Política

Junqueras: “Res del que vam fer era delicte, ens hem guanyat el dret a tornar-ho a intentar”

El president d’ERC reclama que, independentment que sigui a la presó o no, la negociació amb el PSOE no s’ha d’aturar

“La sentència és explícita, clara, contundent”, assegura sobre la resolució del TJUE

L’exvicepresident del govern i líder d’ERC, Oriol Junqueras, ha assegurat després de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) que res del que van fer “era delicte, no només era legítim, sinó que era legal, i ens hem guanyat el dret a tornar-ho a intentar”. En una entrevista a El matí de Catalunya Ràdo, també ha afirmat que els dona una “victòria i ens indica que acabarem guanyant”.

“Aquesta sentència contribueix a demostrar fins a quin punt els aparells de l’estat espanyol forcen la interpretació de les lleis per afavorir les seves causes. I aquesta sentència, com d’altres, demostra que acumulem raons a favor nostre”, ha assegurat sobre la decisió del TJUE.

Amb tot, Junqueras es mostra prudent: “Prudència, no sabem en què es traduirà, quin recorregut tindrà, ni quant durarà. Si el Tribunal Suprem demana el suplicatori perquè em suspenguin la immunitat, i el Parlament Europeu hi vota a favor, la immunitat que m’ha estat reconeguda amb la sentència decau. Molta serenitat”.

“Res del que vam fer és delicte al Codi Penal. I som a la presó. Poden no aplicar la sentència [del TJUE]. Però la sentència és explícita, clara, contundent”, ha afirmat en un altre moment de l’entrevista.

L’autodeterminació

“La celebració d’un referèndum d’autodeterminació i la declaració d’independència no és un delicte, perquè no és al nostre Codi Penal. És legítim i és legal. En qualsevol cas, el dret espanyol està sotmès al dret internacional, que reconeix el dret d’autodeterminació”, respon sobre la pregunta relacionada amb l’1-O i l’article 2 de la Constitució que no permet declarar la independència d’una part del territori.

I insisteix en què el TJUE els permet tornar a intentar un altre referèndum per “tenir majories clares i repetides en el temps, tant en nombre de vegades que les urnes ho corroborin com en l’exposició del projecte que es pretén”.

Preguntat sobre si s’ha de consultar la ciutadania en diverses ocasions fins que se superi el 50% de suport independentista, Junqueras respon: “Si això es produeix en repetides eleccions i no hi ha dubtes, les institucions estan obligades a canalitzar aquesta voluntat de la ciutadania i que s’assumeixin les conseqüències jurídiques i legals, sempre en un context de multilateralitat, perquè això afecta les institucions catalanes, espanyoles i europees. La creació d’una república catalana afecta multilateralment moltes parts”.

“El dret d’autodeterminació sempre, sempre, el defensarem”, ha assegurat, afegint que s’ha de tornar a exercir quan “hi hagi una majoria clara, explícita, expressada a les urnes, que repetidament reclami la independència”.

Sobre la negociació

“La sentència del Tribunal Suprem no té raó en res del que diu. Nosaltres no hem abandonat mai, mai, la voluntat de negociar amb l’Estat”, ha afirmat.

Sobre la negociació amb el PSOE: “No s’ha d’aturar la negociació en cap cas. S’ha d’estar disposat a dialogar sempre, amb tothom, sempre..., independentment que jo sigui o no a la presó. Perquè hem de treballar per protegir i cuidar els drets de totes les persones. No fer-ho seria trair-nos a nosaltres mateixos”.

Sobre la unilateralitat o no d’ERC: “Sempre he estat multilateralista! Qualsevol projecte complex és multilateral, perquè té una afectació sobre molta gent, i té implicacions per a moltes persones. O no ho és, de complexa, una vida en família? És unilateral o multilateral? Multilateral. Perquè totes les relacions complexes ho són...”

“Hi ha coses pitjors que ser a la presó”

“No és urgent sortir de la presó, el que és urgent és la llibertat del país, del conjunt de la ciutadania. Som a la presó, doncs hi som. Hi ha coses molt pitjors que ser a la presó i millor ser-hi per fer el que havíem de fer”, ha assegurat en un altre punt. “Ningú més que jo vol la República catalana. Ningú em guanyarà., Poden empatar-me, però ningú em guanyarà. Si no, no seria a la presó”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona