Política

Joan Tardà i Natàlia Sánchez apunten a una amnistia si el judici no absol els presos polítics

El líder republicà critica les últimes actuacions de l’ANC i dels CDR

La diputada de la CUP creu que la sentència de l’1-O arribarà en una lògica “de càstig al poble que es va mobilitzar”

En una entrevista amb Rac1, l’exportaveu d’ERC al Congrés Joan Tardà ha proposat que la sentència del Tribunal Suprem als líders independentistes acusats d’organitzar el referèndum de l’1 d’octubre de 2017 sigui resposta “en l’àmbit popular amb mobilitzacions cíviques, pacífiques, permanents i massives” però també amb un avançament electoral.

El polític republicà ha apostat per uns comicis per tal de configurar “un govern de front ampli” que incorpori ERC, JxCat, la CUP i els comuns. També s’ha pronunciat sobre la investidura del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, com a president espanyol i ha assegurat que ERC “no hauria de bloquejar mai” la conformació d’un executiu que oferís “un mil·límetre de condicions millors” que el PP o Cs.

En canvi, Tardà ha criticat l’ANC, a la qual ha advertit que “s’equivoca” en actuar com a “contrapoder”, i ha lamentat que ha perdut la seva essència “de treballar per desvetllar inquietuds, socialitzar afanys i rendibilitzar energies”. “Han deixat de fer allò que havien fet”, ha dit arran de les darreres accions de l’entitat independentista i de les crítiques que ha proferit als partits polítics. En la mateixa línia s’ha referit als Comitès de Defensa de la República (CDR), que ahir dilluns van escampar porqueria en algunes seus d’ERC i del PDeCAT. “Em vaig sentir molt indignat”, ha assegurat Tardà.

Ha explicat que ahir mateix va visitar l’exvicepresident del Govern i líder d’ERC, Oriol Junqueras, a la presó de Lledoners i ha defensat una amnistia –un indult no l’acceptaran “mai”, ha dit– per als líders independentistes empresonats, als qui ha augurat una sentència condemnatòria pel referèndum de l’1 d’octubre de 2017.

Per la seva banda, la CUP també ha apuntat a l’amnistia per als polítics empresonats davant la poca probabilitat que la sentència dicti una absolució. La diputada al Parlament Natàlia Sànchez ha considerat que la primera exigència fins que no arribi la sentència és l’absolució i “la reparació” pels mesos de presó i exili “totalment injustos i desproporcionats” i que “no responen a cap lògica de defensa dels drets humans”. Sànchez creu que la sentència arribarà en una lògica “de càstig al poble que es va mobilitzar” i que “ja està escrita”. “L’amnistia pot ser una via de reivindicació”, ha afegit, en resposta al que l’exdiputat d’ERC al Congrés Joan Tardà ha assenyalat a RAC1, en la mateixa línia.

Sànchez també s’ha referit a la carta que el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha enviat al president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, perquè accedeixi a reunir-se amb ell en la ronda de contactes que està fent. Tot i que la CUP no l’ha valorat en profunditat, la diputada ha assenyalat que qualsevol via de diàleg amb l’Estat “és en via morta” i “genera falses expectatives” pel que fa al dret de l’autodeterminació. En aquest sentit, ha afegit que “no és una qüestió de Rajoy o Sánchez” i que hi ha “tot un aparell de l’estat, comunicatiu, judicial i institucional que pretén negar al poble el dret d’autodeterminació del poble català”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Puigdemont insta a plantejar a l’Estat una proposta unitària sorgida del Parlament

barcelona
estat francès

Xi Jinping arriba a París per tractar els conflictes entre la Xina i la UE

barcelona
hongria

Milers de persones es manifesten contra Orbán en un feu del seu partit

barcelona
POLÍTICA

El PP diu que farà gratuïta l’educació de 0 a 3 anys

SANT FELIU DE GUÍXOLS
POLÍTICA

ERC fa una crida a concentrar el vot progressista

BANYOLES
guerra a gaza

Netanyahu no acceptarà acabar la campanya militar per acordar un alto-el-foc

barcelona
POLÍTICA

Junts vol fer auditories de l’habitatge per ajustar l’oferta i la demanda

PUIGCERDÀ
política

El PP duu a Salou l’intent de quedar-se amb tot el vot de Cs

barcelona
política

Els comuns retreuen ja també al PSC el suport al Hard Rock

barcelona