Política

Simona Levi

Activista i i co-fundadora d’Xnet

“L’Estat podrà tancar tot internet, com a la Xina”

Considera que el nou decret llei del govern espanyol sobre internet introdueix una narrativa pròpia d’un règim clarament autoritari i de reminiscències franquistes

L’artista, docent i activista, entre d’altres facetes, Simona Levi és, també, una de les fundadores d’Xnet, la plataforma que vetlla per fomentar els drets i la democràcia a la xarxa, i des d’on s’han destapat escàndols com el de les targetes black de Caja Madrid. En aquesta entrevista, analitza, en clau crítica, el decret llei aprovat pel govern estatal per laminar la República catalana digital.

Què li sembla aquesta nova normativa sobre internet?
És un decret llei que introdueix una narrativa pròpia d’un règim clarament autoritari i de reminiscències franquistes. El que intenta fer és apropar el que hauria de ser la quotidianitat a una situació d’estat d’excepció. I això és el que fan els governs autoritaris i el que ja es feia en el franquisme, perquè aquesta apel·lació que es fa a l’ordre públic per poder intervenir a la xarxa ens recorda, i ens evoca, a terminologia de la dictadura.
La seva redacció destaca pel fet de ser molt ambigua. Aquí hi ha una intencionalitat per donar prerrogatives a l’Estat que vagin més enllà de poder tancar webs sense ordre judicial?
És exactament així. El decret llei no parla només de prohibir webs, sinó que parla de la possibilitat de tancar internet, ja que es modifica la llei de telecomunicacions per poder actuar sobre el conjunt de la infraestructura amb una redacció que diu, textualment, que es podrà “intervenir les xarxes i serveis de comunicacions electròniques”. Estem parlant, per tant, d’un marc que permet a l’Estat tancar tot internet, com es fa a la Xina o Turquia, o clausurar un web.
I això és aplicable o, en el fons, estem davant d’un gran acte de gesticulació política?
És perfectament aplicable. S’ha utilitzat l’excusa del que està passant a Catalunya per implantar, a tot l’Estat espanyol, una llei d’estat d’emergència. I l’Estat tindrà aquest instrument a les seves mans per quan el vulgui utilitzar.
També hi veu un ànim recentralitzador, com diu la Generalitat, de les polítiques en matèria digital?
Hi ha qüestions, com ara la de la identificació digital, on es veu una recentralització, però no només en detriment de Catalunya, sinó també de la resta de l’Estat. I això no és nou, perquè des de fa deu o quinze anys s’està retallant poder i llibertat a les autonomies. I aquest és un pas més, tot i que més accelerat amb l’excusa de Catalunya pel mig. Cal recordar que el 1992, sota un govern socialista ja es va aprovar la llei Corcuera, amb què també es va intentar aprofitar una escletxa en la conjuntura del moment per aprovar un marc similar. I aleshores això no va sortir bé. I esperem que ara passi el mateix.
Aquesta nova normativa també limita, per ara, l’ús de tecnologies distributives, com la ‘blockchain’, que estan revolucionant la xarxa. Això no és fer un pas enrere en innovació en nom de la seguretat?
Certament. Desincentivar el desenvolupament d’aquesta tecnologia és un problema no només per a la innovació, sinó també per a la transparència de les institucions. El blockchain serveix per empoderar i donar sobirania en el control de les institucions, i els règims autoritaris fan tot el contrari a això, ja que el que fan és treure eines de la ciutadania per fer aquesta fiscalització i rendició de comptes. Per tant, el retrocés és doble. I es perd democràcia.
En el fons, però, la mateixa xarxa no sabrà trobar les dreceres per esquivar tot això?
Aquesta no és una mesura selectiva, que afecti determinats col·lectius i prou. Si ens quedem sense internet, això afecta tothom, no únicament els activistes. És veritat que és complicat posar portes al camp, però això no vol dir que no s’aconsegueixi. El que està passant ara amb internet és el mateix, idèntic, al que va passar quan es va inventar la impremta amb la Inquisició: la gent va tenir una nova tecnologia per tenir accés a la informació i més democràcia, però que va provocar com a reacció uns anys de llibres censurats i persecució. A llarg termini no podran limitar segons què, però poden haver-hi anys de foscor si no reaccionem.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Rússia intensifica els atacs en tots els fronts per recuperar la iniciativa

BARCELONA

L’exèrcit israelià opera per primer cop dins de Gaza

barcelona

Milei compara la caiguda del mur de Berlín amb les eleccions argentines en ser investit president

BARCELONA

La OPEP no veu realista posar data a la fi dels combustibles fòssils

barcelona

Els egipcis voten en uns comicis amb Abdelfatah al Sisi com a gran favorit

barcelona

Illa urgeix Aragonès a convocar la taula de partits catalans

barcelona

Camats, Berbel, Continente i Pané, als Consells Socials de les universitats de Barcelona

BARCELONA

Cimera a la vista per negociar una nova pujada del salari mínim

barcelona

Crida de Zelenski a impedir que Rússia reprengui la iniciativa

BARCELONA