Política

Fridays For Future protesta contra el ‘Black Friday’ al centre de Barcelona

Desenes de joves convocats per la plataforma ecologista es manifesten a la zona comercial del Portal de l’Àngel contra el “consumisme extrem”

La protesta s’ha reproduït a diverses ciutats europees i s’emmarca en la Quarta Vaga pel Clima

El moviment contra el canvi climàtic Fridays For Future (FFF) ha convocat una protesta aquest divendres al cor comercial de Barcelona per mostrar el seu rebuig a la campanya del Black Friday i defensar un consum sostenible.

Desenes de joves s’han concentrat a la plaça Catalunya per reclamar “justícia climàtica” i protestar en contra del “consumisme extrem” d’aquesta jornada d’exaltació comercial. A les cinc de la tarda, els joves han protagonitzat una marxa cap a Portal de l’Àngel, el carrer amb més botigues de grans empreses i un dels més transitats. S’han repartit davant les portes d’El Corte Inglés, H&M i Nike, i han col·lapsat les entrades amb cartells en contra del consumisme.

Durant l’acció reivindicativa, que ha transcorregut sense incidències i ha reunit mig centenar de persones, els organitzadors han llegit manifestos davant de diferents comerços que Fridays for Future ha identificat com a “símbols d’unes pràctiques que es poden estendre a qualsevol de les altres grans multinacionals”.

“Aquestes empreses tenen samarretes en contra del canvi climàtic i són les primeres que desforesten”, ha denunciat Maria Serra, portaveu de la plataforma.

L’organització ha denunciat “les dinàmiques consumistes promogudes per les grans empreses multinacionals, destinades a lucrar-se i generar beneficis” i ha defensat que per “construir un horitzó sostenible i socialment just cal aturar el creixement desmesurat”.

Des Fridays for Future han denunciat que el Black Friday promou “una explotació desmesurada d’un planeta amb recursos limitats, portada a terme amb vulneracions constants dels drets humans de milers de persones”.

Un cop acabada l’acció, han decidit asseure’s al mig del carrer per obstaculitzar el pas als compradors, molts dels quals turistes.

Quarta vaga pel clima

La mateixa acció s’ha dut a terme simultàniament a altres ciutats europees impulsada per diverses plataformes que han decidit protestar contra el Black Friday.

Totes aquestes accions reivindicatives s’emmarquen en la Quarta Vaga Global pel Clima. Fridays For Future ha inscrit les protestes d’avui com una manera d’“escalfar motors” abans de la gran manifestació contra el canvi climàtic que es farà el pròxim 6 de desembre a Madrid, coincidint amb la celebració a la capital espanyola de la Cimera del Clima de l’ONU (Conferència de les Parts de la Convenció Marc de Nacions Unides sobre el canvi climàtic, COP25, per les seves sigles en anglès). El moviment demana que d’aquesta trobada en surtin “accions i no paraules buides”.

Els joves activistes de FFF han realitzat aquest divendres a Madrid una nova seguda davant el Congrés dels Diputats per reclamar mesures urgents i advertir que, si no s’adopten, el planeta té “els dies comptats”.

Els concentrats també han criticat el Black Friday amb crits contra les multinacionals de menjar ràpid i la depredació dels recursos naturals. Segons ells, el “Divendres Negre” és el mateix que el “Negre Futur”.

En paral·lel, una trentena d’activistes de Greenpeace han desplegat una pancarta de 180 metres quadrats a la façana d’un edifici comercial de la Gran Via de Madrid per denunciar la “festa del consumisme” del Black Friday i la seva relació amb la crisi climàtica.

La quarta vaga general convocada per FFF ha tret centenars de milers de joves als carrers de més d’un centenar de ciutats d’Itàlia per defensar el medi ambient i protestar contra el Black Friday. Una de les mobilitzacions més nombroses s’ha fet a Roma, on segons l’organització, uns 20.000 joves han marxat pels carrers del centre de la capital.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles d'Anglaterra reprendrà dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona