Política

Marlaska nega abusos policials, mentre que alguns empresonats ho sostenen

El ministre assegura que “no li consta que s’hagin vulnerat protocols”, però l’OSPDH el desmenteix

Una de les detingudes per la Policía torna al jutjat avui

El ministre de l’Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, va afirmar ahir que no li consta “que s’hagi vulnerat cap protocol d’actuació” per part de les forces policials durant els disturbis dels últims dies a Catalunya, mentre que ha exalçat “la professionalitat” de la Policía Nacional, la Guàrdia Civil i els Mossos d’Esquadra. En una entrevista a Catalunya Ràdio i responent la pregunta de si la policia espanyola revisaria la seva actuació després que el govern hagi anunciat que analitzarà les actuacions dels Mossos en 15 casos de suposada mala praxi, el ministre va sostenir: “Com a administració de l’Estat tenim avaluació contínua per veure com es pot millorar en termes d’eficàcia i eficiència.”

L’Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans (OSPDH), de la Universitat de Barcelona, que dirigeix Iñaki Rivera, va contradir obertament el ministre de l’Interior en assegurar ahir que iniciava un “nou dispositiu” per fer el seguiment de les 28 persones en presó preventiva a Catalunya pels aldarulls i que han relatat haver patit abusos policials. L’Observatori assegura que visitarà els empresonats i analitzarà la seva detenció, trasllat al furgó policial, la comissaria, jutjat de guàrdia i la presó, en coordinació amb les seves defenses i famílies. En les primeres visites, l’Observatori alerta que alguns dels empresonats “han relatat violència policial, especialment a la prefectura de la Via Laietana” per part d’agents de la policia espanyola. “Pallisses, sang a les parets, humiliacions sexistes, escorcoll amb nu integral sense bata, etc.”, piulava ahir l’Observatori, que detalla que de tot en farà un informe.

En l’entrevista, Marlaska va declarar: “El moviment independentista català és pacífic, això ha de quedar absolutament clar i no hi ha cap dubte, però aquest exercici per part de l’independentisme violent radical no es pot amagar, perquè fem molt de mal a la democràcia.” El ministre va lamentar “profundament” les lesions d’importància, com ara la pèrdua d’ulls per bales de goma que han patit quatre persones en dues setmanes, però hi va afegir que d’això no se’n pot inferir “la proporcionalitat o no de l’actuació de la policia”, que està relacionada “amb la violència exercida, a la qual ha de respondre amb els mitjans que tenen en un estat de dret”.

Acta de les pertinences

Un dels casos polèmics realitzats per la policia espanyola és el de la Xènia García, la veïna de 22 anys de Caldes de Montbui detinguda al carrer de les Jonqueres de Barcelona el 18 d’octubre i enviada a la presó l’endemà. El vídeo d’un veí de com uns agents l’arrosseguen pels cabells i la piquen és un dels que s’ha fet viral, i que el seu advocat, Benet Salellas, ha aportat com a prova. La jutgessa que assumirà el cas, que és diferent de la que va fer-la empresonar, ha acceptat que la Xènia torni a declarar avui al jutjat per tal que s’hi identifiqui i reforci el seu testimoni que va ser detinguda quan marxava de la zona i van arribar els diferents furgons policials. La magistrada també ha acceptat de requerir a la policia espanyola que l’informi de si va aixecar acta de les seves pertinences en detenir-la, ja que en anar al jutjat van posar-li una bola de petanca i altres materials, segons la defensa.

Per la seva part, Adif i el sindicat de maquinistes Semaf han denunciat davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i a la fiscalia els “sabotatges” a les línies ferroviàries que s’estan succeint i que “posen en perill la integritat física dels qui hi viatgin”. S’indica que acumulen uns 200.000 viatgers afectats.

El policia ferit, cap a Vigo en avió

L’agent de la unitat d’intervenció policial (UIP) Iván Álvarez, ferit el 18 d’octubre en els disturbis a la Via Laietana de Barcelona després de la sentència del Suprem, serà traslladat pròximament en un avió medicalitzat del Ministeri de Defensa des de la capital catalana a un hospital de Vigo, el seu lloc d’origen. Així ho van indicar fonts policials a EFE, que han precisat que l’estat de l’agent millora i això permet que pugui ser traslladat fins a la seva ciutat natal. Ja a Vigo, ingressarà a l’hospital universitari Cunqueiro.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles d'Anglaterra reprendrà dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona