Política

El PSC aparca la república i la crítica al 78 de cara al congrés

En el document marc, se centra en una nova Constitució per a una Espanya federal

Defensa català i castellà a l’escola perquè considera trencat el pacte lingüístic

El PSC renuncia de moment a l’objectiu de fer d’Espanya una república com plantejava fa tres anys i obvia la crítica al règim del 1978 en el document marc de cara al 14è congrés, que el partit celebrarà els dies 13, 14 i 15 de desembre a Barcelona. Els socialistes reafirmen el compromís d’una Espanya federal i el reconeixement nacional de Catalunya, i proposen un model educatiu plurilingüe que reforci el castellà i l’anglès als centres que es consideri necessari en una aposta que elimina qualsevol referència a la immersió lingüística en català.

En el document, aprovat aquest setembre, els socialistes catalans proposen “la redacció d’una nova Constitució per a una Espanya federal, democràtica i social” en comptes d’una “república federal, democràtica i social” com havien aprovat en una resolució del 13è congrés, el 2016. Fa tres anys, el partit considerava el projecte republicà una “palanca per produir un nou avenç del moviment democràtic, factor de modernització”. Aleshores el partit volia obrir el debat “amb serenor i rigor”, però considerava que havia arribat el “moment de tornar a posar dempeus un ampli moviment republicà i federalista amb la determinació que exigeix la urgència del moment”.

En el nou text desapareix tota referència a la república i al republicanisme. De fet, fa tres anys el partit apostava per la república espanyola després de diagnosticar que el pacte constitucional del 78 “està donant indicis clars d’esgotament” i considerava “urgent” un nou pacte “que transformi en profunditat l’Estat per tal de bastir una autèntica federació”. Era l’any previ a l’1-O, governava Rajoy, i Pedro Sánchez reivindicava la “nació de nacions”, que també incloïa el document i que ara desapareix.

El nou document manté com a objectiu la “pluralitat nacional” d’Espanya i el reconeixement de Catalunya com a nació. En una nova Constitució federal, el PSC vol suprimir la referència a l’Església catòlica que conté l’actual, denunciar els Acords amb el Vaticà del 1979 i establir l’escola pública laica sense ensenyaments confessionals ni en el currículum ni en horari escolar.

Pel que fa a la llengua, veu trencat el pacte de convivència per culpa de “la instrumentalització” que n’han fet “els nacionalismes”, que n’han fet un ús partidista a l’escola, i perquè l’independentisme “ha associat el català a la seva causa”, diu. La solució: defensar català i castellà en un model plurilingüe.

Laïcisme nacional i Iceta com a únic candidat

TV3

Fracassada la via unilateral, la ciutadania pren consciència que “l’empat infinit dels que volen la imposició d’un bàndol sobre l’altre” limita el país. Davant d’això, proposa el “laïcisme nacional”, perquè “el que ens fa un sol poble és la ferma voluntat de conviure”, i conviure avui a Catalunya i arreu exigeix, conclou, “respectar totes les identitats nacionals”. Al mateix temps que defensa un model plurilingüe a l’escola que ampliï les hores de castellà i anglès segons les necessitats de cada centre, el document previ al congrés reclama el reconeixement del plurilingüisme i la defensa de totes les llengües oficials per part de l’Estat. Els socialistes proposen un concurs públic per triar les direccions de TV3 i Catalunya Ràdio, que considera que avui “han esdevingut, en una part de la seva programació, instruments d’agitació i propaganda al servei d’una determinada idea política de Catalunya”. Una nova llei de mitjans audiovisuals hauria de garantir la diversitat lingüística. Proposa la reforma de les lleis dels síndics, l’oficina antifrau i l’autoritat de protecció de dades per “racionalitzar estructura i costos”. I impulsar lleis de seguretat pública i del sistema policial”, per afavorir-ne la col·laboració.

Primer secretari

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va formalitzar ahir la seva candidatura per continuar al capdavant del partit. En una piulada a Twitter va publicar que, tal com es preveia, es presenta en vista del congrés que se celebrarà del 13 al 15 de desembre. “Vull seguir sent primer secretari del PSC perquè estimo el nostre partit i estimo el meu país, i crec que podem fer molt per millorar un i altre”, va escriure. Iceta va remarcar que la formació ha de “tenir l’ambició de convertir-se en primera força política” a Catalunya i “incrementar la seva influència en el socialisme espanyol”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona