Política

La majoria independentista aprova que ho tornarà a fer

El Parlament es referma en l’exercici de l’autodeterminació “amb o sense acord” amb l’Estat i en la reprovació al rei

El PSC insta a una reforma fiscal per votar els comptes i els comuns s’hi obren

“Ho tornarem a fer.” La majoria independentista del Parlament es va fer seu ahir de facto el lema inspirat pel president d’Òmnium, Jordi Cuixart, recollit després pel de la Generalitat, Quim Torra, i va aprovar una proposta de resolució de la CUP que es referma, d’acord amb la declaració de ruptura aprovada el novembre de 2015, en la “necessitat de legislar com a Parlament plenament sobirà”, així com en la reprovació a Felip VI “pel seu pronunciament i la seva intervenció” en el conflicte català i, finalment, en la seva “disposició a exercir de forma concreta el dret a l’autodeterminació, amb o sense acord amb l’Estat espanyol”. “És necessari que ens autodeterminem. Ens hi tornem a posar?”, reptava en la seva intervenció la diputada Maria Sirvent.

La proposta, una de les 70 que es van votar com a conclusió del ple sobre la Catalunya real, va rebre el vot contrari dels comuns, que tanmateix van estar a favor d’una altra de més genèrica, presentada conjuntament pels tres partits independentistes, que reclama la llibertat dels presos polítics i també es ratifica en la defensa del dret a l’autodeterminació i la recerca de “solucions democràtiques i polítiques per fer efectiu que el futur de Catalunya sigui el que el poble de Catalunya vulgui”. Els comuns, a més, van votar amb els independentistes una altra moció, aquesta d’ERC, que reclama, entre altres coses, que s’aturi la “causa general” contra l’independentisme, avala que es tornin a exercir tots els drets “criminalitzats” arran de la sentència del Suprem (entre els quals, el de vot) i referma igualment l’aposta per l’abolició de la monarquia, així com el rebuig al pronunciament del rei el 3-O. A proposta dels liles, de fet, se’n va aprovar una altra de similar que insta a reaccionar al veredicte “amb una resposta unitària i àmplia”, mentre es treballa per “generar les condicions” que permetin el retorn a casa de presos i exiliats. Així mateix, amb l’abstenció dels comuns, es va aprovar un altre text conjunt de JxCat i ERC que insta el govern a “perseverar en el diàleg i la negociació per fer efectiva la voluntat ciutadana”, i a treballar alhora “per obtenir les eines d’un estat des de l’afirmació de Catalunya com a subjecte polític”, així com a “revertir l’ofec legislatiu” que imposen les sentències del TC.

El PSC, que va veure rebutjada una proposta que demanava renunciar a la via unilateral, i el PP van oposar-se en tots aquests punts, però Cs no els va voler ni votar, mentre exhibia cartells amb el lema “Ho tornarem a frenar”. De fet, el seu portaveu, Carlos Carrizosa, havia demanat al matí, sense èxit, que la mesa reconsiderés l’acceptació a tràmit d’aquestes mocions, i va fer una crida a Pedro Sánchez perquè “faci ús de les seves atribucions i les impugni davant el Tribunal Constitucional”, que sosté que ja les va trobar il·legals “en reiterades ocasions”. “Quina pena que en un ple sobre la Catalunya real la seva solució sigui insistir en el seu cop d’estat”, deia la diputada Sonia Sierra.

Amb el suport dels comuns, els independentistes també van aprovar demanar la derogació del decret estatal que va facilitar la marxa de la seu social d’empreses després de l’1-O, així com el càlcul d’un salari mínim català. Amb el vot a favor del PSC, es va aprovar exigir a l’Estat la reversió dels dèficits pendents en infraestructures per l’Estatut, el pla de rodalies i el corredor mediterrani, i tots els partits van advocar, instats pel PSC, per aïllar l’extrema dreta a les institucions.

Pressupost a l’octubre

També tot el Parlament va instar el govern a presentar el projecte de pressupost a l’octubre a fi de tenir-lo aprovat l’1 de gener. En aquest sentit, els socialistes suggerien ahir una reforma fiscal per aprovar-lo (“si alguns acords en l’àmbit municipal els podem traslladar aquí, benvinguts siguin”, apuntava la diputada Alícia Romero), mentre els comuns es mostraven oberts a tornar a negociar-lo si es fa “un gir” de debò, reverteix retallades i aposta per la lluita contra les desigualtats i el canvi climàtic. De moment, a proposta de PSC i PP, ahir ja es va aprovar abaixar l’any vinent un 30% el preu de les matrícules universitàries, eliminar els barracons d’aquí al 2022 i suprimir tots els peatges de la Generalitat abans del 2025.

Reproven el govern Sánchez

Minuts abans que el Congrés refusés reinvestir-lo, el Parlament aprovava ahir al migdia, amb el vot dels sobiranistes, una moció d’ERC que “considera reprovable” l’actuació del govern de Pedro Sánchez per les morts d’immigrants al Mediterrani, i demana la “dimissió immediata” dels ministres de Foment, José Luis Ábalos, i Exteriors, Josep Borrell, de qui també “s’expressa el rebuig” que sigui ratificat cap de la diplomàcia europea. El text, a més, insta a prendre mesures legals en instàncies estatals i internacionals contra el govern de l’Estat i els responsables polítics que sancionin les operacions de les ONG o vulguin impedir l’entrada de vaixells de rescat als ports de la Generalitat, que també es posen a disposició. El Parlament, a més, expressa el seu suport a la iniciativa de denúncia davant la Cort Penal Internacional perquè investigui possibles “crims contra la humanitat” comesos per la UE des del 2014.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles
Estat espanyol

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona