Política

MERITXELL ROIGÉ

ALCALDESSA DE TORTOSA (JUNTS PER CATALUNYA)

“Prioritzo el govern amb ERC, sense descartar res”

MINORIA Junts per Catalunya revalida l’alcaldia, però governa amb sols set regidors i una oposició majoritària d’esquerres PROJECTE El nou PAM prioritzarà la restauració del centre històric i atraure esdeveniments

Junts és una fórmula vàlida, sempre que mantinguem la posició ideològica de CiU i del PDeCAT
El que va succeir no va anar bé. Hem de fer més passos cap a l’autogovern, sense renunciar a la independència
Tots som ambientalistes, però tots hem de viure a l’àrea metropolitana. I el país això no ho pot aguantar

Acabada una etapa d’onze anys de Ferran Bel, com a alcalde tortosí, per dedicar-se a altres àmbits del partit, Meritxell Roigé va ser proclamada alcaldessa el 2018. El resultat de les eleccions municipals del maig passat ha permès a Junts per Catalunya mantenir el govern de la capital ebrenca, solament amb un regidor menys que en el mandat anterior. Ara, però, governa en minoria i amb una oposició majoritàriament d’esquerres.

No ho tenia fàcil per revalidar l’alcaldia, però ho ha aconseguit. Què considera que han valorat els ciutadans?
El projecte i que jo ja havia estat un any i tres mesos com a alcaldessa. El projecte i l’equip són pràcticament tots nous i han generat il·lusió. En paral·lel, té continuïtat amb el que s’havia portat a terme. Aquesta confiança crec que va fer que tornéssim a guanyar les eleccions.
Quins són els eixos d’aquest projecte de Tortosa que vol tirar endavant?
Molta dedicació a la ciutat i proximitat al ciutadà. I a partir d’aquí, actuacions a tots els barris i als pobles. Tenim una realitat territorial complexa: deu barris i cinc pobles, dels quals tres són EMD. Som l’únic equip que tenia projecte per a tots ells. El nostre programa és realista i, alhora, molt ambiciós.
Es veu amb cor de mantenir l’actual govern amb sols set regidors tot el mandat?
Em veig amb cor de continuar treballant. Hem fet quatre plens i no hem perdut cap votació. És el que s’ha de fer quan s’està en minoria. Jo vaig ser diputada al Parlament en períodes en què no teníem majories ni acord de govern i es tractava de dialogar i consensuar molt. És el que estic fent ara. Creia que el govern que havia de tenir la ciutat era amb ERC, però ells consideren que governar no els ha donat el fruit que esperaven. No crec que aquest sigui el motiu, i sempre és millor governar que ser a l’oposició. Però ells han pres una decisió absolutament respectable. Ara, crec que s’han equivocat perquè el govern havia funcionat i amb bons resultats per a la ciutat.
ERC ha repetit resultats. Aleshores, quin és segons el seu parer el motiu pel qual no han volgut reeditar l’acord?
Crec que no van saber explicar el que havien fet com a govern i se’n van voler apartar, criticant-lo molt quan ells n’havien format part. Aleshores tampoc se’ls va veure com a alternativa.
No obstant això, continua allargant-los la mà perquè entrin a governar. Hi estan treballant plegats?
Estan informats de tot i ERC sap que en qualsevol moment tenen les portes obertes per fer un acord de govern.
Movem Tortosa és ara la principal força de l’oposició. Tem una moció de censura per una aliança de totes les esquerres?
Si ho haguessin volgut fer, ho haurien fet abans del 15 de juny [constitució dels nous governs municipals]. Crec que hi ha un partit que encara ho voldria fer ara, però la resta han vist que nosaltres hem guanyat les eleccions i hem de continuar tenint el lideratge del govern.
Descarta un pacte amb el PSC per apuntalar el govern de Tortosa?
Jo no descarto res a hores d’ara, però sí que tinc clar que continuo prioritzant un pacte amb ERC. I continuo governant la ciutat i crec que la ciutadania no ha notat cap canvi de tres mesos ençà. Tenim capacitat i il·lusió per tirar-ho endavant amb set regidors, però la ciutat mereixia un govern més ampli.
Junts per Catalunya ha pactat amb el PSC en més consells comarcals que amb els republicans, i també a la Diputació de Barcelona. Consideraria positiva la ‘sociovergència’ per a Tortosa?
Vull recordar que a la Terra Alta, on nosaltres havíem guanyat per àmplia majoria, s’han ajuntat tots per treure’ns del govern. En aquests darrers plens a Tortosa, l’únic que ha votat en contra és Movem Tortosa. No hi ha sociovergència sinó acords amb tothom, excepte amb ells.
S’han compromès a presentar un nou pla d’acció municipal (PAM). Quin ha estat el grau d’acompliment de l’anterior? I quines seran les prioritats?
Estem molt satisfets de com ha anat l’anterior, amb un acompliment del 90%. És el primer equip de govern que l’hem fet i és important per als ciutadans i també per al govern perquè és un full de ruta marcat pressupostàriament. Ara totes les regidories treballen per presentar el nou PAM al setembre. Volem seguir apostant per la recuperació del centre històric. Encara ens queda feina per fer per a la potenciació del turisme, una aposta econòmica important. També en els polígons industrials, i estem treballant amb el govern de la Generalitat perquè creiem que cal implantar activitat econòmica. I mantenir la feina ja feta en esdeveniments culturals i esportius. Com els World Sport Games, disputats aquest juliol. O la Capital de la Cultura Catalana del 2021, amb l’ampliació de l’auditori i del museu. Els esdeveniments esportius ens aporten molt de valor afegit.
Els World Sport Games són rellevants, però hi ha qui diu que el públic ha estat molt escàs. Quin balanç en fa?
Molt positiu, tot i que els mitjans de comunicació del país ens han ignorat absolutament. Vam guanyar la candidatura, malgrat que sempre s’havien disputat en grans capitals europees: les darreres, Riga i Zagreb, i la propera serà Roma. Als jocs han vingut 3.200 esportistes de tot el món. Les cerimònies inaugurals van tenir molt de públic i a la piscina i al futbol no s’hi cabia... Més enllà dels espectadors, l’objectiu era portar activitat: totes les places hoteleres ebrenques i fins a Salou van omplir, amb més activitat al comerç i a la restauració.
Si els esdeveniments esportius són una prioritat, preveuen ser la seu d’algun altre d’important properament?
Disposem d’un dels pocs velòdroms ciclistes del país. Estem treballant per ser la seu de campionats catalans i espanyols. Com el campionat d’Espanya de judo, o el d’handbol de diferents comunitats.
Aquesta ignorància endèmica de part del país cap al sud del Llobregat es va corregint? Què s’hi pot fer?
Queda molt camí. Normalment, l’atenció aquí se centra en qüestions ambientals, successos o catàstrofes. Com ara incendis, quan tothom creu que cal solidaritzar-se i tenir-nos en compte... La següent setmana, celebrem els World Sport Games i ni cas. Dues setmanes després, la 24a Festa del Renaixement, amb una desfilada amb 3.000 persones vestides d’època, desenes d’espectacles i... tampoc. Si es fes de Tarragona cap amunt, sortiria als mitjans diversos dies. Continua havent-hi una distància física, que no és tal, perquè dues hores de cotxe és al costat de casa. Ens hem de creure que cal tenir un país equilibrat, i per tant que la gent visqui amb normalitat a Tortosa, Amposta, Flix o Montblanc. Tots som ambientalistes, però tots hem de viure a l’àrea metropolitana. I el país això no ho pot aguantar.
Adif acaba de posar a licitació obres al corredor del Mediterrani, i també millores al ramal l’Aldea-Tortosa. Són suficients?
No. En això també ens queda molt de camí, però aquestes obres eren necessàries per posar en marxa el tram ferroviari Vandellòs-Tarragona, que ens ha de permetre anar de València a França i, per tant, alliberar espai per poder anar en una hora i mitja a Barcelona, València i en menys temps a Tarragona. Això també contribueix a trencar aquesta llunyania, perquè ara el transport públic no té prou dignitat.
Amb els resultats generals obtinguts pel seu partit, el PDeCAT, el que ha marcat la diferència a Tortosa és la renovació?
És la renovació i el que havíem portat a terme a la ciutat, que havíem governat amb un altre partit [ERC], però en canvi tota l’acció de govern la vam capitalitzar nosaltres. En l’àmbit nacional, considero que el resultat a Tortosa també és compartit amb altres municipis.
No són els resultats tradicionals de l’antiga CiU a les municipals.
A les Terres de l’Ebre hem tingut millors resultats en municipis més grans, on governem en tres de les quatre capitals. És una mica diferent de la resta país, sí. Als pobles petits no ens ha anat tan bé, és cert, però la tendència ja es va iniciar a les anteriors municipals.
Per on creu que ha de passar la recomposició de l’espai postconvergent?
Som en un moment de reformulació. Al setembre, es portarà a terme un procés a les assemblees locals, on es debatrà i decidirà quina és la fórmula que ens va millor. Junts per Catalunya ha anat molt bé. També a Tortosa, on durant molts anys ja havíem portat una llista que no era exclusivament de partit, sinó amb molts independents. És una fórmula vàlida, sempre que mantinguem la posició ideològica del que havia estat CiU i del que és el PDeCAT.
També és una eina per sumar independents?
A Tortosa, excepte alguns que tenien un perfil molt tècnic, la majoria s’han acabat afiliant al partit. Per tant, aquest és el camí per fer que tothom se senti còmode.
Com veu el moment del procés independentista?
Complex. El pitjor és que tenim gent, amics, a la presó, i fins que això no es resolgui, tampoc ho farà la situació del país. Si la sentència és com ens pensem, serà el pitjor per desencallar la situació, lligada a la falta d’investidura i de voluntat d’acord a Madrid. La ciutadania de Catalunya necessita acords. El primer, la sortida dels presos.
Té la sensació que la ciutadania busca respostes que no s’estan donant des dels partits independentistes?
També hem de saber situar-nos en el moment i fins on podem arribar ara. La nostra prioritat és que surtin els presos, i acords i diàleg amb qui sigui per poder tirar endavant. És evident que el que va succeir no va anar bé. Hem d’anar fent passos per tenir més autogovern, sense renunciar a la independència.
Això no és un retorn a l’autonomisme?
No, perquè hem avançat molt i tenim una ciutadania convençuda. Com més siguem, més lluny arribarem. També cal més unitat, perquè ara tothom està pensant en escenaris electorals.

La primera alcaldessa en dos mil anys

No li ve de família, però Meritxell Roigé és des de ben joveneta una apassionada de la política: “A l’institut, ja portava una estelada enganxada a la carpeta... I amb dinou anys, em vaig afiliar a les JNC”, explica. Als 43 anys, és una política de llarga carrera: diputada al Parlament durant tres legislatures, el 2007 ja va ser regidora d’Urbanisme i primera tinenta d’alcalde. I té un extens currículum educatiu: dues carreres (dret i ciències polítiques), màster, professora associada a la URV i diverses diplomatures. Assegura que és una ferma defensora de la meritocràcia i potser per això li va semblar “força curiosa” la reacció ciutadana en esdevenir la primera dona alcaldessa: “Jo no hi penso, però veig que la gent molt... No soc partidària de quotes, però sí que crec que es pot notar en una manera de fer diferent, amb més diàleg i atenció.” L’altra passió és passar temps amb la seva filla, la Cinta (dotze anys): “Li agrada acompanyar-me a visitar les obres de la ciutat”, assegura. Potser és l’inici, ara sí, d’un llinatge polític?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia