Política

Torrent afirma que si hi ha condemnes per l’1-O caldrà respondre “al carrer i a les institucions”

El president del Parlament alerta que una sentència condemnatòria pot ser la “constatació definitiva de la involució democràtica de l’Estat”

El republicà considera que per defensar els drets caldrà “intel·ligència”, “persistència” i “comptar amb tots els demòcrates que rebutgen la repressió”

El president del Parlament, Roger Torrent, ha afirmat aquest divendres que si hi ha penes de presó per als líders independentistes jutjats al Tribunal Suprem (TS) per l’1-O “tots els demòcrates” hauran de “sortir” i “defensar els drets” tant al “carrer” com a les “institucions”.

En un discurs pronunciat aquest divendres a Tarragona amb motiu de l’acte institucional de la Diada, Torrent ha augurat que les sentències del Suprem “fixaran el perímetre de l’exercici dels drets fonamentals a l’Estat espanyol”.

En aquest sentit, ha considerat que “si finalment el TS castiga amb penes de presó l’organització d’un referèndum, haurem de ser tots els demòcrates els que sortim cívicament, pacíficament i massivament a defensar els drets i les llibertats. Al carrer i a les institucions”.

Torrent ha assegurat que “és l’obligació de tots els demòcrates estar a l’alçada del moment històric i respondre a la repressió amb més democràcia, amb més política i més mobilització”.

El republicà ha avisat que “ho farem de manera persistent, incansable, no defallirem mai i no abandonarem mai els nostres objectius polítics”.

Torrent ha recordat que des de 1714 s’han produït diversos episodis de “repressió” però que els catalans no es “rendeixen” malgrat les “derrotes”.

El president ha alertat que existeix “una regressió de drets i llibertats” que “és visible cada vegada a més països d’Europa i el món occidental” i que a l’Estat ja va començar “fa anys, amb les anomenades lleis mordassa, que erosionaven drets fonamentals com els de manifestació”. Segons ell, amb “el cas català aquesta regressió de drets ha evidenciat una dimensió pròpia”, ha observat.

“L’Estat, davant la situació d’aquest país, en comptes d’asseure’s a negociar una solució política a un conflicte que és polític, han fet tot el possible per criminalitzar la protesta pacífica, el debat parlamentari i fins les urnes”, ha lamentat.

En aquest context, ha advertit que “el judici als líders polítics i socials catalans, en funció de la sentència, pot esdevenir la constatació definitiva de la involució democràtica d’Espanya”.

I pel president, la resposta a una hipotètica sentència condemnatòria “no pot ser cap altra” que “més democràcia”, “exigir els nostres drets i llibertats democràtics” i “reclamar més política, més diàleg i més mobilització popular des de la no violència”.

Torrent ha afegit que “en la defensa dels drets i llibertats, ens caldrà intel·ligència, persistència i comptar amb tots els demòcrates que rebutgen la repressió i són partidaris de resoldre el conflicte polític mitjançant un referèndum”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona