Política

Vox esdevé la tercera força política, amb 52 escons

El partit d’Abascal supera les dues formacions que havien posat fi al bipartidisme al Congrés dels Diputats

La formació d’extrema dreta és la primera força a Múrcia i la segona a Andalusia

Vox, un partit que fins a les eleccions del 28 d’abril, en què va obtenir 24 escons, no tenia representació parlamentària a l’Estat espanyol, es va convertir ahir en la tercera força més votada, darrere del PSOE i el PP. Amb aquest ràpid ascens, que ja vaticinaven les últimes enquestes, el partit de Santiago Abascal ha aconseguit desbancar en resultats les dues forces –Ciutadans i Unides Podem– que havien trencat el bipartidisme al parlament espanyol.

L’auge de Vox, que amb 52 diputats (quasi el 15% dels vots) ha duplicat la seva representació respecte a les eleccions del mes d’abril, és directament proporcional a l’espectacular davallada de Ciutadans, que ahir va caure de 57 a 10 diputats.

El partit d’extrema dreta fundat a finals del 2013 va ser la força més votada a Múrcia, on va aconseguir tres escons, i la segona a Andalusia. I a Catalunya va obtenir dos escons, un més que en les eleccions de l’abril. De fet, només Galícia, Navarra i el País Basc van resistir l’entrada de Vox.

El salt més gran l’ha fet a Andalusia, on ha passat de 6 a 13 diputats, ha superat el PP i s’ha situat com a segona força després del PSOE. Només a la demarcació de Màlaga, on només tenia un diputat, n’ha obtingut 3.

A Castellla i Lleó ha passat d’1 a 6 diputats i al País Valencià, de 3 a 7. El transvasament de vots de Ciutadans a Vox es confirma un cop més en aquesta comunicat, on el partit d’Albert Rivera, el gran derrotat d’aquests comicis, ha perdut quatre dels sis escons que tenia.

A la Comunitat de Madrid Vox s’ha situat també com a tercera força més votada i ha augmentat la seva representació en quatre punts i dos escons fins a situar-se amb set diputats.

A les Canàries, on Vox encara no tenia representació, irromp amb dos diputats. I a les Illes Balears passa d’un a dos.

En la seva primera compareixença, el diputat Jorge Buxadé va dir que els resultats serviran per consolidar “aquesta alternativa patriòtica dels espanyols” i va avançar que “el TC tindrà molta feina a partir d’ara”. Aquesta mateixa idea la va repetir Abascal en un discurs a la porta del partit. Després de donar les gràcies als “3,5 milions d’espanyols que han confiat en nosaltres” i d’assegurar que el partit “no defraudarà ni farà cap pas enrere”, va subratllar que ara tenen “més de 50 espanyols per recórrer totes les lleis lliberticides i anticonstitucionals”.

Vox va rebre les felicitacions de partits ultranacionalistes europeus. El líder de la Liga italiana, Matteo Salvini, va afirmar que els resultats de Vox “no és una victòria del racisme o del feixisme, sinó dels que volen viure tranquils a casa seva“. La líder de la ultradreta francesa Marine Le Pen també va felicitar el partit d’Abascal “per la seva fulgurant progressió”.

LES FRASES

Això és un canvi polític i cultural, hem obert tots els debats prohibits, volem una Espanya respectada
Tenim més de 50 espanyols per recórrer les lleis lliberticides i anticonstitucionals
Santiago Abascal
president de vox


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona