Política

La resposta institucional a la sentència del procés inclourà un ple extra

JxCat, ERC i la CUP intenten consensuar una proposta de resolució per ser aprovada en aquesta sessió

El president Torra preveu intervenir-hi

Els grups parlamentaris continuen negociant una resposta institucional a la sentència del Tribunal Suprem. Els presidents de la Generalitat, Quim Torra, i el Parlament, Roger Torrent, faran sengles declaracions institucionals des del Palau de la Generalitat i l’hemicicle de la Ciutadella, respectivament, però els grups també volen implicar-se en la rèplica i treballen l’aprovació d’una declaració política el màxim d’unitària possible. Aquesta presa de posició, mitjançant la presentació de propostes de resolució, quedaria fixada en la celebració d’un ple al Parlament la setmana que ve. Els grups independentistes, que tenen majoria a la cambra, encara no han consensuat cap text i sobre la taula hi ha diverses fórmules pel que fa a la sessió parlamentària que es podria celebrar; o una compareixença del president Torra, que ahir fonts de presidència donaven per segura, o un ple específic. En el primer cas, la intervenció del president aniria acompanyada únicament de les intervencions de cada grup per un temps màxim de deu minuts, ja que el reglament no preveu que es porti a aprovació cap text. Per fer-ho s’hauria d’alterar l’ordre del dia i convocar una mesa del Parlament per registrar les propostes i establir terminis d’esmenes, la qual cosa podria forçar el reglament de la cambra. En cas d’un ple específic o monogràfic, es podrien presentar el nombre de propostes que prèviament hauria d’acordar la mesa. Ahir es va convocar reunió de mesa i junta de portaveus per dimarts a dos quarts d’onze del matí.

La celebració d’aquest ple ha quedat sacsejat per l’incident d’execució de sentència amb què el Constitucional ha encotillat el contingut a debatre en els plens. L’alt tribunal ha suspès punts d’una resolució aprovada al juliol en la qual el Parlament es comprometia amb el lliure exercici dels drets humans, civils, socials i polítics i amb els “drets vulnerats” a l’Estat espanyol, entre els quals enumerava: el dret a la lliure expressió, a la manifestació i a la reunió, a la vida, a la llibertat de moviment, el dret de vot, el dret a un habitatge, el dret a l’autodeterminació dels pobles i el dret a vaga. Fonts dels grups parlamentaris ja han explicat a aquest diari que no quedaran supeditats a aquesta condició que consideren una “censura” i que en l’ànim de tots hi ha poder celebrar un ple consensuat amb totes les forces.

La Pimec vol “unitat d’acció” en la resposta social

eva garcia

La patronal Pimec va instar ahir les institucions i els partits polítics catalans i espanyols a actuar “amb més perspectiva i grandesa que mai” quan es faci pública la sentència dels presos polítics. “El respecte, el diàleg i la cooperació entre les diferents opcions és imprescindible per a una saludable normalitat democràtica en el funcionament de les institucions i l’autogovern de Catalunya”, assegurava ahir a través d’un comunicat.

La patronal advoca també a favor de la “unitat d’acció”. “Demanem als agents socials més representatius, Foment, CCOO i UGT, establir un compromís i unitat d’acció per garantir l’estabilitat, la cohesió social i el desenvolupament econòmic i empresarial de Catalunya, en aquests moments d’excepcionalitat”, assegura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Catorze entitats demanen la clausura de l’abocador

LLORET DE MAR
uruguai

L’expresident José Mujica anuncia que té un tumor a l’esòfag

barcelona
estats units

Ultimàtum de la Universitat de Colúmbia perquè es desmantellin els campaments

barcelona
GIRONA

El PSC proposa un pla de xoc contra les desigualtats socials

GIRONA
RIPOLL

El PP vol aprovar una pla per incentivar el teixit empresarial a Catalunya

RIPOLL
GIRONA

Junts aposta per donar un “nou impuls” a la llengua catalana

GIRONA
guerra a gaza

Els EUA desconeixen el pla d’Israel per a protegir els civils de Rafah

barcelona
GIRONA

Els Comuns volen un abonament de 15 euros al mes per al transport públic

GIRONA
estat francès

La policia entra a la Sorbona per a expulsar els estudiants propalestins

barcelona