Política

Borràs reconeix que JxCat ha ajornat la moció d’autodeterminació al Parlament a canvi de la cessió de senadors d’ERC

La portaveu de JxCat al Congrés assegura que aquest divendres tornaran a registrar el contingut de la moció perquè es voti al pròxim ple

La portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, ha reconegut que el seu grup va decidir retirar de l’ordre del dia del ple del Parlament d’aquesta setmana la moció sobre autodeterminació a canvi de la cessió de senadors d’ERC per poder tenir grup propi a la cambra alta. Així ho ha dit Borràs en roda de premsa des del Congrés després de reunir-se amb Felip VI en el marc de la ronda de consultes per a la investidura. “Hem tingut un gest de lleialtat amb el nostre soci de Govern però la nostra posició no s’ha mogut ni un mil·límetre. No és retirar ni renunciar a l’autodeterminació”, ha insistit. A més, ha anunciat que JxCat registrarà aquest divendres el text de la moció perquè es pugui votar el proper ple previst per a la setmana que ve.

Borràs s’ha referit al gest d’ERC de cedir temporalment “durant unes hores” senadors per tal que hi hagi una veu independentista més al Senat i ha assenyalat que ja s’havia produït en el passat però sense “publicitat”, en referència als tuits de diferents dirigents d’ERC reivindicant el gest de “generositat”.

La portaveu de JxCat ha anat més enllà i ha fet públic que, segons ha dit, ERC havia posat com a condició per cedir senadors que JxCat retirés del ple del Parlament d’aquesta setmana una moció sobre autodeterminació. De fet, aquest dimarts, el portaveu de JxCat al Parlament, Eduard Pujol, va anunciar la decisió per “facilitar” les negociacions amb el PSOE per a la investidura però no va explicar que era un pacte amb ERC a canvi d’assegurar-se tenir grup propi al Senat.

Borràs també ha destacat que el contingut de la moció no és nou i ha defensat que JxCat no ha renunciat a l’autodeterminació ni a defensar aquest dret en el moment oportú ja que, segons ha dit, “sempre és el moment de defensar l’autodeterminació”.

“Ens han demanat aquest gest i per lleialtat al soci de Govern l’hem retirat per a aquest ple, però la trobaran al pròxim ple”, ha avisat. A més, ha volgut remarcar que tenir un grup parlamentari propi al Congrés o al Senat és una qüestió de “voluntat política” i no una qüestió econòmica ja que, segons ha dit, en les últimes tres eleccions ja no s’ha tingut en compte pel diners destinats a enviament electoral.

Sobre la trobada amb Felip VI que s’ha allargat una hora, Borràs ha explicat que li ha entregat l’informe d’Amnistia Internacional de valoració sobre el judici de l’1-O i l’última enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) amb valoracions sobre la monarquia i el reconeixement dels resultats d’un eventual referèndum. Segons ha explicat, a JxCat són republicans però “els reis del diàleg” i amb aquest argument ha justificat que hagi acceptat l’audiència a La Zarzuela.

Pel que fa a la posició de JxCat a la investidura de Sánchez, Borràs ha traslladat a Felip VI que JxCat no contempla una abstenció “gratuïta” i que només ho farà si hi ha “una situació de canvi real, no cosmètica”. “Ha de ser per investir un president que estigui disposat a fer coses i hem de saber quines coses. Si de moment només ofereix un escenari que l’únic que progressa és la repressió, no l’afavorirem”, ha argumentat.

En referència a la proposta de les juntes de tractament de les presons de classificar els polítics presos en segon gran, Borràs no ha volgut entrar en el fons de la qüestió argumentant que no havia llegit la valoració “tècnica”, però ha afegit que com que són presos polítics “encaixarien perfectament en el tercer grau perquè no hi ha caràcter de perillositat”. En aquest sentit, ha defensat que no es tracta de “privilegis”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Espanya defensa la sentència del procés a Estrasburg

barcelona
política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona