Política

XAVIER AMOR ELS NOSTRES AJUNTAMENTS

ALCALDE DE PINEDA DE MAR (PSC) PINEDA DE MAR

“Guanya qui fa propostes, no el que més critica”

oposició “S’estan acabant de pair resultats però s’han de definir amb projectes que necessiten màxim consens” càrrec “Es va fer córrer que em presentava per marxar, però tinc clar que acabaré aquest mandat”

Crec que s’està per altres temes i que hi ha una paràlisi al govern. S’han fet passes enrere en problemes d’àmbit social
Volem que s’obri el debat de les noves infraestructures de salut a l’Alt Maresme i ens oferim per acollir un edifici
Vam anunciar el miler de llocs de treball del projecte del polígon que permetrà escurçar les llistes dels qui no tenen feina

És un dels alcaldes més veterans al Maresme, que inicia el quart mandat i ho fa amb majoria absoluta. El PSC va obtenir a Pineda un 46,65% dels vots i va obtenir dotze regidors.

A què atribueix la majoria absoluta?
La ciutadania confia en les persones que encapçalen aquest projecte. S’hi ha sumat la feina feta i el nou equip, amb gent renovada i jove. És l’inici d’una nova etapa que es presenta amb projecció de futur. També és veritat que ens ha anat molt bé l’augment de la participació que ha fet que partits més petits no entressin. S’han quedat fora de l’Ajuntament quatre partits i ens ha beneficiat com a força més votada.
Té una manera de fer política molt popular. També suma?
No ho sé fer d’una altra manera. Em preocupo pels veïns i ells ho saben. La proximitat també ha d’anar més enllà de la meva persona, virtualment a través de les xarxes socials. L’organització municipal ha de ser propera.
És molt actiu a les xarxes socials. Les hi gestionen?
No, les porto jo i és una norma que vaig posar. Tampoc vull que s’esborrin els comentaris. Ara he afluixat una mica el ritme perquè durant la campanya amb Instagram va ser un continu amb els missatges privats. És un canal més per ser proper però també hi ha gent que es confon amb els mecanismes d’entrada per dirigir-se o reclamar a l’oficina d’atenció al ciutadà. No pot ser que el Facebook de l’alcalde sigui el que més entrades rep. Volem posar en marxar una web d’incidències a la via pública i canalitzar-ho millor.
Cs i el PP han desaparegut del consistori. Ha recollit part d’aquest electorat?
Possiblement, igualment que en l’àmbit més independentista i que ens costava més de creure. Crec que els 2.000 vots que tenim de diferència entre europees i municipals són d’aquests dos blocs. La gent ha demostrat que sap votar en clau local. Amb els resultats de les europees patia per si es traslladava a les municipals i teníem un triple empat amb ERC, JxCat i nosaltres.
ERC també puja i és la segona força. Quina relació preveu?
Anem parlant amb l’oposició perquè crec que Pineda té reptes importants de futur. Encara s’estan acabant de pair i analitzant resultats, però passat l’estiu els partits s’hauran de definir amb projectes que necessiten màxim consens.
ERC li farà el govern a l’ombra?
No sé si té capacitat per fer-ho. El que s’ha demostrat és que guanya el qui fa propostes, no el que carrega i que més critica sense més. Això penalitza.
Buscarà acords puntuals?
Treballaré perquè així sigui, ho he fet sempre. La primera majoria absoluta vaig pactar amb ERC i ara no s’ha tornat a produir. Estic convençut, però, que gent de l’equip de Mònica Palacín estaria encantada de treballar amb nosaltres.
Va dir que no es volia perpetuar en el càrrec. Acabarà el seu quart mandat?
Sí, és el meu compromís. Es va fer córrer que em presentava per marxar, però tinc clar que vull acabar aquests quatre anys. Vaig dir que tres mandats em semblaven suficients, però també és veritat que ens ha tocat gestionar la crisi i tenim projectes que no han avançat al ritme que volíem. Pot semblar una excusa, però tenim projectes que ens il·lusionen i ens fan continuar endavant.
Un dels projectes endarrerits és el nou polígon entre el Poblenou i Pineda. Ha quedat en no res?
És una operació molt complexa que anem treballant i que estic segur que veurem aviat. Parlem de 300.000 m² d’àmbit privat on nosaltres volem ajudar per fer un gran parc central que serà el nostre pulmó verd. Ara que les macroxifres indiquen que anem sortint de la crisi, tot i que no arribi encara a les famílies, s’ha d’aprofitar per obrir l’oportunitats de crear llocs de treball a l’àrea comercial i nou parc d’habitatge.
Els operadors continuen interessats?
Sí, estem en contacte. És cert que el projecte, que ha de ser un motor per al territori i l’Alt Maresme, ens va coincidir en el moment en què els bancs tancaven l’aixeta i les empreses estaven per mantenir el que tenien més que per créixer. Ara sembla que van entrant més permisos d’obra i tenim més activitat.
I l’amenaça d’una segona bombolla immobiliària...
Sí, sembla que no n’aprenem. Per això nosaltres pensem en la creació d’ocupació amb l’ampliació del polígon industrial que tenim a tocar de l’autopista. Volem que s’obri el debat de les noves infraestructures de salut a l’Alt Maresme i ens oferim per acollir un nou edifici. Tenim clar que s’ha de dir prou a l’equipament de l’hospital de Calella que funciona gràcies al personal compromès però amb un edifici que li falta manteniment.
Aquest ha de ser el motor de futur de Pineda?
Pot ser una sortida més i continuar amb l’aposta de serveis que donem. Mai deixem de mirar cap a la zona industrial que ja tenim i mirem d’optimitzar, però sense deixar de costat el comerç i el turisme. Des del 2007 fins ara s’ha multiplicat l’oferta cultural, musical i esportiva, que retroalimenta el turisme.
Pineda té el rècord en taxa d’atur. És un mal endèmic?
Són unes xifres estructurals i amb molta estacionalitat. Des del 2015 s’han retallat les xifres absolutes d’aturats en 1.200 persones coincidint amb aquesta recuperació econòmica. Vam anunciar el miler de llocs de treball del projecte del polígon que permetrà escurçar les llistes dels qui no tenen feina. És complicat revertir aquesta realitat sense l’ajuda de les administracions superiors. La Generalitat, que té la competència d’ocupació, hauria de tenir una especial atenció en municipis com el nostre, igual que en els temes d’educació.
Van fer un informe en què s’alerta d’alt índex de fracàs escolar. Què faran?
Un dels reptes és fer un pacte educatiu local. Volem parlar amb la resta de forces per veure quins recursos i accions impulsem i què reclamen a la resta d’administracions en matèria d’educació. No ens toca estar donant una quinzena de beques a les famílies que no poden pagar la matrícula de la universitat, de les més cares que es paguen. Els recursos del pla educatiu d’entorn que ens va aprovar la Generalitat amb 6.000 euros no són suficients. Ens calen programes d’acompanyament, d’idiomes o de repàs que ja estem fent des de l’Ajuntament.
El problema de l’accés a l’habitatge també l’afronten els municipis.
L’habitatge té uns problemes derivats, com les màfies que obren i relloguen pisos amb la inseguretat que suposa per als que viuen amb instal·lacions de llum i aigua precàries i quan es tallen es queden sense subministrament i amb un problema més al municipi. A la taula d’emergència d’habitatge la gent fa més d’un any que espera un lloc on viure i els cops els rebem nosaltres. Les administracions que tenen la competència hi han de posar recursos per fer-ho. Per això governen.
No s’està governant ara mateix?
Crec que s’està per altres temes i que hi ha una paràlisi al govern. S’han fet passes enrere en problemes d’àmbit social. Potser no es nota perquè els ajuntaments no parem de posar-hi recursos, però és clar que els anys de retallades ara passen factura.
Pineda té dos regidors i el cap de policia imputats pels aldarulls quan la Policía Nacional es va allotjar al municipi. Vostè va demanar perdó a tothom...
Vam fer un article per intentar explicar com es va controlar una situació d’hostilitat al carrer entre veïns. La Policía Nacional feia anys que venia com també a Calella i mai hi havia hagut cap problema. Allà es van barrejar moltes coses i segurament mal aconsellats ho vam intentar gestionar quan no ens tocava. Tenim uns companys investigats i jo vull creure que tot anirà bé i que ningú pot ser culpable per evitar que els seus veïns arribin a les mans entre ells. Vam viure molta tensió i va haver-hi una crida al carrer a la mobilització. La meva carta potser no va ajudar a calmar els ànims, però intentava explicar que no volíem aquesta crispació i que nosaltres no fèiem fora ningú.
Va condemnar els enfrontaments de l’1-O. Veu possible un diàleg?
Només veure les imatges vaig dir que havia fallat tot. S’han comès moltes errades i s’hauria de fer autocrítica des de totes les bandes. En moltes coses s’ha faltat a la veritat i s’ha jugat amb els sentiments. Des dels municipis veus com la gent el que vol és viure en pau. Ens hi han d’ajudar des de l’alta política i ara mateix amb tant tacticisme això no està passant. S’han d’asseure a parlar els qui tenen posicions diferents i complexes. El govern de Pedro Sénchez està per dialogar. Començo a escoltar forces independentistes que han canviat el discurs i apel·len també al diàleg. Això és bo.
A Pineda hi ha pendents projectes al front marítim. Hi ha dates?
Hi intervenen tres administracions i no és fàcil avançar. El passeig el volem desencallar però hi ha expropiacions dins el domini públic que hauria d’afrontar el ministeri. Tenim l’altre projecte del passeig marítim rodat que volem unificar des de la plaça de l’Estació. Aquesta és una de les entrades al municipi per on s’hauria de començar l’obra. Abans, però, buscarem el consens perquè serà un projecte de futur per executar en fases i s’ha de disposar d’un model que satisfaci tothom.
El centre s’ha omplert de zona blava i verda. Continuarà gratuït per als veïns?
Sí, és el compromís i tenim una moció aprovada en aquest sentit. La targeta verda serà gratuïta per al resident que paga l’impost de circulació. Altres reduccions són per als qui tenen segona residència o treballen a Pineda. La zona blava també diferencia els residents dels qui hi aparquen vinguts de fora i mantindrem els abonaments dels dos aparcaments de llarga estada. S’ha resolt el problema del Poblenou on hi aparcava gent de Calella que hi venia a deixar el cotxe per no pagar zona blava. Ara els veïns del Poblenou tenen lloc i, menys a l’agost, no és un problema trobar lloc per aparcar.

Polític des de ben jove que ara busca temps per als estudis

Xavier Amor (Pineda de Mar, 1975) va entrar de ben jove a la política com a regidor i conseller comarcal fins que el 2007 va ser proclamat alcalde. Des d’aleshores ha compaginat la tasca al capdavant de l’alcaldia amb d’altres responsabilitats polítiques a la Diputació de Barcelona i a la Federació de Municipis de Catalunya. Va ocupar el 2012 la primera secretaria del PSC del Maresme amb l’objectiu de donar aires nous a la formació i recuperar alcaldies perdudes a la comarca. Ocupa des del 2013 la presidència de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) quan va substituir l’exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos. Aquest és un dels càrrecs que ja ha anunciat que no revalidarà un cop diu que s’ha pogut “estabilitzar” l’entitat. Assegura que tindrà més temps per fer d’alcalde on la proximitat amb la gent el fa sentir molt còmode. No es vol eternitzar en el càrrec i aquest serà el seu darrer mandat, que assegura que acabarà fins al final. El seu repte és dedicar més temps a la família, després de ser pare per segona vegada, i compaginar la tasca política amb els estudis. “No ho vaig fer quan tocava”, diu satisfet després d’acabar el primer curs de direcció i administració d’empreses a la Universitat Ramon Llull. Li agrada anar a córrer pel passeig sempre que pot o que no té un partit de futbol sala amb els amics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona