Política

Demarcació de Girona

ERC es manté com a primera força a les comarques gironines però perd el tercer escó

Els republicans remarquen que, amb la CUP com a nou actor, era difícil repetir l’“extraordinari” resultat de l’abril

Montse Bassa diu que lluitarà “fins l’últim alè” per l’amnistia i l’autodeterminació

ERC va guanyar ahir per tercera vegada consecutiva les eleccions estatals a la demarcació de Girona, tot i que va tenir menys suports que a l’abril i va perdre un dels tres escons obtinguts llavors. En concret, ahir van obtenir 91.389 vots, 22.642 menys que els 114.031 del 28-A. Mirant el percentatge de suport, la pèrdua és de quatre punts: a l’abril van rebre el sufragi del 29,83% de votants gironins i ahir el del 25,84%. Tres de cada quatre votants de la demarcació, doncs, van donar el seu suport als republicans.Pel que fa als Senat, la pèrdua de suport es va traduir en què van passar de 3 a 2 senadors.

A la seu d’ERC de Girona des de primera hora de la nit –des d’abans que comencés el recompte oficial fins i tot– que es tenia clar que era molt improbable repetir el tercer escó al Congrés. Per això la nit va ser bastant tranquil·la. Només hi va haver un moment que va semblar que ERC podia entrar en la competició amb En Comú Podem i la CUP per l’escó en disputa, però de seguida el recompte els en va tornar a allunyar.

Agraïments i promesa

Gairebé a tres quarts d’onze de la nit, amb els resultats ja clars al Congrés però encara no del Senat, la cap de llista, Montse Bassa, va sortir envoltada de la resta de candidats al Congrés i Senat a subratllar que estaven “contents” i a fer “dos agraïments i una promesa”. Bassa va prometre que defensaran de nou els interessos dels gironins però sobretot que van a Madrid amb un altre objectiu: “Mirar als ulls dels nostres carcellers i estar lluitant fins a l’últim alè per defensar el que hem estat dient tota la campanya: la llibertat, l’amnistia i el dret d’autodeterminació”. Pel que fa als agraïments, van ser per a tota la gent que els havia votat “i que són els mateixos que d’aquí dos dies estaran mobilitzats al carrer contra la repressió espanyola” i per a la seva germana, l’exconsellera Dolors Bassa, presa política condemnada pel Suprem. “Ha estat molt present en la campanya, ha estat el principal actor polític que hem tingut a les comarques gironines. La seva energia ha estat fonamental. Ella ens ha donat força per lluitar contra aquesta aberració de sentència i la repressió espanyola”, va subratllar.

Anàlisi dels resultats

El president de la federació gironina d’ERC, David Mascort, va valorar els resultats i va assenyalar que amb l’entrada en joc de la CUP era molt difícil repetir el tercer escó: “El que va passar el 28-A va ser extraordinari, vam fer el tercer per 900 vots. Ara amb tres actors independentistes era molt complicat.” I també va considerar que “el conjunt del moviment independentista ha de fer una reflexió de per què teníem a Girona 5 de 6 diputats i ara en tenim 4 de 6”. En aquest sentit va dir que el fet que ERC “hagi estat el blanc de tots els atacs” no només “ha anat malament a ERC sinó també al que ha disparat”. Mascort va considerar, però, que el resultat a la demarcació ha referendat l’estratègia d’ERC: “ser combatius, ferms i dialogants, seient a parlar amb tothom”.

LES FRASES

Prometo que lluitaré fins a l’últim alè pel que hem defensat en campanya: la llibertat, l’amnistia i el dret de l’autodeterminació
La Dolors ha estat el principal actor polític que hem tingut. Ella ens ha donat força
Montse Bassa
cap de llista d’ERC A GIRONA I DIPUTADA ELECTA AL CONGRÉS


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona