Política

La Junta Electoral Central mana a Torra la retirada de la simbologia “partidista”

Els jutges donen de temps fins demà a la tarda per treure llaços grocs i altres símbols d’edificis públics

El president s’arrisca a un nou procés per desobediència

La Junta Electoral Central (JEC) ha emès una resolució en què ordena al president de la Generalitat, Quim Torra, retirar abans de demà, divendres, a les tres de la tarda la simbologia independentista que pugui estar penjada en edificis públics de la Generalitat. L’ens que governa el procés electoral per als comicis del 10 de novembre vol que s’eliminin les estelades, llaços grocs, fotografies de candidats, pancartes, cartells o “qualsevol altre símbol partidista que contingui imatges o expressions coincidents o similars a les utilitzades per qualsevol de les entitats polítiques que concorren a les eleccions”.

La JEC ha adoptat la decisió en resposta a una denúncia de Ciutadans i ha rebutjat les al·legacions presentades per la Generalitat. En conèixer la decisió, la líder taronja, Lorena Roldán, va advertir que els seu partit continuarà defensant “la neutralitat de les institucions”.

La Junta Electoral adverteix en la seva resolució de possibles “responsabilitats administratives, o en el seu cas penals” si Quim Torra no compleix “estrictament” el manament de la JEC. Això vol dir que el president de la Generalitat podria veure’s sotmès a un altre procés judicial pel delicte de desobediència. En aquest sentit, l’ens electoral recorda que ja va resoldre sobre la qüestió dels llaços grocs en edificis públics l’abril passat amb unes resolucions que es considera que Torra va incomplir, motiu pel qual serà jutjat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Al text de la resolució, la JEC adverteix que hi ha una “reiteració en l’incompliment de l’obligació de neutralitat dels poders públics que ja es va produir en l’anterior procés electoral”, i per tant insta el president de la Generalitat de Catalunya “perquè de manera immediata adopti totes les mesures necessàries per retirar dels edificis públics de l’administració de la Generalitat i de totes les entitats vinculades o dependents d’aquesta administració” símbols que considera partidistes. El detall d’aquesta simbologia és el següent: “Banderes estelades, llaços grocs i altres de significat anàleg, fotografies de candidats o polítics, així com pancartes, cartells o qualsevol altre símbol partidista o que contingui imatges o expressions coincidents o similars a les utilitzades per qualsevol de les entitats polítiques que concorren a les eleccions.”

La Junta Electoral Central no només vol la retirada, sinó que mana al president de la Generalitat que garanteixi que els símbols no tornaran a ser posats un cop trets. Així, li ordena que “s’exerceixi una vigilància permanent perquè no es tornin a col·locar durant el període electoral cap d’aquests símbols”.

La Generalitat haurà de comunicar a la JEC el moment exacte en què fa complir la resolució, i també ordena a la delegada del govern espanyol, Teresa Cunillera, informar de l’estat de la qüestió.

Sense pancarta a Girona

A la seu de la Generalitat a Girona, ahir al matí es va despenjar la pancarta que reclamava la llibertat dels presos polítics i, segons fonts de la delegació, demà es procedirà a la retirada de la resta d’elements simbòlics que hi ha en instal·lacions del govern.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona