Política

Calvo reivindica els “punts en comú” amb ERC per pactar la investidura i una “sortida viable a la situació de Catalunya”

La vicepresidenta destaca que Esquerra és un “partit històric” a l’Estat i demana a l’oposició que deixi d’utilitzar Catalunya com a arma electoral

Ábalos defensa que hi ha un “conflicte polític” a Catalunya poc abans de la reunió

La vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Carmen Calvo, ha destacat aquest dijous els “punts en comú” entre el PSOE i ERC, a qui ha qualificat com una “esquerra històrica del nostre país”. En declaracions des de Córdoba, ha apuntat que aquestes coincidències han de fer possible, primer, una investidura perquè l’Estat disposi de govern “progressista” a curt termini, i també per “trobar vies” a “curt i mitjà termini” que permetin “una sortida viable i necessària a la situació de Catalunya”. La vicepresidenta ha reclamat “responsabilitat” a totes les parts per aprofitar aquesta “oportunitat extraordinària”. També a l’oposició, que ha de deixar “d’utilitzar Catalunya com a pedra de combat a la política partidària”.

Calvo ha fet aquestes manifestacions a poques hores de la reunió entre les delegacions d’ERC i el PSOE que tindrà lloc a les 17h al Congrés dels Diputats. La vicepresidenta ha assegurat que la trobada pot servir per llançar un “missatge d’alçada” sobre la política com a eina per resoldre els problemes dels ciutadans.

Destaca el caràcter “històric” d’ERC

Segons ha afirmat, el PSOE es reuneix “amb un partit que és una altra esquerra històrica del nostre país” amb qui “pensem que hi ha punts en comú” per fer possible “un govern progressista”. “D’això és del que parlarem”, ha dit, i de “trobar vies que permetin més endavant a curt i mitjà termini trobar una sortida viable i necessària a la situació de Catalunya”.

En aquest sentit ha insistit que “ERC és un partit d’esquerres amb qui podem tenir aquests punts d’acord” i amb qui es pot “trobar vies perquè la situació de Catalunya arribi al punt democràtic de tranquil·litat i convivència sobre la que volem treballar”. Tot plegat, ha dit, es farà “des del compliment de la legalitat que ens obliga”.

La vicepresidenta també ha assegurat que les seves manifestacions d’aquest dimecres –on va tancar la porta a l’autodeterminació i va afirmar que en tot cas els socialistes poden parlat de l’article VIII de la Constitució- feien referència al fet que “amb el diàleg i la llei a la mà s’han de trobar fórmules de sortida a la situació que té Catalunya, com es fa a aquest país des de fa 40 anys”.

Govern “abans de Nadal”

Calvo ha insistit que l’objectiu del PSOE és constituir govern en les pròximes setmanes. “En aquest moment estem disposats a trobar punts en comú per trobar una investidura aviat. Hauríem de tenir govern abans de Nadal perquè Espanya ha d’adoptar decisions importants” i cal “no perdre més temps”, ha dit.

Ábalos i el conflicte

El secretari d’organització del PSOE, José Luis Ábalos, ha defensat aquest dijous al matí que “hi ha un conflicte polític evidentment a Catalunya”. “Algú pensa que no?”·, ha preguntat en declaracions als mitjans de comunicació poques hores abans de la reunió d’aquesta tarda amb ERC sobre la investidura. A més, Ábalos ha afegit que el PSOE afronta la trobada amb “responsabilitat” i que espera que es desbloquegi la legislatura. Però no s’ha volgut mullar en ser preguntat per si hi haurà investidura abans del gener: “Veurem”, s’ha limitat a dir. El secretari d’organització del PSOE forma part de la delegació negociadora del PSOE, juntament amb la portaveu al Congrés, Adriana Lastra, i el secretari d’organització del PSC, Salvador Illa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona