Política

Felip VI diu que a Catalunya no hi té cabuda la violència

Elionor de Borbó fa el seu primer discurs a Catalunya en l’entrega dels premis Princesa de Girona i parla en català

Un dels guardonats, el matemàtic Xavier Ros-Oton, rep el premi amb un llaç groc

“En aquesta Catalunya no hi té cabuda ni la violència, ni la intolerància, ni el menyspreu als drets i llibertats dels altres”, va dir ahir Felip VI en el discurs de l’entrega dels premis Princesa de Girona que es van lliurar en un acte solemne i accidentat al Palau de Congressos de Barcelona i que va ser, també, el primer en què la seva hereva, Elionor, va fer el seu primer discurs a Catalunya, part del qual va ser en català. Ahir, precisament, se celebrava el desè aniversari d’aquests premis i, en no poder-se fer a Girona, perquè l’Auditori “no estava disponible”, es va fer a Barcelona, una ciutat que va quedar blindada per les forces de seguretat.

Felip VI, que va parlar en castellà, català i anglès (en honor a una de les premiades), va fer un dels discursos menys incendiaris dels darrers temps i va aprofitar que els premis Princesa de Girona es donen a joves promeses de diferents disciplines per valorar el compromís “de la nostra joventut i del seu futur que encarnen, avui, la màxima representació de la nostra societat, la d’un poble que va decidir fa més de 40 anys retrobar-se per conviure junts en llibertat sota els principis democràtics”. Va destacar “la contribució de Catalunya” vers “la resta d’Espanya” i va parlar d’una Catalunya “orgullosa de la seva identitat, plural i integradora, constructiva i solidària”.

Parlar de Catalunya

Elionor de Borbó va assegurar: “De ben petites, a la meva germana, la infanta Sofia, i a mi, els nostres pares ens han parlat de Girona i de Catalunya sempre amb veritable afecte”, i va continuar: “Gràcies a ells, sabem moltes coses de la història i la cultura catalanes.” Discurs breu i sense cap transcendència en un dia en què Barcelona es va bolcar per demostrar als reis que no eren benvinguts.

La cerimònia es va celebrar amb extremes mesures de seguretat. Desenes de furgonetes policials col·locades al voltant del Palau de Congressos des de bon matí van fer un cordó molt difícil de creuar i a tots els convidats els van revisar diverses vegades. Des que el 3 d’octubre del 2017 Felip VI es va alinear de forma explícita a favor de la repressió aplicada a Catalunya amb motiu de l’1-O, cada cop que el rei ha vingut a Barcelona ha hagut d’entomar moltes mostres de rebuig, cassolades i xiulets, i les protestes convocades per ahir havien aixecat molta alarma als organitzadors de l’acte. Ahir la història de rebuig al monarca es va repetir, com també es va repetir l’absència de qualsevol representant de la Generalitat.

Record pels presos

El moment més emotiu de l’acte va ser quan el rei i les seves filles van entregar el premi als guardonats d’aquest any: el neuròleg i emprenedor Ignacio H. Medrano, que va rebre el premi Empresa; el matemàtic Xavier Ros-Oton, premi Recerca Científica; l’emprenedora social Begoña Arana, premi Social, i el director d’escena Rafael R. Villalobos, premi Arts i Lletres. En aquesta edició es va reconèixer per primera vegada la tasca d’una persona jove a escala mundial amb el nou Premi Internacional, la cofundadora de l’organització internacional Humanity Crew, Maria Jammal.

El matemàtic Xavier Ros-Oton, l’únic català guardonat aquest any, va pujar a l’escenari a recollir el premi amb un llaç groc a la jaqueta en record dels presos polítics i exiliats catalans. A l’hora de fer-se la foto el van col·locar en un dels extrems.

La família reial va haver d’entrar al Palau de Congressos, procedent de l’hotel, per la porta del darrere. El mateix els va passar a molts convidats, que no van poder travessar pel mig de la gentada que es manifestava.

LES FRASES

En aquesta Catalunya no hi té cabuda ni la violència, ni la intolerància
Felip VI
rei d’espanya
Els nostres pares ens han parlat de Girona i Catalunya amb veritable afecte
Elionor de Borbó
princesa d’astúries i de girona
Vivim moments difícils i és motiu de preocupació. També per a nosaltres
Mònica Margarit
directora general de la Fundació Princesa de Girona (FPdGi)

El significat de les presències és transcendent

“Hi ha ocasions en què les presències adquireixen un significat més transcendent que les paraules; en què, a través d’actituds, s’expressen també unes conviccions i uns sentiments profunds. I avui és una d’aquestes ocasions, una d’aquestes ocasions importants”, va dir ahir el rei d’Espanya, Felip VI, en el seu discurs, unes paraules que tenen especial significat si es té en compte que la seva presència és, precisament, el que van rebutjar ahir milers de persones als carrers i el que va intentar evitar el govern. Tant JxCat com ERC havien demanat a la Junta Electoral Central (JEC) que no permetés l’acte per ser en període electoral i que el posposés passades les eleccions. També havien rebutjat l’acte En Comú Podem i moltes persones que consideren que aquesta “presència” no era adequada en aquest moment. Però no. La JEC va dir que el rei és una figura apolítica i va mantenir l’acte. Felip VI volia venir i va venir, tot i que va haver d’arribar amb helicòpter a l’hotel per evitar els manifestants, i no va tenir cap contacte amb els seus “súbdits”. Felip va tancar el seu discurs dient: “Deia fa uns minuts que hi ha ocasions en què els gestos o les actituds són molt més eloqüents que les paraules.” També va recordar que ell i la reina veuen com “la princesa està començant a assumir les seves obligacions amb il·lusió i sentit del deure”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

El PSOE ajorna a dimarts la comissió federal que ha d’aprovar la llista per a les europees

barcelona
política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona