Política

Denuncien 21 accions policials als jutjats

Dos jutges investiguen dues lesions oculars per bales de goma o ‘foam’, després de la sentència

“Hi ha vuit casos de tortures”, sosté Som Defensores

Dos jutges, un del Prat de Llobregat i un altre de Barcelona, investiguen les denúncies de dos joves que van perdre la visió d’un ull per l’impacte d’un projectil policial durant les protestes contra la sentència del Suprem als independentistes catalans, mentre que el cas de dos joves més que també van perdre la visió d’un ull, l’estan analitzant els seus advocats. Els dos primers casos formen part de les 21 denúncies presentades als jutjats contra agents de la policia espanyola i de la catalana per actuacions irregulars i vulneració de drets humans durant les manifestacions del 14 al 21 d’octubre, segons va informar ahir la xarxa d’observadors Som Defensores, integrada per les entitats Centre Irídia, Novact, Sirecovi, Espai de Coordinació Antirepressiva i Stop Bales de Goma.

Els dos primers casos judicialitzats d’impactes de projectils en ulls són el de l’estudiant universitari ferit al pàrquing de l’aeroport el 14 d’octubre passat, on s’ha d’aclarir si va ser lesionat per una bala de goma o un projectil dels Mossos (viscoelàstic o foam), ja que de forma inèdita dos agent de la policia catalana amb escopetes eren a l’escamot de la policia espanyola, amb els seus escopeters, segons va detallar Irídia. El segon cas és el d’un jove ferit a la plaça Universitat per una bala de goma, el 18 d’octubre passat, dia i lloc on hi ha un tercer noi que va perdre la visió d’un ull, que ara està en tractament psicològic, i s’espera que Irídia també durà el seu cas als jutjats.

Precisament, Carles Guillot, ferit de pilota de goma i membre de l’associació Stop Bales de Goma, va exigir al Departament d’Interior que faci públiques les investigacions d’Afers Interns per tal d’ajudar a aclarir els fets de les persones ferides i “perquè l’actuació policial no quedi impune”, a banda de demanar la dimissió del conseller Miquel Buch, que avui compareix al Parlament per detallar l’actuació policial aquella setmana. Guillot també va fer una crida a les persones ferides de bales de goma que contactin amb l’associació a través del seu web: “Per ajudar-los, perquè a banda del tractament que rebin, sempre els podem entendre millor.”

Marta Valldaura, d’Irídia, i Thais Bonilla, de Novact, van detallar que han atès “149 persones afectades per la violència institucional a Barcelona”. D’aquestes, 18 persones van ser agredides per cops de porra al cap; 32, per pilotes de foam; 22, per pilotes de goma i 8 “van veure violat el seu dret a la integritat moral, i són casos molt greus, de tortura”, segons Valldaura. I, de les 21 denúncies ja presentades als jutjats, 15 dels afectats seran representats per Irídia. D’aquest total: dos són per cops de porra al cap per part de la policia espanyola, el 18 d’octubre; 7 són per impactes de projectils (2 casos per bala de goma, 3 per bala de foam i en dos casos encara s’està investigant si l’agressió es va produir amb bala de foam o bala de goma). Aquí s’inclouen les dues persones abans citades que han perdut l’ull i una tercera que ha perdut quatre peces dentàries. A banda, hi ha un cas pel desplaçament d’una dona per una furgoneta de la Brigada Mòbil als exteriors de l’aeroport el 14 d’octubre; 4 casos per actes de tortura o maltractaments, i 1 per una agressió a periodistes per bastó policial.

Alejandro Forero, del Sirecovi de l’Observatori del Sistema Penal i de Drets Humans de la Universitat de Barcelona, va presentar un informe, que recull vulneracions de drets que van patir 22 persones que van ser empresonades de forma preventiva arran de les manifestacions. La majoria relaten que van patir violència física i o psicològica en algun moment de la seva detenció, a les comissaries i en els trasllats amb els furgons policials. Les situacions més greus, sosté, es van registrar a la comissaria de Via Laietana el 18 d’octubre. A l’informe, també es denuncia que totes les revisions mèdiques dels detinguts es van realitzar amb presència policial, en contra de les recomanacions de l’ONU.

LES FRASES

La violència institucional va anar més enllà. Totes les revisions mèdiques van ser amb policia
Alejandro Forero
sirecovi- OSPDH
Interior ha de fer públiques les investigacions d’Afers Interns per ajudar els afectats
Carles Guillot
membre stop bales de goma


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles d'Anglaterra reprendrà dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona