Política

La policia estatal pren la iniciativa

Els agents del CNP van actuar dilluns i dimarts amb les mateixes atribucions en ordre públic que els Mossos

La policia catalana actua amb més duresa que l’1-O

Tornen les pilotes de goma prohibides pel Parlament

Protegir els edificis propietat de l’Estat, i punts estratègics, com ara l’aeroport o les estacions de tren. Protegir però també actuar de forma activa, prenent els carrers, amb atribucions plenes d’ordre públic. Amb aquesta doble vessant, i amb una contundència que recorda la força utilitzada durant les càrregues de l’1 d’octubre del 2017, s’han desplegat aquests dies els agents del Cuerpo Nacional de Policía (CNP) per reprimir les protestes contra la sentència del procés, en un model policial coordinat amb els Mossos en què aquests han assumit un paper de més contundència contra els militants de la causa independentista mobilitzats que el que van tenir durant la tardor calenta de fa dos anys.

El missatge de duresa política llançat des de fa dies des del govern de l’Estat, amb el mateix president, Pedro Sánchez, fent una picada d’ullet a una nova aplicació de l’article 155 que suposaria la intervenció del comandament policial a Catalunya, és evident que ha tingut una translació en una alteració de facto del model policial català. D’aquesta manera la policia estatal ha pres la iniciativa d’una manera inèdita des que la policia de la Generalitat va assumir en tot el territori les plenes competències en ordre públic.

Baixant al terreny del concret, fins avui les manifestacions que han generat problemes d’ordre públic davant la prefectura superior de policia, CNP, de Via Laietana havien estat esbandides pels Mossos d’Esquadra, amb càrregues molt dures, però dilluns aquesta funció d’ordre públic la va assumir un desplegament de quasi vint furgons d’antiavalots de la policia de l’Estat que van actuar a carrer obert amb la duresa que els caracteritza.

Cecor, dominat pel CNP

La coordinació policial dels diversos cossos desplegats a Catalunya, també de la Guàrdia Civil, es fa des d’un centre especial, anomenat Cecor, que s’ha situat físicament al Departament d’Interior, i que res té a veure amb els centres de coordinació dels diversos serveis d’emergència que funcionen habitualment. És, per tant, un centre de coordinació especial, per una situació especial i que ha derivat en un funcionament especial dels cossos policials. Una mostra d’aquesta coordinació és l’actuació conjunta de Mossos i CNP ahir a Girona per desallotjar l’AP7 i, a la nit, als jutjats.

La prova més evident que el model policial s’ha capgirat d’un dia per l’altre, amb el vistiplau o no del Departament d’Interior, és el retorn als carrers de Barcelona d’una policia que arma els seus agents amb escopetes per disparar pilotes de goma, i les fa servir. Ja va passar l’1 d’octubre del 2017 al carrer Sardenya amb el cas de Roger Espanyol, i va tornar a passar dilluns.

Segons un recompte fet per la mateixa policia i difós per l’agència Efe, aquell dia els agents del cos de policia estatal desplegats a l’aeroport del Prat van disparar fins a 14 pilotes de goma, una de les quals va impactar a l’ull d’un jove de 22 anys que ha perdut la visió. Un portaveu policial es va desmarcar d’aquest fet assegurant, també a Efe, que la víctima tenia una ferida “incisa” que no pot provocar l’impacte d’un projectil de goma.

Els efectius del mateix cos policial que es van desplegar a la Via Laietana per carregar contra els manifestants davant la prefectura també disposaven d’escopeters que disparen pilotes de goma, tal com s’aprecia a la fotografia que il·lustra aquesta pàgina presa a última hora de dilluns. A diferència del Prat, però, a la Via Laietana només es van disparar salves. Mentre la policia estatal feia aquesta passa endavant, els Mossos també van actuar dilluns amb molta duresa contra els manifestants convocats pel Tsunami Democràtic a l’aeroport del Prat, i també ahir a les quatre capitals catalanes en les concentracions posteriors a les enceses d’espelmes convocades per les entitats sobiranistes. En aquest cas, les càrregues les van efectuar tant Mossos com membres del CNP. Hi ha denúncies d’ús desmesurat de la força i d’actuacions irregulars, com la d’una furgoneta de policia que va arrossegar dos joves que eren al capó i que els mateixos Mossos diueen que investigaran.

La consellera i portaveu del govern, Meritxell Budó, va assegurar ahir que la intervenció dels Mossos al Prat es va fer per mantenir les línies i hi va afegir un argument que donarà peu a la polèmica. Budó va assegurar que les càrregues es van fer “per protegir els mateixos manifestants”.

Interior va insistir que l’actuació a l’aeroport del Prat de la policia catalana es va fer “dins de la normalitat” i que es van efectuar les “càrregues mínimes”. El cert és que aquests arguments topen amb la realitat d’unes imatges de molta cruesa i les accions indiscriminades dels agents, que, pel cap baix, van agredir fins a set periodistes que estaven cobrint els esdeveniments identificats amb les armilles . A la premsa van repartir tant Mossos com agents de la policia estatal.

La Moncloa va emetre un comunicat ahir a la nit en què denunciava els episodis violents, reconeixia la feina de les forces policials de l’Estat i avisava que “garantirà la seguretat i la convivència a Catalunya”, però no va avançar mesures.

LA XIFRA

14
projectils
van llançar dilluns al Prat els escopeters de la policia estatal que disparen pilotes de goma.

LA FRASE

A l’aeroport els Mossos van actuar per protegir els mateixos manifestants
Meritxell Budó
Portaveu del govern


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Tarifa plana, la resposta del govern de Pineda a la pujada del 25% de l’IBI

PINEDA DE MAR
política

Ajornada per falta d’acord la reunió de la comissió d’investigació del 17-A

barcelona
política

Espanya defensa la sentència del procés a Estrasburg

barcelona
política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona
Reportatge

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts