Política

La formació del president Zelenski arrasa a Ucraïna

El partit El Servidor del Poble superaria el 40% dels vots, segons els sondejos

El nou ‘premier’ serà un tecnòcrata

El partit El Servidor del Poble, liderat pel president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, va arrasar en les eleccions legislatives anticipades d’ahir, segons indicaven al vespre els sondejos a peu d’urna. El Servidor del Poble hauria aconseguit entre un 42,7% i un 44,7% dels vots, un resultat que el situaria a tocar de la majoria absoluta a la Rada Suprema (Parlament unicameral ucraïnès).

El segon partit més votat seria la prorussa Plataforma Opositora per la Vida, que obtindria al voltant del 12%-13% dels vots, i Solidaritat Europea, de l’expresident Petró Poroixenko, rondaria el 8,5%. Segons les enquestes, també hauria entrat a la cambra Batkivsxina, de l’ex-primera ministra Iúlia Timoixenko, amb aproximadament un 7,5% dels vots.

La gran sorpresa la protagonitzaria el partit Holos (La Veu), liderat pel rocker Sviatoslav Vakartxuk, que hauria superat la barrera mínima del 5% per entrar al Parlament.

En el millor dels escenaris, els partits de Zelenski i Vakartxuk sumarien més de la meitat dels vots i podrien formar govern sense haver de recórrer a Timoixenko, que aspira a encapçalar l’executiu. Així que es van fer públics els sondejos, Zelenski va comparèixer davant dels mitjans per insistir que el primer ministre ha de ser un tecnòcrata, un “guru” de l’economia, i no un polític de la vella escola com ara Timoixenko. El president, que s’ha compromès a aplicar reformes radicals i a combatre la corrupció, va convidar Vakartxuk a obrir consultes per formar govern tot avançant que una de les primeres propostes que farà a la Rada és aprovar una llei per a la impugnació del president.

Vakartxuk, per la seva banda, va dir que els canvis a Ucraïna han de començar al mateix Parlament, on moltes forces obstaculitzen les lleis anticorrupció.

Entra en vigor una treva a la regió del Donbass

Redacció

Els ucraïnesos van acudir ahir a les urnes per tercera vegada en menys de quatre mesos, després de les dues voltes presidencials, fet que explicaria una participació més baixa de l’esperada. La meitat dels escons es reparteixen per llistes de partits i l’altra, per circumscripcions majoritàries, llevat dels 26 de l’annexionada península de Crimea i de les zones en mans dels separatistes prorussos a la regió del Donbass, a l’est del país, que estan fora del control de Kíev.

Precisament, la mitjanit passada va entrar en vigor la treva acordada fa uns dies entre Kíev i les repúbliques populars de Donetsk i Lugansk amb mediació internacional. Segons l’exèrcit ucraïnès, la situació a la línia de separació de forces és tranquil·la, tot i que ahir al matí dos soldats hi van morir a causa de l’explosió de mines antipersones. Zelenski ha fet de l’obtenció d’un alto el foc durador al Donbass la prioritat del seu mandat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona