Política

Rovira només contempla unes eleccions com a resposta a la sentència si serveixen per “enfortir” les institucions

La secretària general d’ERC aposta per la “reconstrucció” d’un “espai d’entesa i debat” que retorni el consens a les files independentistes

La secretària general d’ERC, Marta Rovira, només contempla una convocatòria d’eleccions com a resposta immediata a la sentència si és per “enfortir” les institucions. En una entrevista a l’ACN, Rovira ha explicat que la millor resposta institucional serà la que hagi estat consensuada, i que uns nous comicis ho seran si és un acord que fa fortes les institucions, que quedaran “afeblides” després de la resolució del Suprem. Enmig dels retrets entre independentistes, Rovira aposta per la “reconstrucció” d’un “espai d’entesa i debat” que retorni la complicitat i el consens al moviment per a “avançar”.

Després de més d’un any vivint a Ginebra, Rovira lamenta que “vist des de l’exili, és molt dur quan veus que des de les files independentistes hi ha constants retrets”. Per tot plegat fa una crida a refer un espai d’entesa, que pot ser permanent, o no, i des de la transversalitat del moviment, que treballi pel consens estratègic. De fet, Rovira està “confiada” que l’independentisme se’n sortirà, ja que, de forma contrària, no avançarà ni resultarà atractiu.

En aquest sentit, creu que fan falta dos ingredients, “respecte mutu i complicitat o confiança”. Quan es doni el primer element, vindrà el segon. Així, ha insistit que els retrets entre JxCat i ERC són una “energia mal invertida”, ja que, a base de crítiques no s’aconseguirà imposar un full de ruta.

La secretària general dels republicans també creu que l’assignatura pendent del món independentista és marcar els objectius estratègics a curt, mitjà i llarg termini, a més de generar complicitat. Per tot plegat, apel·la a la “lliçó apresa” de l’1-O, en la presa de decisions, calendaris i debats, però també en la complicitat entre partits, institucions i ciutadania.

Sentència: la resposta institucional, al carrer i internacional

Rovira ha dit que el país haurà de respondre a la sentència perquè “condicionarà la democràcia” i “afeblirà les nostres institucions democràtiques i limitarà l’exercici de drets i llibertats polítiques”. Ha exposat que la primera resposta ha de ser “institucional” perquè “s’haurà d’enfortir les institucions democràtiques després de la sentència”. Per tot plegat, s’haurà de trobar quina és la via per a enfortir al màxim la Generalitat, el Parlament i els ajuntaments.

La segona línia de resposta ha de ser la que vingui del carrer, mitjançant la mobilització popular. Rovira “confia cegament” en què la ciutadania “respondrà de forma massiva i pacífica” a la sentència. “Sabran què han de fer”, ha indicat, alhora que ha fet una crida a una base de ciutadans més àmplia, perquè la sentència voldrà dir “repressió política”, i això afecta a més ciutadans, més enllà dels independentistes.

També advoca perquè el Govern interpel·li les “majories de consens, del 80%”, per un referèndum a Catalunya. Sobre la possibilitat d’incloure els comuns a l’executiu, Rovira no ho descarta, però ha assenyalat que cal acordar-la “amb el màxim de gent possible per lluitar contra la repressió”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles d'Anglaterra reprendrà dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona