Política

Les quatre capitals viuen una tercera nit d’incidents

Manifestants molt joves omplen les concentracions de Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida, on tornen la crema de contenidors i les càrregues

Els Mossos estrenen el camió d’aigua a pressió

Estudiants universitaris i també adolescents van omplir ahir les concentracions convocades pels CDR a Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida en la tercera jornada de protesta per les elevades condemnes als independentistes catalans, que van acabar novament amb fortes càrregues policials, amb ferits de bala de foam i contenidors i cotxes cremats. En altres ciutats catalanes també es va viure força tensió amb les concentracions i les càrregues policials. Es Mossos van estrenar el camió d’aigua a pressió, al passeig de Sant Joan de Barcelona.

La convocatòria de protesta dels CDR al carrer Marina amb Gran Via de Barcelona va aplegar unes 22.000 persones, segons l’Ajuntament de Barcelona. La majoria eren estudiants, també parelles i grups d’amics, que cridaven ben fort: “Llibertat presos polítics!”, “Fora les forces d’ocupació” i xiulaven amb ganes l’helicòpter que cada cop volava més baix sobre la munió de concentrats, que omplien el carrer Marina, des del carrer Diputació fins a l’Auditori. En la convocatòria es va demanar portar paper de vàter “per netejar tota la merda” de la repressió, i una hora després de la concentració, van volar rotlles i rotlles de paper a l’aire, creant una imatge visual espectacular.

Els concentrats es van dirigir cap al Departament de l’Interior per demanar la dimissió del conseller Miquel Buch. La seu era blindada amb tanques i antiavalots, i a les nou del vespre, el to reivindicatiu i festiu alhora es va tornar violent liderat per una minoria d’encaputxats. Els Mossos van carregar al passeig de Sant Joan cap a la Gran Via i els manifestants es van dispersar en dues illes de l’Eixample, on uns activistes molt joves van superar els que s’oposaven a malmetre el mobiliari urbà i van cremar contenidors, als carrer Bailèn i Roger de Flor, on van afectar cotxes. Es van produir 45 incendis alhora a l’Eixample. A les deu de la nit, van obrir el trànsit a la Gran Via i els Mossos van usar el camió d’aigua a pressió, on una hora després continuaven els enfrontaments. A més de ferits, es tenien molèsties pel gas pebre.

A Girona, unes 20.000 persones es van concentrar a les vuit del vespre a la plaça del Vi convocades pel CDR sota el lema Els terroristes sou vosaltres i amb una imatge del conseller d’Interior. A quarts de nou, els concentrats es van posar a caminar i va semblar que es dirigien a la caserna de la Guàrdia Civil i es van desviar posteriorment cap a la delegació de la Generalitat a Girona. Després d’uns minuts, uns 5.000 dels concentrats es van dirigir cap a la Subdelegació del Govern espanyol, on es van viure les primeres escenes de tensió amb crits i llançament d’objectes contra la policia. Llavors, a la plaça U d’Octubre van començar les càrregues. Van resultar ferits dos nois i una noia, per bala de foam.

Atropellat a Tarragona

A Lleida, es van manifestar per protestar per la detenció de nou persones la nit de dimarts. La concentració es va fer a la plaça Europa, molt a prop de la comissaria dels Mossos. La concentració es va donar per dissolta a dos quarts de deu de la nit.

A Terrassa, la manifestació convocada pels CDR va arrencar del raval de Montserrat, on hi ha l’Ajuntament, i es va dirigir cap a la comissaria de la Policía Nacional. En arribar-hi, els manifestants es van trobar amb sis furgonetes dels antiavalots de la Policía Nacional i hi van seure al davant. A Tarragona, els concentrats es van moure de forma itinerant intentant, segons les seves pròpies paraules, evitar càrregues dels Mossos. Es movien ràpid, amb segudes o talls de vies de pocs minuts. Un vehicle dels Mossos va atropellar un noi, segons unes imatges. A Reus, els moments de més tensió es van viure a les portes de la comissaria dels Mossos quan un manifestant va tirar una tanca a un dels agents.

Al matí, els estudiants d’institut van ser els que més van rebre en protagonitzar la majoria dels talls de trànsit en la seva primera jornada de vaga. Els antiavalots de les dues policies els van fer fora a cops de la ronda Litoral de Barcelona, dels accessos a la C-58 a Sabadell, de la C-60 a Argentona o de l’N-II a Vilassar de Mar. I, en una protesta contra el líder de Cs, Albert Rivera, al districte d’Horta, hi va haver dos detinguts i un ferit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Els conservadors i la ultradreta aproven l’informe del PE contra la immersió

barcelona
política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona