Política

Trump i Macron acorden una treva en la taxa digital

França i els EUA faran accions per rebaixar la tensió comercial mentre negocien un “bon acord” que eviti una escalada

El govern espanyol es planteja aprovar un impost digital si no hi ha un acord europeu o de l’OCDE

Els presidents dels Estats Units d’Amèrica (EUA), Donald Trump, i de França, Emmanuel Macron, han acordat aquest dimarts una treva en la taxa digital –coneguda com a taxa Google– per evitar una escalada aranzelària.

A través d’una trucada telefònica als marges del Fòrum Econòmic Mundial que se celebra a Davos (Suïssa), els dos caps d’estat han decidit rebaixar les tensions comercials i treballar per un “bon acord”, segons ha anunciat el president francès.

Es preveu que els dos governs comencin a perfilar els detalls de l’acord a Davos.

Malgrat no renunciar a l’impost sobre els serveis digitals aprovat a l’estiu, França està disposada a ajornar els avançaments corresponents als mesos d’abril i novembre del 2020 a canvi que els EUA no compleixin l’amenaça de sancionar amb aranzels del 100% el formatge i el xampany francès.

L’impost digital francès és del 3% als ingressos provinents dels serveis digitals de les grans corporacions. El gravamen ha generat queixes entre els grans grups tecnològics nord-americans, com Google, Apple, Facebook i Amazon, que en són els grans afectats.

Després de l’aprovació del gravamen, Trump va criticar ràpidament que França volgués “fer pagar impostos” a les empreses dels EUA. “Si algú ha de posar impostos a les empreses nord-americanes, serem nosaltres”, va dir. Més tard, el president nord-americà va amenaçar amb els aranzels del 100% al formatge i el xampany francès com a represàlia per l’impost digital.

El govern espanyol, disposat a tirar endavant un impost digital

Malgrat la treva anunciada per Trump i Macron, la vicepresidenta d’Afers Econòmics, Nadia Calviño, ha assegurat aquest dimarts que el govern espanyol està disposat a tirar endavant un impost digital si no avancen les converses a nivell europeu o de l’OCDE. El gravamen, però, “s’alinearia” amb la taxa que posteriorment s’acordi a nivell internacional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.