Política

La Mesa del Parlament rebutja les peticions de reconsideració de PSC i Cs a les resolucions dels independentistes

La majoria sobiranista desestima les queixes pels punts referents a la desobediència, l’autodeterminació i la sobirania plena

La Mesa del Parlament ha desestimat aquest dijous al migdia les peticions de reconsideració que Cs i PSC havien presentat per reclamar que no s’admetessin a tràmit les propostes de resolució de JxCat, ERC i la CUP que fan referència a la desobediència, el dret a l’autodeterminació i la plena sobirania del Parlament i de Catalunya. La majoria independentista de la Mesa ha rebutjat l’intent de Cs i PSC d’evitar que es tramitessin, i per tant els textos es podran votar aquest dijous a la tarda a la part final del Debat de Política General.

El PSC havia presentat una petició de reconsideració per la resolució de la CUP per l’acord per l’autodeterminació i l’amnistia, i més concretament per dos dels paràgrafs del text dels anticapitalistes en considerar que són “inconstitucionals” i que “contravenen resolucions del TC”. En una, es demana que el Parlament reconegui que Catalunya va exercir el dret a l’autodeterminació l’1-O “en un marc d’amenaces i de repressió exercides per l’Estat abans, durant i després”. En aquest sentit, la CUP apunten que en lloc de perseguir “els culpables d’aquella violència, s’ha empresonat i forçat a l’exili a moltes de les responsables d’un referèndum legítim i legal”. Els socialistes també demanaven que es descartés l’apartat on els cupaires demanen que la cambra catalana rebutgi les imposicions “antidemocràtiques” de les institucions de l’Estat, en especial del Tribunal Constitucional i el Tribunal Suprem. “Com a conseqüència, el Parlament afirma la legitimitat de la desobediència civil i institucional, com a instruments en defensa d’aquells drets civils, polítics i socials que puguin ser lesionats”, apunta el text.

Per la seva part, Cs havia presentat una petició de reconsideració perquè no s’admetessin a tràmit les propostes de JxCat, ERC i la CUP que fan referència al “lideratge del Parlament d’una resposta institucional” a la sentència de l’1-O “basada en el respecte, la garantia i la defensa dels drets fonamentals civils i polítics, les llibertats, i l’exercici del dret a l’autodeterminació”. En la iniciativa parlamentària també volen que la cambra catalana es comprometi a treballar per la llibertat dels polítics presos “amb l’aplicació d’una amnistia”, en cas que la sentència del Tribunal Suprem sigui condemnatòria. Igualment, no volien que s’admetés a tràmit una altra proposta de la CUP per l’acord per l’autodeterminació i l’amnistia, coincidint aquest cop amb el PSC.

Segons els dos grups que havien presentat la petició de reconsideració, els lletrats del Parlament han recordat a la Mesa després del debat intern que algun dels punts fa referència a textos i declaracions que el TC va declarar inconstitucional i que en el seu dia els aleshores membres de la Mesa van rebre advertiments per no tramitar qüestions que s’hi referissin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Feijoo acusa Sánchez d’haver pres el pèl als espanyols

Barcelona
política

Allau de crítiques des de Catalunya a Sánchez per la seva “comèdia”

barcelona
escòcia

Yousaf dimiteix com a primer ministre escocès i accentua la crisi de l’SNP

barcelona
estat espanyol

La Comissió Europea evita pronunciar-se sobre la decisió de Sánchez

barcelona
estat espanyol

El PSOE diu que amb la continuïtat de Sánchez “guanya la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Sánchez no dimiteix i seguirà de president

madrid
guerra a gaza

Almenys vint palestins morts en nous atacs israelians a Rafah

barcelona
guerra a europea

Ucraïna es retira de tres localitats en el front oriental

barcelona
política

Puigdemont suspèn l’agenda d’avui per la defunció de la seva mare

barcelona