Martí: «jo vaig dir que s'havia de fer la consulta quan era una errada política de primer ordre»

Jordi William Carnes o Assumpte Escarp el poden substituir

Quan José Luís Rodríguez Zapatero va cridar l'exalcalde Joan Clos per fer-lo ministre, van sonar dos noms a dins del PSC barceloní per substituir-lo: Jordi Hereu i Carles Martí. Van ser dos noms que ja estaven units per la seva feina en el govern socialista però, sobretot, per la seva feina al carrer Nicaragua. Però no hi va haver pas cap lluita i Hereu i Martí van passar a fer tàndem, com a alcalde i primer tinent d'alcalde. En un govern on massa sovint hi ha hagut fissures greus, Martí ha estat, en moltes ocasions, el gran salvavides de l'alcalde. En aquesta ocasió, ha repetit, per darrera vegada, aquest servei. Un fracàs tant absolut com el de la consulta per a la reforma de la Diagonal només es podia tancar amb el cap d'un alt responsable polític, i el PSC, hàbil com pocs en aquestes coses, ha entès que la crisi s'ha de tancar, i ràpid. De tota manera, la decisió s'havia plantejat però no es va prendre fins ahir al matí en veure la magnitud de la tragèdia.

Les paraules de Martí després de l'anunci de destitució van ser per admetre que «l'orientació política d'una consulta de què he estat el màxim responsable i que vaig defensar, s'ha demostrat errònia i equivocada». El també regidor de Participació del consistori fins ahir va afegir, en un to molt semblant a l'emprat per Hereu anteriorment, que «la consulta no s'hauria hagut de fer» tot i que va afirmar que el govern local «confiava» que una de les opcions de transformació guanyaria i que els problemes tècnics serien menors. De fet, la confiança era absoluta com ho demostra el fet que el dia després que Hereu i el líder de CiU, Xavier Trias, pactessin la inclusió de l'opció C, el 4 de desembre passat, Martí aventurava sobre una hipotètica victòria d'aquesta opció: «és una qüestió de la qual no hem parlat ja que, sincerament, esperem que un dels dos projectes que presentem serà el què tirarà endavant.»

Segons Hereu, la reorganització que suposarà la marxa de Martí es gestionarà de manera que el govern es pugui apropar més als problemes dels ciutadans. A partir d'ara, o bé l'alcalde fa pujar molts esglaons a alguns regidors amb menys vistositat o bé haurà de tenir el suport dels de sempre per intentar travar el govern: Jordi William Carnes o Assumpte Escarp. El lloc de Martí com a regidor l'ocuparà, si accepta, el següent en la llista del PSC a les darreres eleccions municipals: el jove advocat Roger Pallarols, provinent, com Martí, del districte de Ciutat Vella.

Ciutat Vella, altre cop sense regidor

Carles Martí, nascut a Barcelona l'any 1966, llicenciat en Filosofia per la Universitat de Barcelona, posa fi a poc més de 10 anys a l'Ajuntament de Barcelona. En aquest temps, ha exercit diferents responsabilitats polítiques, entre les quals les de regidor de Cultura, Benestar Social, Cohesió Territorial o dels districtes de Sarrià-Sant Gervasi o Ciutat Vella. De fet, la renúncia, per motius personals, d'Itziar González a mitjan abril l'havia dut altre cop a assumir la regidoria de Ciutat Vella. La realitat, doncs, és que aquest districte central en la vida política municipal torna a estar sense regidor al cap de pocs dies de nomenar-lo. El retorn de Martí, però, havia aixecat moltes reticències entre les entitats socials del districte perquè consideraven que el seu tarannà estava molt allunyat del «dialogant i proper» de González.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.