CiU i el PP culpen Hereu del resultat de la consulta i exigeixen la seva dimissió

Trias creu que l'alcalde ha comès un «error polític greu» i els populars critiquen que sacrifiqui Martí

El líder convergent, Xavier Trias, va matisar que la participació en la consulta «no es menystenible» abans d'assenyalar els tres pecats que han portat l'alcalde a cometre un «error polític, i no pas tècnic, molt greu»: no garantir la seguretat en el procés de votació, impedir el dret a discrepar de les opcions A i B i, per últim, permetre una despesa excessiva per acabar organitzant «un plebiscit i no pas una consulta». El polític nacionalista va acusar el govern municipal de fer un «esforç inaudit per enganyar la ciutadania i amagar l'opció C», tot plegat per la «malaltia de l'alcalde de voler guanyar la votació» amb l'opció del bulevard; la preferida per Hereu, segons Trias. Pel polític convergent, a banda del cessament de Carles Martí, el desenllaç de la consulta afecta «directament» l'alcalde, «que es va entossudir» a no valorar cap altra de les dues primeres possibilitats. Unes primeres paraules per acabar opinant que Hereu «hauria de dimitir per vergonya torera». «No crec que ho faci, tot i que hauria de pensar en si no està tractant de salvar el coll», va continuar. Respecte de l'argument d'Hereu que el resultat de la consulta s'explicaria pel distanciament ciutadà vers el govern, Trias hi va afegir que «si ha estat per això, CiU fa sis anys que denuncia que estan allunyats de la gent».

Per la seva banda, el líder del grup municipal del PP de Barcelona, Alberto Fernández Díaz, va començar la seva compareixença davant dels mitjans recordant que la seva formació va ser l'única que va proposar un ajornament de la consulta «perquè ja sabíem com acabaria». El polític popular va apuntar la «falta de pluralitat d'opcions, l'enorme despesa en temps de crisi o l'equivocació en les prioritats polítiques» com a raons que, segons ell, explicarien el «reguitzell de despropòsits» en què s'ha convertit la consulta. «Barcelona ha censurat l'alcalde i ell ha d'actuar amb coherència presentant la dimissió», va afirmar Fernández Díaz, abans d'anunciar que demanarà la convocatòria d'un ple extraordinari per debatre sobre la situació. El líder del PP barceloní, pel qual tot plegat suposa un «descrèdit del govern», també va censurar que l'alcalde sacrifiqui Martí, una mesura que respon a la «pretensió d'Hereu de fer d'ell un tallafocs polític».

Portabella defuig responsabilitats defensant la consulta en si però censurant «com s'ha fet»

j.g. navarro

El grup municipal d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona va defugir ahir tota responsabilitat respecte al resultat definitiu de la consulta sobre la reforma de la Diagonal, tot i ser un dels primers defensors d'aquest procés de participació ciutadana. «Vam donar suport a la idea, perquè consultar la gent és un eix vertebrador de la democràcia participativa. El problema, en aquest cas, és com s'ha desenvolupat aquesta consulta», va argumentar el seu líder municipal, Jordi Portabella, abans d'assegurar que «la gent no és ximple i s'ha adonat que s'ha plantejat com un plebiscit, sense explicar prou bé totes les opcions i generant que hi hagi vencedors i vençuts». En aquest sentit, el que per Portabella havia d'haver estat una «festa de la democràcia» es va acabar convertint «en un Viacrucis amb moltes errades» que evidenciaven la necessitat de l'assumpció de responsabilitats «tècniques i polítiques». Un imperatiu que, pel líder municipal d'Esquerra, ha estat satisfet amb la «reacció ràpida i proporcionada» que ha suposat la renúncia de la gerent de sistemes d'informació de l'Ajuntament, Pilar Conesa, i el cessament del primer tinent d'alcalde, Carles Martí (PSC), al qual va agrair la seva «dedicació notable» d'aquests anys. Portabella no va dubtar a qualificar de «crisi política» aquestes mesures decidides ahir abans d'anunciar-se els resultats de la consulta, una «crisi institucional que esperem que es resolgui de manera ràpida i que tingui la mínima incidència sobre la ciutat i cap sobre la ciutadania». «No som davant de cap anècdota, ja que ara s'obre un període de reajustament del govern», va vaticinar el polític d'ERC.

Diagonal i sobiranisme

Tot i considerar una xifra «a tenir en compte» la protagonitzada per les 172.000 persones que han emès el seu vot per decidir el futur de la Diagonal, Portabella no va amagar que esperava una participació «més alta» en aquest referèndum, sobretot per la inversió feta per organitzar-lo. En aquest sentit, Portabella va voler destacar la participació assolida en bona part de les consultes sobiranistes, que de mitjana arriben al 20%, vuit punts més que en el cas de la Diagonal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.