morta en què els correus no deixen rastre perquè no s’envien i només es pot accedir a la informació si es tenen les claus d’entrada. Concretament, mentre la cèl·lula preparava els explosius que van esclatar a Alcanar, el suposat agent que contactava amb Es Satty hi escriu: “No tens res per escriure’m o és que no pots fer-ho. Avui és dilluns 19 de juny”. Público també mostra un informe del seguiment que el CNI fa el desembre del 2016 de membres de la cèl·lula, i no només de l’imam. Per exemple, d’un viatge a Friburg (Alemanya) de Mohamed Hichamy per comprar un vehicle de segona mà que finalment no va comprar i va obligar-los a tornar en avió en un vol que va reservar Younes Abouyaaqoub. L’informe també confirma que un trasllat es va fer amb el vehicle usat per a l’atemptat de Cambrils, i diu: “El titular del qual és Mohamed Aalla, però utilitzat amb freqüència per diversos membres de la cèl·lula per als desplaçaments entre Ripoll i Alcanar.”

Público revela que el CNI espiava els mòbils dels terroristes i escoltava les seves converses cinc dies abans dels atacs, i conclou que el CNI controlava els desplaçaments i mitjans de transport de la cèl·lula i coneixia els seus plans amb antelació. El diari confirma que la fitxa d’Abdelbaki es Satty no es va esborrar del registre central de fonts del CNI fins l’endemà de la massacre a la Rambla i de l’atemptat de Cambrils que van provocar quinze morts, un centenar de ferits i van acabar amb vuit membres de la cèl·lula morts, la majoria abatuts per agents dels Mossos d’Esquadra –dos havien mort el 16 d’agost en l’explosió al xalet d’Alcanar on manipulaven els explosius, entre ells l’imam Es Satty. El periodista de Público Carlos Enrique Bayo, entrevistat ahir a la nit a El Punt Avui TV, apuntava que o bé el CNI coneixia els plans de la cèl·lula i no va ser capaç d’evitar-los, o bé va ser enganyat per Es Satty.

Davant l’evidència del grau de seguiment de la cèl·lula que feia el CNI, el govern català va exigir ahir “explicacions del govern de l’Estat i que s’assumeixin al màxim responsabilitats per respecte a les víctimes i a la ciutadania de Catalunya”, en paraules de la consellera portaveu, Meritxell Budó. Tot i que l’executiu català creu que no li correspon valorar si el CNI sabia o no que es podia produir l’atemptat, demana al govern espanyol que sigui “proactiu” en l’aclariment dels fets, que qualifica de “gravíssims”. També el Síndic demana explicacions.

ERC i JxCat han sol·licitat una comissió d’investigació al Congrés i les compareixences del president espanyol, dels ministres de Defensa i Interior, i de la responsable del CNI. El líder del PSC, Miquel Iceta, considera que la comissió que investiga els atemptats al Parlament i la comissió de matèries secretes del Congrés seran suficients per aclarir els fets, mentre que la portaveu de Ciutadans al Congrés, Inés Arrimadas, acusa els independentistes d’usar el cas per debilitar les policies i institucions de l’Estat, però admet que cal conèixer “què va funcionar malament”.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, demana al govern espanyol que “arribi fins al final”. Robert Manrique, d’una entitat d’atenció a les víctimes, diu que aquestes tenen dret a saber si algú va permetre la tragèdia.

LES FRASES

Es gravíssim. Exigim explicacions i que s’assumeixin al màxim les responsabilitats per respecte a les víctimes
Meritxell Budó
consellera portaveu del govern
Ens agradaria que se sabés què va funcionar malament, però cal donar suport a les institucions i cossos de seguretat
Inés Arrimadas
portaveu de Cs al Congrés
Tenim comissió d’investigació al Parlament i al Congrés de matèries secretes on tractar la qüestió
Miquel Iceta
president del grup parlamentari PSC-Units per avançar
Tenim dret a conèixer els detalls i si hi hagués mala praxi, que s’assumeixin responsabilitats
Ada Colau
alcaldessa de barcelona
A les víctimes els has d’explicar per què va passar, si algú va permetre que passés
Robert Manrique
Unitat d’atenció i valoració d’afectats pel terrorisme


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona