Política

la crònica

A Banyoles ho tornen a fer

A quarts de vuit del vespre, als passadissos pròxims a la sala de plens de l’ajuntament de Banyoles es notava una tensió inusual, d’aquelles que només es generen quan hi ha consciència que s’és en mig d’un fet extraordinari. Abans d’entrar-hi, els regidors de tant en tant treien el cap per observar la gentada que omplia el recinte, provinent de la concentració multitudinària del davant de la casa de la vila amb la qual s’havia acabat una manifestació prèvia. L’escena impressionava i els edils nous segurament ho notaven més que ningú. Estelades, pancartes i consignes contra la sentència –que contrastaven amb la presència dels gegants (Banyoles està a punt de festa major)– precedien el ple extraordinari en què els representants elegits pels ciutadans expressarien el seu rebuig de la sentència del Tribunal Suprem, reclamarien la llibertat dels presos i mostrarien el seu compromís amb el dret a l’autodeterminació. La sessió, tot i que intensa, va ser breu perquè va consistir tan sols en la lectura de la moció per part del secretari interventor i la consegüent votació. Tots els presents (JxCat, ERC i Sumem Banyoles) van dir sí, però faltava un regidor d’ERC i l’únic representant de Convivència i Progrés, Quim Fernández. Els milers de ciutadans que esperaven a fora, parant la pluja, van poder-ho seguir pels altaveus.

A la gent del Pla de l’Estany no els costa gaire mobilitzar-se pel procés, perquè és de les comarques on més suport tenen els partits independentistes. Tot i donar-se per fet que hi hauria molta gent a les convocatòries d’ahir –com havia passat diversos cops els darrers anys-, aquest cronista ha d’admetre que no se n’esperava tanta. És difícil de donar xifres. En qualsevol cas, eren milers de persones. Cronològicament parlant, la primera reacció en saber-se la sentència va ser una concentració de la gent de l’Ajuntament al passeig de la Indústria, que va derivar en una marxa –amb molts d’estudiants– cap al carrer de la Llibertat i l’avinguda dels Països Catalans, que van quedar tallats al trànsit una estona. A l’hora de dinar, un grup menys nombrós va anar a tallar el trànsit de la C-66 a la rotonda d’Haribo, ja al terme de Cornellà del Terri. El plat fort, però, seria la marxa que va arrancar a quarts de set de la tarda de la plaça dels Països Catalans, on van substituir la senyera per una estelada. La multitud –gent de totes les edats, incloses famílies amb mainada– va pujar per l’avinguda dels Països Catalans fins a l’altura del passeig de la Indústria, on ja feia molta estona que es concentrava gent i es feien proves de so. Després del ple, es van llegir el manifest conjunt d’Òmnium i ANC, el del CDR, el de JERC i Arran i, finalment, el de la Intersindical SCS. Entre els crits que es van sentir n’hi havia que reclamaven una vaga general.

Si bé els actes de Banyoles van aplegar gent de tota la comarca, en altres pobles del Pla de l’Estany també hi van haver convocatòries. Per exemple, a Cornellà del Terri, on tots els dilluns es concentra gent a la plaça del Maig per reclamar la llibertat dels presos polítics. Prèviament, a l’Ajuntament van fer també un ple extraordinari per rebutjar la sentència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona
Estat espanyol

Hazte Oír presenta una altra querella contra Begoña Gómez

Barcelona
política

Illa descarta fer “un Collboni” i ser investit amb els vots del PP

barcelona
política

El PSC es dispara en l’enquesta del CEO i ERC i Junts es disputen el segon lloc

barcelona
GIRONA

La CUP proposa més habitatge públic per ajudar els joves a emancipar-se

GIRONA
guerra a Europa

La corrupció torna a sacsejar el govern ucraïnès

barcelona