Política

La defensa de Rull, Turull i Sánchez avisa que recorreran el segon grau si Justícia el confirma

Jordi Pina confia que la secretaria de mesures penals corregeixi la classificació dels tècnics de presons i els concedeixi el tercer grau

L’advocat assegura que no es tracta “d’una guerra” entre JxCat i ERC

La defensa de Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull s’ha mostrat en desacord amb la classificació de segon grau penitenciari per als presos polítics i ha anunciat que la recorreran, tot i que esperen que la Justícia acabi dictaminant el tercer grau.

En declaracions aquest dijous a les portes de la presó de Lledoners –on hi ha empresonats set dels nou líders independentistes condemnats per l’1-O–, l’advocat dels presos de Junts per Catalunya (JxCat), Jordi Pina, s’ha mostrat confiat que Justícia corregeixi la proposta de classificació de segon grau o règim ordinari que les juntes de tractament de les presons han fet aquest dijous i els concedeixi el tercer grau penitenciari. L’advocat s’ha reunit aquesta tarda i durant més de dues hores amb els seus clients i amb Joaquim Forn, de qui ha dit que tampoc està d’acord amb la decisió de la junta de tractament.

Pina ha demanat Pina ha demanat “prudència” però espera que la secretaria de mesures penals del departament de Justícia té ara un termini màxim de dos mesos per ratificar o revocar el segon grau plantejat pels tècnics de presons, dictamini finalment la classificació de tercer grau.

La defensa esperarà que el departament liderat per la republicana Ester Capella comuniqui la seva decisió sobre la classificació dels interns, moment en què decidiran, cas per cas, si presenten recurs.

“Estem convençuts que tenim arguments suficients per esperar que el departament de Justícia sàpiga fer una valoració que sigui la raonable perquè se’ls doni el tercer grau”, ha indicat.

En aquest sentit, ha dit que confia que quan al departament de Justícia facin una anàlisi detallada d’aquesta situació, “atendran a raons i classificaran en tercer grau els presos polítics”.

Segons ell, al segon grau proposat per les juntes de tractament és “incorrecte”. A més, ha apuntat que la decisió no ha estat unànime: “Això ens fa pensar que és un tema discutible”.

El lletrat ha expressat el seu respecte pel treball dels tècnics però ha afegit que les defenses tenen “tot el dret legítim” a discrepar de la seva proposta i s’ha alineat amb els que no han donat suport a la decisió majoritària que se’ls concedeixi al segon grau.

A parer seu, aquest és un “tercer grau de manual”, ja que, entre altres aspectes, el pronòstic de reinserció és “indiscutible”, no han estat condemnats per cap delicte violent i no existeix possibilitat de reiteració delictiva. A més, ha assenyalat que fa dos anys que estan en presó preventiva, període que considera “raonable” per optar al tercer grau penitenciari.

D’altra banda, Pina ha explicat que ha vist els presos “amb la tranquil·litat amb què aguanten resignadament estar privats de llibertat”.

Per la seva banda, els presos d’ERC esperaran també a conèixer la decisió final de la conselleria de Justícia sobre la seva classificació per decidir, cas per cas, si plantegen un recurs si no obtenen el tercer grau, segons fonts dels equips jurídics de la formació republicana.

La imminent classificació dels presos independentistes ha aixecat recels entre JxCat i ERC, que han airejat les seves discrepàncies tant per les seves expectatives com pel calendari previst per aconseguir els primers beneficis penitenciaris. A la sortida de la presó, Pina ha subratllat que la divergència de posicionament entre ERC i JxCat “no és cap guerra” entre partits.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona