Política

opinió

De moment, bones paraules

Veurem si els estats ajuden la nova cap de la CE a complir els seus objectius

Després dels equilibris dels estats membres per trobar la terna que dirigirà la Unió Europea (UE) –amb Ursula von der Leyen com a presidenta de la Comissió; Charles Michel, com a president del Consell Europeu i Josep Borrell, com a Alt Representat per a la Política Exterior de la UE, a més de Christine Lagarde com a presidenta del Banc Central Europeu–, va arribar la primera confirmació per part del Parlament Europeu.

Les aigües estaven molt mogudes per la manera barroera, el mercadeig i el no respecte als candidats proposats inicialment per presidir la Comissió Europea (CE), de manera que Von der Leyen no ho tenia fàcil i va haver de convèncer els eurodiputats del Partit Popular, liberals, socialistes i d’altres grups aprofitant que la disciplina de vot no és determinant a l’eurocambra. Així les coses, l’alemanya va sortir finalment elegida per un estret marge de vots, suficients però per calmar les aigües i evitar disfuncions que haguessin paralitzat la CE fins a l’octubre.

De fet, el discurs que va fer la nova presidenta de l’executiu comunitari va estar ple de bones paraules que resumiria en: 1) Tractar la realitat de la immigració d’una manera global, amb respecte a les persones i gestió en origen. 2) Accelerar la transició energètica cap a escenaris no contaminants 3) Igualtat per a tots i per tot, també en qüestions de gènere. 4) Posar èmfasi en temes socials i en l’àmbit laboral, especialment per als joves, amb la proposta d’una assegurança d’atur europea. 5) Establir mecanismes de control democràtic dels estats membres, i d’altres aspectes. En principi, bones paraules i bones intencions, que s’haurien de convertir en fets, si no volem que la Unió Europea entri en crisi. Veurem si l’impuls de la nova Comissió aconsegueix seduir els estats membres perquè ajudin a complir aquests objectius ambiciosos i, per altra part, absolutament necessaris.

A més, també caldria que les institucions europees impulsessin l’Europa política, especialment en l’àmbit de la integració en acció exterior i seguretat i defensa, que és la millor manera de preservar la unió i garantir l’estabilitat de l’economia. I també la connexió amb la ciutadania, amb la finalitat que els europeus se sentin partícips del que fan els seus governants, tant en aspectes de política exterior i de política econòmica i social, com de gestió de reptes com ara la immigració, la sostenibilitat mediambiental o el respecte i cerca de solucions per a col·lectius i pobles que, democràticament, demanen un espai i respecte per a la seva identitat.

Si la nova Comissió Europea i les altres institucions aconsegueixen solucions pels reptes descrits, tindrem una UE forta, diversa i respectada a fora i a casa, i serà una bona eina per garantir la llibertat i seguretat dels seus ciutadans, que és dels que es tracta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona