Política

L’Estat exigeix a Torra que condemni la violència

El govern de Sánchez impugnarà les resolucions que reclamen amnistia, autodeterminació i la sortida de la Guàrdia Civil

Torra ho qualifica d’“atac a la democràcia”

El govern espanyol en funcions exigeix al president de la Generalitat, Quim Torra, que “condemni qualsevol possible o potencial violència amb claredat”. La portaveu de l’executiu, Isabel Celaá, lamentava que Torra digui que l’Estat vol criminalitzar els independentistes i va recordar que els set detinguts estan acusats de presumptes delictes de terrorisme “molt greus”. “Esperem la condemna de Torra”, insistia la portaveu. L’advertència a l’executiu català no quedava aquí. Avisava que el govern de Sánchez “no està disposat a consentir que s’ataqui la Constitució ni l’Estatut” i que, per tant, s’oposaran “als que volen recórrer el camí del desordre i la possible violència”. En aquest punt, la ministra es va referir a la possibilitat d’aplicar l’article 155, tot i que de moment, com que es tracta de propostes de resolució i no de lleis, no està prevista aquesta mesura.

En la roda de premsa després del Consell de Ministres, la portaveu també va anunciar que el govern ha optat per impugnar les propostes de resolució que el Parlament va aprovar dijous amb els vots de JxCat, ERC i la CUP. Aquests textos aposten perquè el Parlament treballi en la petició d’amnistia si la sentència del Suprem és condemnatòria, així com en l’exercici del dret a l’autodeterminació com a sortida a la crisi, i que enllesteixi una resposta institucional a la sentència que es basi en la defensa dels drets civils i polítics i la desobediència. També considera impugnable la proposta que reclama la sortida de la Guàrdia Civil.

Les propostes de resolució aprovades són, segons Celaá, “un atac a la convivència entre catalans”. Alhora, el president Torra replicava ahir a l’anunci de la impugnació qualificant aquesta decisió del govern espanyol d’“atac a la democràcia”. A Twitter, Torra va incloure la declaració de la junta de portaveus, signada per JxCat, ERC, CatECP i la CUP, que denuncia la “criminalització” de l’independentisme i alerta de la “deriva repressiva” de l’Estat. De moment, el govern espanyol ha traslladat a l’Advocacia de l’Estat la tramitació per impugnar les resolucions tan bon punt siguin publicades en el butlletí oficial.

D’altra banda, ahir continuaven les queixes pel guirigall que va tenir lloc a l’hemicicle en el moment en què el jutge decretava presó provisional per als nou detinguts. El president del Parlament, Roger Torrent, va demanar una “reflexió” davant “l’espectacle lamentable” de la cambra i va assenyalar especialment Cs, al qual va acusar de “banalitzar el terrorisme” davant la proximitat de les eleccions del 10-N. El president va reiterar que no permetrà que s’insulti un altre membre del Parlament i ha posat d’exemple que Cs, que ahir reiterava cadascuna de les paraules emeses, es refereixi al president de la Generalitat com a “líder de comandos”. D’altra banda, va avisar el govern espanyol que si recorre contra les propostes de resolució sobre amnistia i autodeterminació, estarà “limitant” la llibertat d’expressió al Parlament.

LES FRASES

La impugnació de les resolucions per part del govern espanyol és un atac a la democràcia
Quim Torra
President de la generalitat
Les resolucions aprovades al Parlament són un atac a la convivència dels catalans
Isabel Celaá
ministra portaveu del govern en funcions
És perillós associar una idea política, legítima i democràtica amb la violència, i l’Estat ho està fent
Roger Torrent
president del parlament


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Israel i Hamas tanquen la ronda de negociacions sense avenços

barcelona
llengua

Multitudinària manifestació pel català a Palma

barcelona
política

Puigdemont insta a plantejar a l’Estat una proposta unitària sorgida del Parlament

barcelona
estat francès

Xi Jinping arriba a París per tractar els conflictes entre la Xina i la UE

barcelona
hongria

Milers de persones es manifesten contra Orbán en un feu del seu partit

barcelona
POLÍTICA

El PP diu que farà gratuïta l’educació de 0 a 3 anys

SANT FELIU DE GUÍXOLS
POLÍTICA

ERC fa una crida a concentrar el vot progressista

BANYOLES
guerra a gaza

Netanyahu no acceptarà acabar la campanya militar per acordar un alto-el-foc

barcelona
POLÍTICA

Junts vol fer auditories de l’habitatge per ajustar l’oferta i la demanda

PUIGCERDÀ