Política

El fiscal qüestiona el pla de Trapero per detenir el govern

Tanca més de nou hores d’interrogatori al major preguntant-li per què no va explicar-ho abans

L’excap policial indica que hi ha un correu de prova i confessa que sent “una tristesa enorme” per les acusacions

Amb les quatre hores d’ahir, el tinent fiscal Miguel Ángel Carballo ha destinat més de nou hores, en dos dies, per interrogar el major Josep Lluís Trapero, a qui encara acusa de rebel·lió per l’1-O malgrat que no ha pogut evidenciar cap prova de la seva connivència amb el govern de Puigdemont –Trapero va tornar a qualificar de “barbaritat” la seva aprovació de la DUI– ni d’incomplir mandats judicials (la sedició). En la segona sessió del judici contra l’excúpula dels Mossos a l’Audiencia Nacional, el major va insistir que “no va donar cap ordre general” per incomplir els mandats de la fiscalia ni del TSJC. La seva advocada, Olga Tubau, va interrompre dos cops l’interrogatori per evitar tergiversacions. Avui, en la tercera sessió, Trapero tornarà a ser interrogat, aquest cop per les defenses.

En el seu repetitiu i suspicaç interrogatori, el tinent fiscal Carballo només va destinar els darrers deu minuts a preguntar a Trapero sobre el pla que va ordenar per fer detenir el president Puigdemont i el seu govern si declarava la independència, i del qual va qüestionar la seva existència. “Per què no va oferir el pla al president del TSJC?” i “per què no va explicar el dispositiu abans de declarar com a testimoni al Suprem”, retreia el fiscal a Trapero, a més de demanar-li una prova documental. El major va explicar que es va posar a disposició del president del TSJC i del fiscal superior de Catalunya, però que aquests no van dir-li res. “El president del TSJC em va tornar la trucada i em va dir que em posés a disposició de la Delegació del Govern”, va detallar ahir el major, el qual va replicar al fiscal que la prova era el correu electrònic que va enviar el 25 d’octubre del 2017 als comissaris López i Molinero per “estar preparats” si rebien alguna ordre judicial.

“Per indicacions del major, et faig arribar el seu encàrrec, del qual heu parlat, i que demà li puguis presentar un document que vau acordar sobre possibles escenaris previstos. [...]. Aquest dispositiu policial que asseguri el compliment de les ordres judicials, que s’hauria de preveure des de demà, dia 26 d’octubre, fins dissabte, 28, ha de comprendre: Cecor, que cal constituir, activació de recursos (GEI, Tedax...) i mesures extraordinàries (tancament del parc/escola, tancament d’accessos al transport públic...)”, recull aquest correu electrònic (reproduït a la foto) enviat als dos comissaris. La defensa ha aportat un document de reconstrucció d’aquest pla (s’indica que només hi ha un esborrany original) en què es detallen els comissaris que havien de fer-se càrrec de cada conseller i on els durien detinguts. Cap autoritat judicial no va manar res als caps dels Mossos després de l’aprovació de la declaració d’independència del 27-O.

Amb un exhaustiu repàs de correus i d’informes, el tinent fiscal va insistir a qüestionar l’actuació dels Mossos el 20-S, que va qualificar de “tan suau” per no carregar abans contra els manifestants, i del dispositiu de l’1-O, que va definir com una simulació per incomplir el mandat de la magistrada del TSJC per aturar-lo. “Em faig responsable de les ordres generals donades, però no puc fer-me càrrec de comunicacions concretes i d’informes de la comissaria general d’informació”, li responia el major cada cop que li llegia part d’un informe o d’un àudio entre un agent a peu d’escola i el seu superior al centre de comandament regional. “No tenim aquesta mirada perversa. Els agents no actuen així, posant el que no és als atestats, no coneix el cos de Mossos, i segur que ens haurien denunciat”, afegia Trapero a les constants preguntes del tinent fiscal de per què s’ordenava als agents de patrulla no barrejar-se amb els d’ordre públic i ajudar ferits.

Errors de traducció

El tinent fiscal va cometre l’error de traduir del català –“tot i ser-ne un profà”, va admetre– un “ja tenim pistes” per un “ja” de riure en castellà, que Trapero li va rectificar. El que no es va interpretar com a error fortuït és que Carballo –que sembla immune al que va passar al Tribunal Suprem, tot i ser-ne un òrgan superior– repetís l’error de traducció de la Guàrdia Civil en un document dels Mossos –i aclarit en aquella vista per la filòloga de l’IEC Gemma Rigau, a proposta de la defensa de Forn–, que la frase “s’ha de celebrar l’1-O” no es pot traduir amb el “debe celebrarse”, que dona valor d’obligació.

Soc responsable de les pautes generals. Vam complir la llei, i els agents no tenen aquesta mirada perversa
Em provoca una tristesa enorme escoltar les coses que s’han dit que hem fet
Josep Lluís Trapero
major dels Mossos
L’1-O van induir els agents a no fer res i a aixecar actes, en lloc d’ajudar unitats d’ordre públic?
Miguel Ángel Carballo
tinent fiscal

La votació de “Platino” i la refusada querella de Soler

El tinent fiscal Miguel Ángel Carballo va preguntar al major si des dels Mossos s’havia previst un pla perquè el president Puigdemont, a qui deien “Platino”, pogués votar l’1-O. Josep Lluís Trapero va negar cap ordre dels comandaments, tot i recordar-li àudios d’aquell dia per part de policies que indicaven que al pavelló de Sant Julià de Ramis, on havia de votar l’expresident, arribaven unitats de la Guàrdia Civil.

En aquest anar i venir de dates en l’interrogatori, el tinent fiscal va citar per primer cop els noms dels acusats Cèsar Puig, exsecretari general d’Interior, i Pere Soler, exdirector dels Mossos. Puig, va dir Trapero, se li va disculpar quan en una reunió al govern “van quedar de pedra” els policies que va enviar perquè era per tractar sobre competències policials plenes i duanes. Pel que fa a Soler, el major li va dir que “no s’atrevís a posar una querella en nom dels Mossos”, i dels informes que li enviava, que “no els contestava perquè eren extravagants”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona