Política

En marxa

Desenes de milers de persones prenen part en les cinc marxes per la llibertat en protesta per la sentència del procés

Torra participa en un tram de la de Girona junt amb l’exlehendakari Ibarretxe

Desenes de milers de persones van començar a caminar ahir des de cinc punts diferents de Catalunya en protesta per la sentència del procés. Són cinc marxes simultànies, multitudinàries, que representen una nova forma de mobilització col·lectiva fins ara inèdita i que confluiran totes demà a Barcelona coincidint amb la manifestació convocada al vespre amb motiu de la vaga general. Organitzades per l’ANC i Òmnium Cultural, les cinc columnes que van sortir de Girona, Berga, Vic, Tarragona i Tàrrega van anar arreplegant més gent pel camí. L’ambient va ser festiu. Els participants, a banda de banderes, pancartes i carmanyoles, portaven també gralles, gegants, xiulets. Tot el que fos necessari per fer sentir la seva veu, una veu unitària en la defensa dels drets i les llibertats.

La marxa més matinera de totes va ser la de Tàrrega, que va sortir a les set del matí. Unes 2.000 persones, amb motxilles , bon calçat i estelades van començat a caminar des de la plaça del Carme en direcció a la Panadella on van fer una aturada per dinar. Alguns van tornar però d’altres van continuar fins a Igualada on havien de passar la nit. Van protagonitzar diferents talls de trànsit, en concret a l’A-2 direcció Barcelona.

A Tarragona, la sortida va ser a dos quarts de vuit. des del passeig de les Palmeres. Hi van participar, en el primer tram, l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà (ERC); el conseller de Territori, Damià Calvet, i el cap de llista de Junts per Catalunya, Ferran Bell. La marxa de Tarragona va anar sumant participants al llarg del camí. En el primer tram, al llarg de l’N-340, alguns cotxes van haver de reduir la marxa i anar ben bé pel voral perquè els manifestants ocupaven bona part de la calçada. Segons els organitzadors, quan van arribar a Torredembarra, on s’havia preparat una zona d’avituallament, hi havia 5.000 persones, però en aquest punt s’hi va afegir molta més gent que havia arribat fins allà des d’altres llocs. A la marxa de Tarragona es van arribar a comptabilitzar més de 7.000 persones.

Va ser precisament a Torredembarra on s’hi va afegir el vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Maurí, que va mostrar la seva preocupació per les imatges d’actuacions policials dels últims dies i va dir que esperen explicacions dels dispositius policials “que actuen amb una violència desmesurada davant d’un moviment pacífic”. També es va queixar que la policia espanyola “continuï llançant pilotes de goma i que hi hagi gent que hagi perdut un ull quan estan prohibides” a Catalunya.

A Girona la marxa va començar a les 9 del matí. Va sortir de la plaça de l’U d’Octubre i entre les persones que van participar-hi des del minut u hi va haver la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, i també familiars de Dolors Bassa i de Carles Puigdemont.

Torra

A la marxa de Girona s’hi va sumar el president de la Generalitat, Quim Torra, acompanyat del l’exlehendakari Juan José Ibarretxe. Torra va fer el recorregut entre Caldes de Malavella i Sils, i va aprofitar l’ocasió per destacar que “la violència no ens representa ni ens representarà mai”, en referència al “moviment independentista català”.

A Berga, prop d’un miler de persones van enfilar la C-66 cap a Gironella. Havien quedat a les vuit del matí a la plaça Gernika i van sortir immediatament. En aquest cas una desena de tractors tancaven la marxa A mesura que la marxa avançava s’hi anava incorporant gent, especialment del sud del Berguedà i el nord del Bages. A Gironella es van viure moments d’especial emoció quan els manifestants van ser rebuts per la població, amb els crits de “Llibertat presos polítics”. També va ser especialment intens el trajecte dins del túnel de Puig-reig, on els manifestants, acompanyats per gralles, corejaven cançons.

A Vic, centenars de persones es van reunir a la plaça 1 d’Octubre a dos quarts de nou per iniciar la seva marxa. Molts portaven motxilles i estores per passar la nit fora. Cap a les 9 van començar a caminar amb una vintena de tractors a la capçalera, camí cap a la C-17. En aquesta marxa van participar també alguns familiars dels presos i els exiliats, entre ells la dona de Jordi Turull, Blanca Bragulat; la germana de Toni Comín, o la dona de Quim Forn, Laura Masvidal. També hi va participar Marta Torrecillas, una de les ferides l’1-O.

Avui i demà

Després de la primera nit, les cinc marxes continuen avui en direcció al seu pròxim destí. Demà, de les cinc en quedaran tres, ja que les marxes de Vic i Berga desemboquen a Sant Quirze del Vallès, on s’ha habilitat un espai per sopar i dormir al pavelló municipal, i les de Tarragona i Tàrrega acabaran a Martorell, on passaran la nit al recinte de Ca n’Oliveres, segons ha informat l’ANC.

S’espera, que, igual que va passar ahir, les marxes també provoquin talls de trànsit al llarg del seu recorregut. Ahir, els talls van afectar especialment diferents trams de l’A-2, la C-16, l’N-340, la C-31 i l’AP-7. En concret, al seu pas pel peatge, els manifestants cridaven consignes com ara “No volem pagar, l’AP-7 serà sempre nostra”.

Les cinc marxes per la llibertat organitzades per l’ANC i Òmnium continuaran divendres al matí en direcció a Barcelona. L’últim dia està previst que hi hagi una sisena columna que faci el recorregut entre Castelldefels i Barcelona. La previsió és que l’últim dia es camini només mig dia per així poder participar en la gran manifestació prevista a la tarda coincidint amb la vaga general.

Aquestes marxes, inèdites fins ara a Catalunya, estan inspirades en d’altres que han tingut una gran transcendència, com ara la Marxa sobre Washington pel Treball i la Llibertat, de Martin Luther King, o la Marxa de la Sal, de Gandhi. L’objectiu, segons els organitzadors, “és apoderar la ciutadania i teixir una resposta de país massiva i no-violenta a favor de l’autodeterminació, de la llibertat de les preses i els presos polítics i les exiliades i els exiliats i contra de la repressió”.

LES FRASES

La violència no representa ni representarà mai el moviment independentista
Quim Torra
president del govern de la generalitat

LES XIFRES

La policia ha actuat amb una violència desmesurada davant d’un moviment pacífic
Marcel Maurí
vicepresident d’Òmnium Cultural de barcelona
100
quilòmetres
és la distància que s’haurà recorregut al llarg dels tres dies de caminada.
6
marxes
acabaran participant en la protesta multitudinària. A les cinc oficials se’n sumarà una des de Castelldefels


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona