Política

Autoinculpació massiva en defensa de drets i llibertats

Òmnium fa una crida a omplir els jutjats amb denúncies autoinculpatòries la setmana vinent en solidaritat amb els presos polítics

“Si a l’Estat espanyol és delicte votar, tots som delinqüents”

Òmnium Cultural va iniciar ahir una campanya per omplir els jutjats de Catalunya amb les denúncies de milers de ciutadans que s’autoinculpin d’haver-se manifestat el 20-S de 2017 i votat l’1-O següent. “Si fer ús de la llibertat d’expressió i votar és considerat un delicte per l’Estat espanyol, tots plegats som còmplices i autors d’aquest fals delicte”, remarca el vicepresident de l’entitat, Marcel Mauri, que reclama un gest de solidaritat amb els presos polítics.

L’autoinculpació es pot fer emplenant un formulari a la pàgina Hotornaremafer.cat/autoinculpacions. En introduir les dades personals, es genera automàticament un document que s’ha de signar i dur al jutjat. Òmnium, però, ja prepara per a la setmana vinent un acte de lliurament massiu d’autoinculpacions als jutjats de Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida.

En el text, s’admet haver pres part en la manifestació contra els escorcolls i detencions que practicava la Guàrdia Civil abans del referèndum i també en la votació en si. També es remarca que tots dos actes van transcórrer sense violència cap a l’autoritat ni els béns públics i que van ser els mateixos pels quals el Tribunal Suprem ha fixat les condemnes per sedició, malgrat que diverses ONG internacionals han acreditat que tot plegat va ser “un exercici col·lectiu de drets fonamentals” que no mereixia “cap rellevància penal”.

L’escrit, finalment, insta la justícia a iniciar diligències contra la persona que s’autoinculpa. Òmnium adverteix que, tot i que les autoinculpacions no s’acompanyen de proves i això “dificulta enormement” l’obertura d’actuacions judicials, “l’exercici d’aquesta acció és responsabilitat de la persona que decideix lliurement inculpar-se”. En tot cas, en l’improbable escenari que l’acte tingués alguna conseqüència, Òmnium farà costat als ciutadans.

Molts precedents

L’autoinculpació és una eina política de qüestionament de la institució judicial i d’expressió de solidaritat amb les persones condemnades que ja ha estat utilitzada amb èxit en el passat. Es va fer servir als vuitanta quan es va perseguir metges que garantien el dret a l’avortament, als noranta arran dels judicis contra els insubmisos i, més recentment, pel tancament del diari basc Egunkaria (2003) i la detenció dels seus impulsors. A més, s’ha emprat també amb relació a l’independentisme català. Quan, amb motiu de la consulta del 9-N, el TSJC va imputar el president Mas i les conselleres Ortega i Rigau, milers de persones van autoinculpar-se. De fet, fins i tot el cas dels Jordis ja ha estat motiu d’autoinculpacions.

LES FRASES

Proposem aquest gest de dignitat a tots els que creguin que la sentència és injusta i ens vulnera els drets
Marcel Mauri
Vicepresident d’Òmnium
Si un govern empresona una persona justa, el lloc de tota persona justa és la presó
Pepe Beúnza
primer objector al servei militar
Ara és temps de resistència i desobediència. Demostrem que tenim força i drets
Gabriela Serra
Exdiputada de la CUP

Els oftalmòlegs critiquen els projectils de goma

Els ferits pels aldarulls en reacció a la sentència de l’1-O ingressats en centres hospitalaris s’han reduït de vuit a sis,ja que en les darreres hores han rebut l’alta un pacient del Sagrat Cor i un altre del Trueta. Aquest darrer és la dona que era al balcó d’un pis quan va rebre l’impacte d’una bengala llançada des del carrer. Dels sis ingressats, el que està més greu és el policia amb traumatisme cranioencefàlic ingressat a l’hospital de Sant Pau. Al mateix centre hi ha tres civils, menys greus, que han perdut la visió per l’impacte de projectils disparats pels cossos policials. A banda, hi ha un civil més al Trueta i un altre al Vall d’Hebron, també en estat greu per l’impacte al cap d’un altre projectil policial.

En aquest sentit, “davant l’augment de lesions greus derivades de la utilització de projectils de goma en els darrers dies”, la Societat Catalana d’Oftalmologia va denunciar ahir que els traumatismes per pilotes de goma o bales de foam “són d’una extrema gravetat”, atès que “l’ull forma part del sistema nerviós central i el seu dany és irreversible i se’n deriven seqüeles permanents”. Els oftalmòlegs catalans constaten que aquests impactes acostumen a comportar “múltiples intervencions” quirúrgiques que solen acabar amb la implantació d’una pròtesi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

memòria històrica

Identifiquen mig miler més de brigadistes desapareguts durant la Guerra Civil

barcelona
estat espanyol

La Fiscalia Europea investiga la denúncia a Begoña Gómez

barcelona
Guerra a Gaza

L’ambaixador palestí diu que el reconeixement arriba en “el moment propici”

Barcelona
política

Bolaños dona la cara pels jutges en l’aplicació de l’amnistia

madrid
guerra a europa

Putin avisa Europa de conseqüències si s'usen armes de l'OTAN contra Rússia

barcelona
tribunals

Rebutgen la querella contra la mesa del Congrés per la llei d’amnistia

barcelona
estat espanyol

Díaz acusa el PSOE de deslleial per no haver informat Sumar de l’ajuda militar a Kíiv

barcelona
Guerra a Gaza

Noruega celebra el reconeixement de Palestina com un “dia especial”

Barcelona
Guerra a Gaza

Irlanda afirma que Europa pot fer “molt més” per aconseguir un alto el foc

Barcelona